Η Ρωσία αποφάσισε να φτάσει μέχρι τέλους - Το ΝΑΤΟ δεν θα πάρει απολύτως τίποτα από την Ουκρανία ούτε καν το Κίεβο, όλα κρίθηκαν

Ρώσοι ειδικοί μιλάνε για τον καταληκτικό στόχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία 

Στους 18 μήνες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, υπήρχαν εικασίες, δημοσιεύματα, αμφίσημες δηλώσεις και γεωπολιτικές εκτιμήσεις σχετικά με το πού θα σταματήσει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία και με ποια εδαφικά κέρδη θα θεωρείται Μόσχα κατοχυρωμένη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ειδικά μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών, πολλοί αναλυτές εκτίμησαν πως η Ρωσία με τα εδάφη που έχει ήδη προσαρτήσει (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson) μαζί με Οδησσό και Kharkiv θα είναι ευχαριστημένη.
Ωστόσο Ρώσοι αναλυτές, στρατιωτικοί και ιστορικοί – όλοι με το κοινό γνώρισμα πως βρίσκονται πολύ κοντά στη ρωσική ηγεσία – εκτιμούν με δηλώσεις τους στην Pravda, πως η Ρωσία δεν θα ησυχάσει ποτέ, εάν δεν καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία.

Η ενδιαφέρουσα...πρόταση

Όλα άρχισαν από την τροχιοδεικτική βολή του επιτελάρχη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, Stian Jenssen, o οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ένταξης της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο με την ταυτόχρονη παράδοση κάποιων εδαφών στη Ρωσία.
Στη συνέχεια το ΝΑΤΟ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την δήλωση του Jenssen, που προκάλεσε μεγάλο σάλο.
Το Κίεβο επέδειξε μια πολύ έντονη αντίδραση στις δηλώσεις του Jenssen.
Ο βοηθός του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mikhail Podolyak, διαπίστωσε ότι μια τέτοια «περίεργη» πρόταση θα οδηγούσε στην «ήττα της δημοκρατίας».
Ρώσοι αξιωματούχοι απάντησαν λέγοντας ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να συνάψουν καμία απολύτως συμφωνία με το ΝΑΤΟ.
Ο Dmitry Medvedev αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, βρήκε την ιδέα «ενδιαφέρουσα» επειδή όλα τα εδάφη της Ουκρανίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αμφισβητούμενα.
Οι αρχές της Ουκρανίας θα πρέπει στη συνέχεια να παραχωρήσουν το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας και να μετακομίσουν στο Lviv, είπε ο Medvedev.

Πώς να λυθεί το πρόβλημα με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θυμάται ότι η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αφού η συμμαχία αγνόησε το «τελεσίγραφο» της Ρωσίας το 2021 προς τη Δύση να επιστρέψει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στα σύνορα του 1997.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος συνταγματάρχης Viktor Litovkin πιστεύει ότι δεν πρέπει να δεχτεί κανείς μια τέτοια πρόταση, όπως αυτή του Jenssen.
«Η Ουκρανία δεν θα αποστρατιωτικοποιηθεί ούτε θα αποναζιστικοποιηθεί εντός των υπολειπόμενων συνόρων της.
Κατά συνέπεια, ούτε η ασφάλεια της Ρωσίας θα διασφαλιστεί.
Στην πραγματικότητα, προτείνουν παράδοση και όχι εδάφη.
Είναι τουλάχιστον άβολο να έχεις έναν τόσο άστατο γείτονα όπως το Κίεβο.
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μια για πάντα», πιστεύει ο ειδικός.
map.jpeg

«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία»

Η Μαύρη Θάλασσα ξεχωρίζει ως ένα ιδιαίτερο θέμα. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ρωσία να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο ιστορικός Igor Pykhalov πιστεύει ότι όλες οι χώρες του κόσμου οικοδομούν τις πολιτικές τους με βάση τα δικά τους συμφέροντα και η Ρωσία δεν αποτελεί εξαίρεση.
«Οι ΗΠΑ άρπαξαν το μισό Μεξικό και δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν τίποτα.
Σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας μέχρι τα σύνορα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», σημειώνει ο ιστορικός.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεταπολεμικά δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ ιστορικά συμπίπτουν με τα δυτικά σύνορα της Αρχαίας Ρωσίας και το ίδιο το Κίεβο ήταν το κέντρο του αρχαίου ρωσικού κράτους.
Σύμφωνα με ειδικούς, το να αφήσουμε ένα κομμάτι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα νόημα, καθώς η Ρωσία θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τη βία για πολλές δεκαετίες μετά.
«Εφόσον η Ρωσία έχει κινητοποιηθεί πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να συνεχίσουμε τις εχθροπραξίες μέχρι την τελική νίκη.
Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πάρει τίποτα από την Ουκρανία», καταλήγουν.

Μέχρι τέλους η ειδική επιχείρηση

Ο ειδικός επί των στρατιωτικών θεμάτων και πολιτικός επιστήμονας Andrei Koshkin πιστεύει ότι η σύγκρουση θα τελειώσει μόνο με τους όρους της Ρωσίας.
«Είναι απαράδεκτο να υποθέσει κανείς ότι κάποιος άλλος μπορεί να αποφασίσει κάτι για τη Ρωσία.
Ήταν οι δυτικές χώρες - το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ - που έσυραν τη Ρωσία στη σύγκρουση με την Ουκρανία και σίγουρα δεν θα έπρεπε να τους δοθεί το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις.
Έχουν αποφασίσει αρκετά, έχοντας δημιουργήσει μια πληθώρα προβλημάτων για έναν αιώνα μπροστά.
Η Ρωσία πρέπει να πάει την ειδική επιχείρηση μέχρι το τέλος και να κερδίσει», κατέληξε.

Μedvedev: Η Ρωσία πρέπει να εξαλείψει το καθεστώς του Κιέβου αλλιώς η Δύση θα την κομματιάσει

Να επικυρώσει τις θέσεις των Ρώσων ειδικών ήλθε λίγο αργότερα ο Medvedev, λέγοντας πως η
Ρωσία πρέπει να καταστρέψει το εθνικιστικό καθεστώς στο Κίεβο, ακόμη κι αν χρειαστούν πολλά χρόνια/
«Θα πάρει λίγο χρόνο.
Οι δυτικές ηγεσίες θα αλλάξουν στάση, οι ελίτ τους θα κουραστούν και θα αρχίσουν να… ζητιανεύουν για διαπραγματεύσεις και να ‘’παγώνουν’’ τη σύγκρουση», έγραψε ο Medvedev στο κανάλι του στο Telegram.
Τόνισε ότι το εθνικιστικό καθεστώς «πρέπει να σβήσει από προσώπου γης».
«Ακόμη και η στάχτη από αυτό δεν πρέπει να μείνει.
Αυτή η βρωμιά δεν πρέπει να έχει την ευκαιρία να ξαναγεννηθεί σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.
«Αν χρειαστούν χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, ας είναι...
Δεν έχουμε άλλη επιλογή: είτε θα καταστρέψουμε το εχθρικό πολιτικό καθεστώς τους, είτε η συλλογική Δύση θα διαλύσει τελικά τη Ρωσία.
Και σε αυτή την περίπτωση θα πεθάνει μαζί μας, αφού το επέλεξε...», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
Ως εκ τούτου, είπε, χρειάζονται μόνο «η πλήρης εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού αυτής της εχθρικής χώρας και απόλυτες εγγυήσεις πίστης στο μέλλον».
«Μόνο ο έλεγχος της Ρωσίας σε όλα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο έδαφος της πρώην χώρας του (ναζιστή) Bandera θα επιτρέψει να γίνει αυτό.
Και θα το πετύχουμε», είπε ο Medvedev .
Τόνισε ότι «η ήττα της Δύσης στο ουκρανικό μέτωπο είναι αναπόφευκτη», όσο κι αν οι δυτικοί «ηγέτες που δεν νοιάζονται για τους δικούς τους ανθρώπους» ορκίστηκαν να υποστηρίξουν το Κίεβο με όπλα και χρήματα για όσο διάστημα αυτό χρειατεί.
«Θα ταϊζουν την πολεμική κρεατομηχανή του Κιέβου, θα αποκαταστήσουν τα ερείπια της ετοιμοθάνατης οικονομίας του καθεστώτος Bandera .
Θα διατηρήσουν παρανοϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει», συνέχισε ο Medvedev.
«Για αυτούς, αυτός είναι ένας ξένος πόλεμος στον οποίο πεθαίνουν ξένοι για αυτούς άνθρωποι.
Αν και δεν τους λυπάται, η Δύση δεν θα υπερβεί ποτέ το σημείο όπου μπορούν να αρχίσουν να βλάπτουν τα δικά της συμφέροντα. μπορεί να θρηνεί στις συνόδους κορυφής και στον ΟΗΕ, ο πόλεμος στο εξωτερικό αργά ή γρήγορα γίνεται βαρετός, δαπανηρός και άνευ σημασίας», εξήγησε.
«Και για εμάς, αυτή είναι μια τραγωδία των δικών μας ανθρώπων.
Αυτή είναι μια υπαρξιακή σύγκρουση.
Αυτός είναι ένας πόλεμος για αυτοσυντήρηση.
Είτε αυτοί είτε εμείς», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

==============

  Η ρητορική της Δύσης αλλάζει, αλλά ο στόχος να κρατήσει υποταγμένο τον κόσμο στη θέλησή της, παραμένει αμετάβλητος δηλώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Lavrov
Η ουκρανική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των παγκόσμιων διαδικασιών που στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής οικονομικής, πολιτικής και ασφάλειας για να αμφισβητηθεί η μονοπολική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έπαιξε βασικό ρόλο στη διευκόλυνση αυτού του παγκόσμιου μετασχηματισμού.
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έδωσε μια ευρεία συνέντευξη στο Mezhdunarodnaya Zhizn, το κορυφαίο περιοδικό διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας, συζητώντας την ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, αυτό που πιστεύει ότι είναι ο κύριος φόβος της Δύσης για την άνοδο μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, τα αίτια και οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, των κινδύνων ενός πυρηνικού πολέμου και της συνεργασίας της Ρωσίας με εταίρους στο εξωτερικό.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πολλά σημαντικά πράγματα και το Sputnik μεταφέρει τα πιο σημαντικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα

Ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης ανέφερε τη φαινομενικά ακόρεστη προσπάθεια της Δύσης να κυριαρχήσει σε άλλα έθνη ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την αρμονική παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Ρωσία, είπε, πρέπει «να αντιμετωπίσει τη διαρκή επιθυμία της δυτικής μειονότητας για στρατιωτικοπολιτική και χρηματοοικονομική επέκταση.
Η ρητορική και τα συνθήματα αλλάζουν, από παγκοσμιοποίηση και εκδυτικοποίηση σε αμερικανοποίηση, παγκοσμιοποίηση, φιλελευθεροποίηση κ.λπ.
Αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: να υποταχθούν όλοι οι ανεξάρτητοι παράγοντες στη θέλησή τους, να αναγκαστούν να παίζουν με κανόνες που ωφελούν τη Δύση», είπε ο Lavrov.
Σύμφωνα με τον Lavrov, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να επιβραδύνουν «ή ακόμα και να αντιστρέψουν» την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων για να αποτρέψουν την εμφάνιση μιας πολυπολικής τάξης και μιας «πιο δίκαιης αρχιτεκτονικής διεθνών σχέσεων», την οποία η Ρωσία θεωρεί ως «αποστολή» της" να στηρίξει.

Ο ανθισμένος κήπος της Δύσης και η ζούγκλα του υπόλοιπου κόσμου

«Η Δύση έχει ανθρώπους που ηγούνται σήμερα, όπως ο Josep Borrell [σ.σ. ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης] που χωρίζουν τον κόσμο στον «ανθισμένο κήπο» τους και στη «ζούγκλα», όπου, κατά την άποψή τους, κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.
Με μια τέτοια ρατσιστική κοσμοθεωρία (και δεν φοβάμαι να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη), είναι φυσικά δύσκολο να συμβιβαστείς με την άφιξη της πολυπολικότητας.
Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δίκιο να φοβάται ότι η μετάβαση σε ένα πολυπολικό σύστημα θα συνδεθεί με σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές απώλειες για αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της τελικής κατάρρευσης της παγκοσμιοποίησης στην τρέχουσα, δυτική μορφή της.
«Πρώτα και κύρια, φοβούνται την προοπτική να χάσουν την ευκαιρία να ζήσουν παρασιτικά από τον υπόλοιπο κόσμο, εξασφαλίζοντας ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη για τους εαυτούς τους σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου», είπε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης.

Κανέναν δεν πρέπει να κατηγορούν παρά μόνο τον εαυτό τους.

Επιδεικνύοντας αυτό που χαρακτήρισε ως «επαγγελματική υποβάθμιση» της τρέχουσας σοδειάς των δυτικών ηγετών και την αδυναμία τους να αναλύσουν σωστά τα γεγονότα και να προβλέψουν τις τάσεις, ο Lavrov τόνισε ότι η «κακώς σχεδιασμένη» πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είχε ως αποτέλεσμα μια «ευρωπαϊκή κρίση ασφάλειας πλήρους κλίμακας» και αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία να εξελίσσεται σε αναπόφευκτο.
Η Ρωσία, ακολουθώντας τη νέα Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, προσπαθεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την «ειρηνική και προοδευτική ανάπτυξη της ανθρωπότητας με βάση μια ενοποιητική ατζέντα», είπε ο Lavrov, με έναν από τους βασικούς στόχους να είναι η «αναβίωση» της ικανότητας των Ηνωμένων Εθνών να επιστρέψουν στον «κεντρικό ρόλο» τους, ήτοι στην εναρμόνιση των συμφερόντων των κρατών μελών.

«Δεν είμαστε μόνοι μας στην επιδίωξη αυτού του στόχου»

«Όλο και περισσότερες χώρες του Παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής αρχίζουν να συνειδητοποιούν και να διαμορφώνουν οράματα των εθνικών τους συμφερόντων, να ακολουθούν μια πολιτική που επικεντρώνεται στην εφαρμογή τους στο πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας.
Αυτά τα έθνη επιμένουν όλο και περισσότερο στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης – μέσω της μεταρρύθμισης των υφιστάμενων μορφών αλληλεπίδρασης ή της δημιουργίας νέων, για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων στους τομείς της ασφάλειας και της ανάπτυξης.
Η Ρωσία υποστηρίζει αυτή την τάση με βάση τη σαφή κατανόηση ότι το μέλλον είναι μαζί της», είπε ο Lavrov.

Πυρηνικός κίνδυνος

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απειλή μιας παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής που απορρέει από την προοπτική μιας άμεσης σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Lavrov τόνισε ότι στον πυρήνα της, οι κίνδυνοι πηγάζουν από τη «μεγάλη παραβίαση» από τη δυτική συμμαχία των αρχών της αδιαίρετης ασφάλειας και επιθυμία να δούμε τη «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας στον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης τόνισε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ήταν και παραμένει «καθαρά αμυντικό χαρακτήρα» και «στόχευε στη διατήρηση του ελάχιστου απαραίτητου δυναμικού πυρηνικής δύναμης για να εγγυηθεί την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους και να αποτρέψει την επίθεση κατά της Ρωσίας και συμμάχους της».
«Στο πλαίσιο της αποτροπής, η κατοχή πυρηνικών όπλων είναι επί του παρόντος η μόνη πιθανή απάντηση σε ορισμένες από τις μεγάλες εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια της χώρας μας.

Έγκυρες ανησυχίες

Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία έχει χρησιμεύσει μόνο για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των ανησυχιών μας σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Lavrov, με έναν «μεγάλο κίνδυνο» που δημιουργείται από την κίνηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προς την κλιμάκωση που οδηγεί σε «άμεσες ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.
Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί και πρέπει να αποτραπεί.
Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε και να στείλουμε νηφάλια μηνύματα στους αντιπάλους μας για την ύπαρξη αυτών των ακραίων στρατιωτικοπολιτικών κινδύνων».
Εν τω μεταξύ, είπε, η Μόσχα θα συνεχίσει να εμμένει στην άποψη ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί, και να παροτρύνει τα άλλα πυρηνικά κράτη «να διατηρήσουν την προσήλωση σε αυτές τις κατανοήσεις και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Η κρίση έχει αποκαλύψει τη Δύση

Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχει δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους, αλλά και τουλάχιστον ένα όφελος, πιστεύει ο Lavrov, με την πλειονότητα του κόσμου να έχει μια μοναδική «ευκαιρία να δει το αληθινό πρόσωπο εκείνων που διεκδίκησαν σχεδόν το μονοπώλιο της δεξιάς για τον καθορισμό των «καθολικών αξιών».
Ο Lavrov τόνισε ότι η ουκρανική κρίση δεν ξεκίνησε το 2022, με τις δυτικές χώρες να ξοδεύουν «πολλά χρόνια» να εργάζονται για να μετατρέψουν τους γείτονες της Ρωσίας σε στρατιωτικά ερείσματα εχθρικά προς τη Μόσχα, «ανατρέφοντας μια ολόκληρη γενιά πολιτικών που ετοιμάζονται να κηρύξουν τον πόλεμο στην κοινή μας ιστορία, πολιτισμό και γενικά σε κάθε τι ρωσικό.»
«Οι δυτικοί ηγέτες παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι δεν σχεδίαζαν να εφαρμόσουν τις Συμφωνίες του Μινσκ με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα, στάθηκαν μόνο για χρόνο για να προετοιμαστούν για ένα στρατιωτικό σενάριο, ενώ αντλούσαν όπλα το Κίεβο», είπε ο Lavrov, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις πρώην ηγετών της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με τη συμφωνία του Μινσκ.

Ο κύριος στόχος του Hybrid War

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το κύριο πράγμα: ότι η Δύση θέλει να εξαλείψει τη χώρα μας ως σοβαρό γεωπολιτικό ανταγωνιστή», είπε ο Lavrov.
Αυτό, σημείωσε, εξηγεί τον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγεται κατά της Ρωσίας, μέσω κυρώσεων, απειλών για δευτερεύοντες περιορισμούς σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία, πράξεις δολιοφθοράς, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου έτους κατά του δικτύου αγωγών Nord Stream, προσπάθειες για «αποσύνδεση» της Ρωσίας από διεθνείς πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές και αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ.
Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, οι περίπου 50 χώρες που εκπροσωπούν τον λεγόμενο «Συνασπισμό Ramstein» που υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία «πραγματικά εμπλέκονται στην ένοπλη σύγκρουση» κατά της Ρωσίας, παραδίδοντας βόμβες διασποράς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ για τον σχεδιασμό επιχειρήσεων και την παροχή Κίεβο με ευφυΐα.
«Είναι σαφές ότι αυτά και άλλα επιθετικά μέτρα στοχεύουν στην αποδυνάμωση και την εξουθένωση της Ρωσίας.
Επιδιώκουν να εξαντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις οικονομικές, τεχνολογικές και αμυντικές μας δυνατότητες, να περιορίσουν την κυριαρχία μας και να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε την ανεξάρτητη πορεία μας στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική», είπε ο διπλωμάτης.

Tεράστια βοήθεια, τεράστια χρέωση για κάθε Αμερικανό, τεράστιο κόστος για την Ουκρανία

Ο Lavrov επεσήμανε ότι η Δύση έχει τώρα παράσχει πάνω από 160 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς Zelensky, με μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον να υπολογίζει ότι τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια που παρέχουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες ισοδυναμούν με περίπου 900 δολάρια για κάθε Αμερικανό νοικοκυριό, συν 300 $ σε τόκους για την εξυπηρέτηση των σχετικών χρεωστικών υποχρεώσεων.
«Πρόκειται για τεράστια ποσά, ειδικά δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία».
Οι δυτικοί ηγέτες συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν το «μάντρα» ότι οι χώρες τους θα παρέχουν όση στρατιωτική και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία απαιτείται, και είναι έτοιμοι να «πολεμήσουν μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό», σύμφωνα με τον Lavrov.

Υποστήριξη ρεκόρ, ζοφερό μέλλον

Ωστόσο, η υποστήριξη ρεκόρ των ΗΠΑ προς τα κράτη-πελάτες τους στο εξωτερικό, από το Νότιο Βιετνάμ μέχρι το Αφγανιστάν, προσφέρει υποδείξεις για το «ζοφερό» μέλλον του Κιέβου, με την Ουκρανία σήμερα να «εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις δυτικές οικονομικές εισροές και τις παραδόσεις όπλων».
Όσο περισσότερο συνεχίζεται η κρίση, τόσο λιγότερο ελκυστική θα γίνεται η χώρα για τους δυτικούς επενδυτές που συμμετέχουν στην «ανοικοδόμηση» και τόσο βαρύτερο θα γίνεται το βάρος του κρατικού χρέους της Ουκρανίας, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Η Δύση θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ένα ακόμη πράγμα: η Ρωσία θα προστατεύσει τον λαό της και τα ζωτικά της συμφέροντα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Και θα ήταν καλύτερα οι αντίπαλοί μας να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο δυνατό την απόλυτη ματαιότητα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και να προχωρήσουν σε πιο πολιτισμένες πολιτικο-διπλωματικές μεθόδους για να εξασφαλίσουν την ισορροπία των συμφερόντων», είπε ο Lavrov.

Η σχιζοφρενική προσέγγιση της Δύσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Επισημαίνοντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες της Ρωσίας για αποκατάσταση της ειρήνης, από τη συμφωνία του Μινσκ του 2015 έως τις ολοκληρωμένες συμφωνίες ασφαλείας που προτάθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα τέλη του 2021, έως τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τις πρώτες εβδομάδες των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, Σαμποτάρεται τελικά από τη Δύση, ο Lavrov έδειξε ότι το πρόβλημα είναι ότι η Ουάσιγκτον, ως το κύριο μέρος που τροφοδοτεί τον πόλεμο με αντιπροσώπους, αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ το καθεστώς Ζελένσκι έχει υπογράψει νόμο που απαγορεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η ρωσοαφρικανική συνεργασία σηματοδοτεί την αποτυχία της Δύσης

Ερωτηθείς για τις απόψεις του σχετικά με τη σημασία της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής τον περασμένο μήνα στην Αγία Πετρούπολη, ο Lavrov είπε ότι η σημασία της συνόδου κορυφής δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί όσον αφορά την ικανότητα των αφρικανικών χωρών να αντισταθούν στη συγκεντρωμένη εκστρατεία της Δύσης να τις πιέσει για δεσμούς με Ρωσία.
«Παρά την τεράστια πίεση από τη Δύση, 48 επίσημες αντιπροσωπείες και εκπρόσωποι πέντε κορυφαίων ενώσεων περιφερειακής ολοκλήρωσης έφτασαν στη συνάντηση. Επιπλέον, 27 χώρες εκπροσωπήθηκαν από αρχηγούς ή αναπληρωτές αρχηγούς [κρατών και κυβερνήσεων, εκδ.].
Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του έθνους μας χαίρει κατανόησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να απομονώσουν τη Ρωσία διεθνώς έχουν αποτύχει», είπε.
Ο στόχος της Ρωσίας στην Αφρική, είπε ο Lavrov, περιλαμβάνει την «ενίσχυση» της πολιτικής, οικονομικής και τεχνολογικής κυριαρχίας των εταίρων της, με τη Μόσχα να είναι έτοιμη να μοιραστεί τεχνογνωσία για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την υλοποίηση της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και τη συνεργασία με την περιφερειακή έθνη να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, στη διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εγκλήματος ναρκωτικών και άλλων διασυνοριακών απειλών και προκλήσεων.

Russia’s Near Abroad: Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας

Σύμφωνα με τον Lavrov, οι εταίροι της Ρωσίας στην ΕΕΕ και τον CSTO αντιμετώπισαν επίσης «κολοσσιαία» πίεση από τη Δύση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με μη φιλικές χώρες να χρησιμοποιούν «απειλές και εκβιασμό» για να προσπαθήσουν να «αναγκάσουν τους συμμάχους μας να εγκαταλείψουν την απολύτως νόμιμη συνεργασία τους με τη Ρωσία».
Η Ρωσία είναι «συμπαθητική» με τους συμμάχους της ενόψει της εξωτερικής πίεσης που τους ασκείται, είπε ο Lavrov, και την ανάγκη τους να «δείξουν προσοχή» στη συνεργασία.
Ταυτόχρονα, «οι αμοιβαίες εμπορικές και οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν μεταξύ των εθνών μας συνεχίζουν να εκπληρώνονται…
Όπως είναι φυσικό, λαμβάνονται αντίμετρα από την πλευρά μας με στόχο τον περιορισμό της καταστροφικής επιρροής από το εξωτερικό».
Για παράδειγμα, εντός της ΕΕΕ, έχουν θεσπιστεί κοινά μέτρα για να βοηθήσουν στην εξάλειψη των επιπτώσεων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αποδοτικά μέτρα

Αυτά τα μέτρα απέδωσαν καρπούς, με το εμπόριο μεταξύ των μπλοκ να αυξάνεται, μαζί με τη χρήση ανταλλαγών νομισμάτων για το εμπόριο, ενώ η συνεργασία στον τομέα της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας συνεχίζει να είναι «πλήρως ασφαλισμένη», σύμφωνα με τον διπλωμάτη.
«Σε γενικές γραμμές, φυσικά αναμένουμε ότι στην ανάπτυξη δεσμών με τρίτες χώρες ή οργανισμούς, οι σύμμαχοί μας στην ΕΕΕ και τον CSTO δεν θα λάβουν μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους εντός αυτών των οργανισμών.
Ταυτόχρονα, δεν έχουμε το δικαίωμα να δίνουμε διαλέξεις σε άλλα κράτη ή να τους υπαγορεύουμε πώς και με ποιον οικοδομούν τις σχέσεις τους.
Η Ρωσία δεν απαγορεύει σε κανέναν από τους γείτονες και τους εταίρους μας να δημιουργήσει αλληλεπίδραση με κανέναν, αλλά ζητά πάντα να λαμβάνονται υπόψη τα νόμιμα συμφέροντά μας.
Νομίζω ότι μας ακούνε», συνόψισε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Σχόλια