Με τη… συναίνεση Μητσοτάκη επιβάλλει τη «Γαλάζια Πατρίδα» ο Ερντογάν

Το παρασκήνιο της ταπεινωτικής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Κύρα Αδάμ με ρεπορτάζ της στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»,  κονιορτοποιώντας τα περί… ηρεμίας στο Αιγαίο που προπαγανδίζει το Μαξίμου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επισκιάσει τις εθνομηδενιστικές μεθοδεύσεις του. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μητσοτάκης επί της ουσίας έχει προσκυνήσει τον Ερντογάν και τον αφήνει ανενόχλητο να κατακερματίζει την κυριαρχία μας επιβάλλοντας γιαβάς-γιαβάς τη διαβόητη «Γαλάζια Πατρίδα».

Ακολουθεί το ρεπορτάζ:

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Πώς ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί μέρος της ελληνικής κυριαρχίας παρερμηνεύοντας τις συνθήκες

Της Κύρας Αδάμ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες στη Νέα Υόρκη ότι θα τηρήσουν την αμοιβαία δέσμευσή τους να καταλήξουν σε διμερείς πολιτικές συμφωνίες τον προσεχή Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως οι δυο αντιπροσωπίες, τον Νοέμβριο, επιχειρήσουν μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE) να λύσουν όλα τα θέματα της ατζέντας που έχει ήδη συμφωνηθεί και η οποία περιλαμβάνει όλες τις τουρκικές βλέψεις και απαιτήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.

Παρά ταύτα, ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε απολύτως σαφές στην ελληνική αντιπροσωπία ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας των βραχονησίδων στο Αιγαίο και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί το καλό κλίμα των έξι τελευταίων μηνών στο Αιγαίο, δηλαδή να μην πετούν τα τουρκικά F-16 και να κάνουν παραβιάσεις όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Με αυτή τη συμφωνία για καλό κλίμα μένουν απέξω και εξαιρούνται τα τουρκικά UAV, που εδώ και έναν χρόνο σε καθημερινή βάση για 12 ώρες κατακερματίζουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, κυρίως στις βραχονησίδες.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στην ωριαία συνάντησή τους στο τουρκικό ανάκτορο στη Νέα Υόρκη, έξω και όχι μέσα στο κτίριο του ΟΗΕ -συνεννοημένοι εκ των προτέρων-, εμφανίστηκαν «ενωτικοί» στον κοινό στόχο να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

Ακόμα και όταν ο Ερντογάν, την προηγουμένη της συνάντησης, από το βήμα του ΟΗΕ, θρασύς και απειλητικός, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τα εν ισχύ καταδικαστικά ψηφίσματα του Σ.Α. για την εισβολή και την κατοχή στη Κύπρο και απαίτησε «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο – χωρίς άμεση ελληνική αντίδραση. Ακόμα και όταν, την ημέρα της συνάντησης, τα τουρκικά UAV όργωναν το Αιγαίο εξευτελίζοντας τμήματα της ελληνικής κυριαρχίας πάνω από ελληνικές βραχονησίδες.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατά τη συνάντησή τους μαζί με τις δύο αντιπροσωπίες ροκάνισαν τον χρόνο τους σε γενικού περιεχομένου κουβέντες για τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και «συνεργασία τους στο Μεταναστευτικό» (;). Απέφυγαν δηλαδή να μπουν στην ουσία των θεμάτων, με ατζέντα που ελευθέρως έχει καθορίσει η Τουρκία, χωρίς καμία αναφορά στην πάγια ελληνική θέση όλων των κυβερνήσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ και ΥΦ. Συμφώνησαν ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν στον επερχόμενο πολιτικό διάλογο και θα οριστικοποιηθούν στα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα ανακοινωθούν.

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος έντεχνα αλλά με βαρύ περιεχόμενο αναφέρθηκε σε δύο θέματα που για τον ίδιο αποτελούν την αιχμή του δόρατος των συνομιλιών με την Ελλάδα.

-Ο κ. Ερντογάν, επιμένουν άριστοι γνώστες του περιεχομένου των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, παρατήρησε ότι θα λυθούν όλα τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί, όπως και ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ στο Αιγαίο.

Η τουρκική αντιπροσωπία, μάλιστα, προς πονηρή «διευκόλυνση» της λύσης του θέματος των βραχονησίδων, πρότεινε τη διατύπωση ότι «καθένας θα σέβεται την κυριαρχία του άλλου, όπως αναφέρεται στις Συνθήκες».

Πρόκειται δηλαδή για την πλέον επικίνδυνη δυνατή διατύπωση για το καθεστώς των βραχονησίδων και τούτο διότι με τις Συνθήκες ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ στην Ελλάδα οι βραχονησίδες του Αιγαίου. Δηλαδή το καθεστώς των βραχονησίδων δεν περιλαμβάνεται στις Συνθήκες και επομένως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο δεν καθορίζεται από τις Συνθήκες, αλλά από άλλες διεθνείς συμβάσεις. Αυτό αποτελεί το κατασκευασμένο νομικό επιχείρημα της Άγκυρας για την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των βραχονησίδων στο Αιγαίο – το οποίο συνεπικουρείται και από την πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο επισήμως ορίζει ότι 39 βραχονησίδες του Αιγαίου δεν είναι ελληνικές, συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων Καλόγεροι στο μέσο του Αιγαίου, βορειοανατολικά της Άνδρου. Για τη μη ελληνικότητα των βραχονησίδων η Τουρκία έχει στείλει επίσημη επιστολή στον ΟΗΕ. Όμως η ελληνικότητα των βραχονησίδων δεν αμφισβητείται και αποδεικνύεται όχι από τις Συνθήκες, αλλά από άλλες δεσμευτικές διεθνείς συμβάσεις με την υπογραφή της Τουρκίας, τις οποίες όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει φέρει στην επιφάνεια ούτε τις επικαλείται για να λήξει το θέμα εν τη γενέσει του.

Η ελληνική αντιπροσωπία αντέτεινε προχείρως την εναλλακτική διατύπωση ότι πρέπει να υπάρξει « σεβασμός της κυριαρχίας αμφοτέρων των χωρών».

Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο CNN, την παραμονή της συνάντησης με Ερντογάν.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος μπουρδούκλωσε τον κ. Μητσοτάκη σε συζήτηση περί «εδαφικών διαφορών» (territorial differences) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην απάντησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε στα βασικά θέματα ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ (regarding our territorial claims), μπορούμε ακόμα να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή σε συνεργασία». Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός έθεσε υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ελληνικής κυριαρχίας και την ύπαρξη του ελληνικού κράτους.

Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή τι εννοούσε ο πρωθυπουργός περί ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΜΑΣ, δηλαδή εδαφικών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τη στιγμή που η Άγκυρα ευθέως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες και όχι μόνον.

(Ο πρωθυπουργός οφείλει πάραυτα να εξηγήσει και να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες ποιες είναι οι εδαφικές διαφορές και τι ακριβώς εννοεί, για να αποκλειστεί η περίπτωση νέου σαρδάμ -τύπου Κασσελάκη- για εθνικά θέματα.)

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η ελληνική αντιπροσωπία επιχείρησε να διασφαλίσει ακόμα μια φορά ότι πρέπει να συνεχιστεί η ηρεμία στο Αιγαίο, καθώς και οι μη παραβιάσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο.

Ο πονηρός Τούρκος πρόεδρος παρατήρησε ότι πρέπει να διατηρηθεί το καλό κλίμα στο Αιγαίο, «όπως είμαστε μέχρι σήμερα», για να απαντήσει η ελληνική αντιπροσωπία ότι «τώρα δεν έχουμε παραβιάσεις».

Αυτό ακριβώς ήθελε να ακούσει και να κατοχυρώσει ο Τούρκος πρόεδρος από την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή ότι «η ηρεμία στο Αιγαίο» εξαρτάται και ορίζεται μόνον από την αναστολή υπερπτήσεων και παραβιάσεων ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο από τα τουρκικά F-16 KAI OXI από τις συνεχείς παραβιάσεις και τον κατακερματισμό της εθνικής κυριαρχίας από τα τουρκικά UAV στο Αιγαίο που γίνεται σε καθημερινή βάση, 12 ώρες, επί έναν χρόνο.

Έτσι, στο θέμα αυτό η ελληνική αντιπροσωπία στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι δεν ξέρει τι της γίνεται, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά, τη στιγμή της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα να διαμαρτύρεται διεθνώς εγγράφως και επισήμως ότι η Τουρκία «παραβιάζει ελληνική κυριαρχία» με τα τουρκικά UAV στο Αιγαίο και η ελληνική επίσημη αντιπροσωπία στη συνάντηση με τον Ερντογάν να μην εντάσσει το θέμα της αναστολής επιθετικών επιχειρησιακών πτήσεων των τουρκικών UAV στο Αιγαίο και να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη -φαινομενική και επίπλαστη- ηρεμία στο Αιγαίο.

Η πονηρή πολιτική της Άγκυρας για τις παραβιάσεις με μη επανδρωμένα οχήματα

Η διαβεβαίωση από τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τουρκικό ανάκτορο της Νέας Υόρκης ότι «θα συνεχιστεί το καλό κλίμα στο Αιγαίο και τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα κάνουν παραβιάσεις» αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κυριαρχίας, γεγονός που οφείλει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί εγκαίρως και να λάβει άμεσα μέτρα πριν είναι αργά. Και τούτο, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα ενυπόγραφα στοιχεία, πράγματι τους τελευταίους 6 μήνες, τα τουρκικά F- 16 δεν πετάνε στο Αιγαίο, πλην όμως ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ UAV 12 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΩΝ F-16.

Οι πτήσεις των τουρκικών UAV αποτελούν πονηρή πολιτική – επιχειρησιακή διαδικασία για να πιάσουν στον ύπνο την Ελλάδα στην περίπτωση που αρνηθεί τις υποχωρήσεις σε πλείστα εθνικά θέματα, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους στο περιθώριο του ΝΑΤΟ.

Τα τουρκικά UAV πετάνε 12 ώρες τουλάχιστον στο Αιγαίο σε καθημερινή βάση για έναν και πλέον χρόνο. Ακολουθούν επακριβώς το ίδιο δρομολόγιο, ξεκινώντας από την περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου, διασχίζουν όλο το Αιγαίο και φτάνουν μέχρι 20νμ νοτίως Θάσου και επιστρέφουν , κατακερματίζοντας την ελληνική κυριαρχία των 10 ν.μ. των νήσων και των βραχονησίδων και χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσης, με το αιτιολογικό ότι κάνουν έρευνες περιβάλλοντος και Έρευνα και Διάσωση (SAR), με το ελληνικό σύστημα αεράμυνας να δυσκολεύεται να τα αποκαλύψει.

Το αιτιολογικό για SAR και έρευνες περιβάλλοντος για τις τουρκικές πτήσεις των UAV είναι τουρκικό πρόσχημα καθησυχασμού της Αθήνας και κρύβει προετοιμασία για εχθρικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας της Ελλάδας. Και τούτο διότι θα μπορούσαν να κάνουν τις έρευνες περιβάλλοντος και SAR μια ή δύο ή και τρεις με τέσσερις φορές τον μήνα, ενώ με 12ωρες καθημερινές πτήσεις για έναν χρόνο είναι σίγουρο ότι κάνουν εξάσκηση επιθετικών ενεργειών σε βάρος της χώρας για να προσαρμοστούν 100% σε προσβολή ελληνικών στόχων.

Σε διεθνές πλαίσιο, είναι γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε στον προηγούμενο πόλεμο ΜΟΝΟΝ τουρκικά UAV και όχι μαχητικά αεροσκάφη εναντίον της Αρμενίας, ισοπεδώνοντας τα πάντα και κερδίζοντας τον πόλεμο. Το ίδιο έκανε και πριν από οκτώ ημέρες, και ισοπέδωσε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Έτσι οι Τούρκοι με τα UAV, που έχουν απεριόριστο αριθμό στη γραμμή παραγωγής τους, από τη μία διατηρούν τις πολιτικές βλέψεις τους σε βάρος της Ελλάδας, κατακερματίζοντας την ελληνική κυριαρχία, και ταυτόχρονα εξασκούνται πλήρως και με τη μέγιστη ακρίβεια για προσβολή ελληνικών στόχων, όταν το αποφασίσουν, έχοντας πάντα το στοιχείο του αιφνιδιασμού σε βάρος της Ελλάδας.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τις ελληνικές αγγελίες Α 3373/22 Σεπτεμβρίου 2023 και Α 3382/20 Σεπτεμβρίου 2023 ως τεκμήριο του ρεπορτάζ, οι οποίες εκδόθηκαν την ημέρα συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν (20 Σεπτεμβρίου 2023) και αμέσως την επόμενη ημέρα (22 Σεπτεμβρίου 2023). Σε αυτές αναγράφεται ότι τα τουρκικά UAV με τις πτήσεις τους καταλαμβάνουν την ελληνική κυριαρχία, χωρίς όμως ο Κ. Μητσοτάκης να αδράξει την ευκαιρία και να καταγγείλει την Τουρκία από του βήματος του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα η ελληνική κυριαρχία να μένει στα αζήτητα.

Τα τουρκικά UAV με την πολιτική των πτήσεων κάνουν παραπλανητικές ενέργειες και εξασκούνται και προσαρμόζονται καθημερινά για πολεμικές επιθετικές επιχειρήσεις σε βάρος της Ελλάδας και όχι έρευνες περιβάλλοντος και SAR.

Όταν ο Ερντογάν το αποφασίσει, τα UAV με βλήματα ή βόμβες θα εξουδετερώσουν ταυτόχρονα το ραντάρ Ρόδου, Μυκόνου, Σκύρου, Λήμνου, θα αχρηστεύουν το σύστημα αεροπορικού ελέγχου (ΣΑΕ) και θα τυφλωθεί το σύστημα αεράμυνας, με αποτέλεσμα στη συνέχεια, άνετα και ασφαλώς, να κάνουν επιθετικές επιχειρήσεις τα τουρκικά F-16 και F-4 σε βάρος της Ελλάδας, και η Αθήνα να νομίζει ότι τα τουρκικά UAV κάνουν πτήσεις ελέγχου περιβάλλοντος και SAR.

=================

 

Σχόλια