Οι Μήδοι θα διαβούνε;

του Παντελή Σαββίδη
15 Αυγούστου 2023

Υπάρχουν μερικές αρχές, διαχρονικά επιβεβαιωμένες, που κρατούν τα κράτη ζωντανά και τις κοινωνίες ενεργές. Οι αρχές αυτές μπορεί να μην έχουν νομοθετηθεί αλλά είναι στοιχεία της παράδοσης των λαών.

Μία απο τις αρχές αυτές την ανέφερα και την σχολίασα όταν ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη σε συγγενή του. Γενικώς η οικογένεια έχει μια αντίληψη ιδιοκτησίας της χώρας. Κανέναν δεν ενοχλεί, αντιθέτως πολλοί επιχαίρουν.

Η δεύτερη ανάλογη περίπτωση είναι η παραμονή του κ. Χαρδαλιά στο υπουργείο Άμυνας με την ιδιότητα του υφυπουργού. Ο κ. Χαρδαλιάς διεξάγει προεκλογικό αγώνα με τα χρήματα του ελληνικού λαού και με δυσμενείς προϋποθέσεις για τους αντιπαλους του. Κανείς δεν ενοχλείται. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η τρίτη περίπτωση είναι η υποψηφιότητα, με το ψηφοδέλτιο Χαρδαλιά, συζύγου σημαίνουσας προσωπικότητας του κράτους. Δεν απαγορεύεται αλλά είναι μια λεπτή απόχρωση δημοκρατίας που στα καθ ημάς δεν υπάρχει και δεν απασχολεί κανέναν. Κανέναν απο οσους επαίρονται για την δημοκρατία των προγόνων τους. Οι πρόγονοί τους θα εξόριζαν τους υπαίτιους τέτοιων νοοτροπιών.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αμίμητη δήλωση Μητσοτάκη “δεν γνώριζα” στις παρακολουθήσεις χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός, είναι στοιχεία αποδόμησης λεπτών αρμών που κρατούν συνεκτική μια κοινωνία και μια πολιτεία.

Υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορεί να μου διαφεύγουν αυτήν την στιγμή.

Θα υπογραμμίσω μόνο την απόφαση του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια για τάπλετ στο στρατό και για δεξιότητες που θα αποκτούν οι στρατιώτες.

Η διάλυση έχει εισχωρήσει και στο στράτευμα, τελευταίο θεσμό που κρατούσε άμυνες.

Με τη νοοτροπία που αναπτύσσεται στο στράτευμα και τη συγκέντρωσή του στο λεκανοπέδιο προβάλλει το ερώτημα “ποιος ο ρόλος του στρατού”;

Ο στρατός υπάρχει για την άμυνα της χώρας και η επιλογή της σύνθεσής του απο κληρωτούς έχει μια λογική. Ο στρατός δέν είναι ΟΑΕΔ. Ούτε προθάλαμος για την διεκδίκηση της ηγεσίας των κομμάτων. Ούτε για να περνάν την ώρα τους στην πρωτεύουσα τα καλόπαιδα της περιοχής. Η στράτευση αποβλέπει στην εκπαίδευση των νέων Ελλήνων για την άμυνα της χώρας.

Μέσα στη γενική απάθειά μας τίποτε απο αυτά δεν μας ενοχλεί.

Αν υπάρχει ένας Εφιάλτης είναι αυτή η νοοτροπία που κυριάρχησε στη χώρα. Και όπως λέει ο Καβάφης, “ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε”.

Πάμε για γιουσουφάκια;

Πηγή: www.anixneuseis.gr

==============

 ------------------

 

Σχόλια