Η Vattenfall προειδοποιεί για μη βιώσιμες επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά - Ακύρωσε έργο 1,4 GW στη Βρετανία


Η σουηδική Vattenfall ανακοίνωσε ότι διακόπτει την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού Norfolk Boreas, ισχύος 1,4 γιγαβάτ, στη Βρετανία λόγω του υψηλού κόστους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Όπως ανέφερε η εταιρεία στα πλαίσια της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, η απόφαση θα έχει αρνητική συνέπεια 537 εκατ. δολαρίων για την ίδια.

Σύμφωνα με το Reuters, το έργο είχε εξασφαλίσει τιμή 45 λίρες/MWh  μέσω διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και μέσω συμβολαίου CfD.

Η αύξηση του κόστους κατασκευής σήμανε ότι το έργο δεν θα ήταν βιώσιμο εμπορικά στην παραπάνω τιμή και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η ματαίωσή του. Παράλληλα, η Vattenfall ζήτησε τη στήριξη του κλάδου ώστε να πραγματοποιηθούν άλλα αντίστοιχα έργα.

Η εταιρεία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ο υψηλός πληθωρισμός και το κεφαλαιακό κόστος επηρεάζουν ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα, όμως η γεωπολιτική κατάσταση έχει καταστήσει την εφοδιαστική αλυσίδα στα υπεράκτια αιολικά ιδιαίτερα ευάλωτη. Συνολικά βλέπουμε αύξηση κόστους της τάξης του 40%".

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του χώρου είναι ότι τα έργα που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά δεν αποκομίζουν πλέον τις υψηλές περσινές τιμές, εντούτοις το κόστος των υλικών παραμένει υψηλότερο από το παρελθόν, ενώ τα επιτόκια είναι ανεβασμένα. Σε ότι αφορά τα έργα που λαμβάνουν CfD, οι τιμές που προσφέρονται στους διαγωνισμούς πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση τα νέα δεδομένα ώστε να καθιστούν τα έργα βιώσιμα.

Σχόλια