Η ΕΕ Στρέφεται στο Γάλλιο- Ορυκτό Στρατηγικής Σημασίας που Απαντάται στην Ελλάδα

 Λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών στο διεθνές εμπόριο και την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να καταστεί αυτάρκης στην προμήθεια ενέργειας και στρατηγικών πρώτων υλών. Ιδιαίτερα σε σπάνιες γαίες που είναι απαραίτητες στην παραγωγή συσσωρευτών και γενικά εξαρτημάτων για ΑΠΕ. Σε ότι αφορά στον δεύτερο τομέα, το παράδειγμα του Γαλλίου δείχνει τόσο ότι η ΕΕ μπορεί πράγματι να καταστεί ανεξάρτητη όσο και ότι η Ελλάδα δύναται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο. «Στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Εκεί η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος, που ανήκει στον όμιλο Mytilineos, λειτουργεί τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη της Ευρώπης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μάλιστα ο βωξίτης που εξορύσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνα αλλά και σε Γάλλιο», παρατηρεί η Γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

«Μέχρι στιγμής, η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε Γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα. Λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά ήδη εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το σημείο εισέρχεται στο παιχνίδι ο ελληνικός όμιλος Mytilineos στον οποίο ανήκει η Αλουμινιον της Ελλάδος.»

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, προέδρου και CEO της Mytilineos Holdings προς την Handelsblatt, “τον περασμένο Ιούνιο μας προσέγγισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε Γάλλιο. Απαντήσαμε ότι θα μπορούσαμε να καλύψουμε την ζήτηση σε Γάλλιο ολόκληρης της Ευρώπης.» Το γερμανικό μέσο εξηγεί πως το Γάλλιο είναι απαραίτητο για πολυάριθμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Ως γνωστό υπάρχει στα smart phones, στις κυψέλες των ηλιακών φωτοβολταϊκών, στις μπαταρίες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα καθώς και σε τσιπ υπολογιστών. Για αυτό και η Κομισιόν το κατατάσσει στα «στρατηγικής σημασίας» υλικά. Έχει ενδιαφέρον η διαπίστωση ότι ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί αλουμινίου στην ΕΕ έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή Γαλλίου λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κινεζικού ανταγωνισμού, η Mytilineos λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια μια πιλοτική μονάδα παραγωγής Γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Το εάν τελικά η πολυπράγμων Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να αξιοποιήσει την μοναδική εμπειρία και αποθέματα της Mytilineos θα εξαρτηθεί από πληθώρα παραγόντων και κυρίως από τους συνήθως δυσνόητους, για να μην πούμε πονηρούς, και άνισους ως προς την ανταγωνιστική τους κατεύθυνση όρους που θέτουν οι μανδαρίνοι της η ΕΕ. Όμως καθώς η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει ένα θηριώδες εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές της με την Κίνα, που σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ανήλθε στα € 400 δισεκ., το 2022, ευρίσκεται υπό πίεση να διαμορφώσει πολιτικές στην βιομηχανική παραγωγή για να προωθήσει ευρωπαϊκές πρώτες ύλες και προϊόντα. Υπό αυτή την έννοια μένει να αποδειχθεί κατά το πόσο είναι σε θέση η ΕΕ να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα προωθώντας Ευρωπαϊκά προϊόντα και συστήματα.

==============

 -----------------

 -----------------------

 ------------------

 

 -----------------

 -------------------

Διαβάστε ακόμα:

Σχόλια