Η Macquarie «βάζει χέρι» στις ελληνικές ενεργειακές υποδομές

 Συμφωνία με την Enel για το 50% της Enel Green Power Hellas - Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ουσιαστικά «χαρίσει» τον ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς.

Η Enel Green Power Hellas διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 59 σταθμών ισχύος 482 MW, με αιολικά, ηλιακά και υδροηλεκτρικά έργα και ανακοίνωσε ότι θα εκχωρήσει το 50% του μεριδίου της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον αυστραλιανό παγκόσμιο όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Macquarie, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2022 αγόρασε «κοψοχρονιά» το 49% του ΔΕΔΔΗΕ!

Με λίγα λόγια, οι Αυστραλοί, οι οποίοι επικρίθηκαν σφοδρά στη Βρετανία για την τραγική οικονομική διαχείριση της Thames Water (σ.σ. μεγάλη ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφέλειας και η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου) από το 2006 και το 2017 αντιμετώπισαν κατηγορίες για αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. φέσωμα), «βάζουν χέρι» σχεδόν σε όλες τις ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τι εστί Macquarie

Ο αυστραλιανός παγκόσμιος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τον Φεβρουάριο του 2022 αγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ κοψοχρονιά, ενώ παρουσιάζεται και ως το πρώτο φαβορί στον διαγωνισμό για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών (όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ)!

Θυμίζουμε ότι η συνολική προσφορά των Αυστραλών για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ, αφαιρουμένου του υφιστάμενου χρέους 804.000.000 ευρώ.

Στην πράξη δηλαδή, η ΔΕΗ εισέπραξε από την πώληση περίπου 1,3 δισ., ποσό το οποίο μοιάζει πολύ μικρό, εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εισέπραξε για το 2021 και το 2022 συνολικά 1,55 δισ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας

Σύμφωνα με το έγκυρο power-technology.com, «η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Enel, μέσω της μονάδας Enel Green Power, συμφώνησε να εκχωρήσει το 50% της συμμετοχής της στην ελληνική επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) Enel Green Power Hellas (EGPH) στη Macquarie Asset Management για περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ.

Το Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2 της Macquarie, θα αγοράσει το μερίδιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήψαν οι εταιρείες, η οποία αποτιμά το 100% της EGPH σε περίπου 980 εκατομμύρια ευρώ».

Η συμφωνία, όπως αναφέρεται, η οποία εκκρεμεί προς έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Και συνεχίζει με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας το power-technology.com:

«Μόλις κλείσει η συμφωνία, η EGP και η Macquarie θα υπογράψουν συμφωνία μετόχων για από κοινού έλεγχο της επιχείρησης, για από κοινού έλεγχο του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της EGPH, ενώ θα αναπτύξουν τον αγωγό του έργου για περαιτέρω αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος. Η EGPH κατέχει και λειτουργεί 59 μονάδες συνολικής ισχύος 482 MW. Αυτές περιλαμβάνουν αιολικά, ηλιακά και υδροηλεκτρικά, καθώς και έξι έργα ηλιακής ενέργειας υπό κατασκευή, ισχύος 84 MW».

Η Enel αναμένει ενοποιημένη μείωση του καθαρού χρέους περίπου €345 εκατ. και κέρδος €390 εκατ. στα EBITDA του 2023 [κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων] μέσω της συναλλαγής.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ιταλική εταιρεία συνήψε συμφωνία με την ιαπωνική Inpex για την πώληση μεριδίου 50% στην αυστραλιανή επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτιμώντας την επιχείρηση σε σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ.

  • Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της Enel:

Σχόλια