Νίγηρας : «Το τελευταίο ντόμινο»

Νίγηρας : «Το τελευταίο ντόμινο»
Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα το 2015 κατά της γαλλικής επιρροής οι αφρικανικές χώρες περνάνε η μία μετά την άλλη στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, η θεωρία του ντόμινο επιστρέφει θεαματικά στην Αφρική. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού η μετάβαση μιας χώρας στο κομμουνιστικό στρατόπεδο ακολουθήθηκε από την ίδια αλλαγή στις γειτονικές χώρες σύμφωνα με ένα «φαινόμενο ντόμινο». Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα το 2015 κατά της γαλλικής επιρροής, οι χώρες της Αφρικής περνάνε και πάλι η μία μετά την άλλη στη ρωσική σφαίρα.
Ξεκινώντας το 2013 η επιχείρηση Serval απελευθέρωσε τις πόλεις του βόρειου Μάλι από τον ζυγό των τζιχαντιστών. Η επέκταση της παρουσίας του στρατού στην Yποσαχάρια Αφρική με την επιχείρηση Barkhane ήταν υπέρμετρα φιλόδοξη. Πώς να προστατευτεί μια περιοχή 5 εκατομμυρίων km2 με 5000 άνδρες ; Τελικά λειτούργησε ως επιταχυντής σωματιδίων. Επιτρέποντας σε αδύναμα, ακόμη και χρεοκοπημένα και διεφθαρμένα καθεστώτα να προσκολληθούν στην εξουσία, η γαλλική παρουσία τροφοδότησε το αντιγαλλικό αίσθημα και τις κατηγορίες για νεοαποικιοκρατία.
Συνδεδεμένη με την παρακμή των θεμελιωδών δημόσιων υπηρεσιών -σχολείο, υγεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια- και την κακοδιαχείριση των ηγετών, η δημοκρατία που προωθείται από τους Δυτικούς κατακρίνεται τώρα στους δρόμους, που επικροτούν τα πραξικοπήματα σε πολλές αφρικανικές χώρες. Μετά το Σουδάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι έπεσαν στα χέρια του Κρεμλίνου, χάρη στην παρουσία της Wagner. Στο Μπαμάκο, δύο διαδοχικά πραξικοπήματα άνοιξαν τον δρόμο για τη Μόσχα. Στη Μπουρκίνα Φάσο, η χούντα που προέκυψε από το πραξικόπημα δεν έχει περάσει ακόμη στη ρωσική πλευρά, παρά τις σειρήνες του Πούτιν. Αλλά έχει ήδη διώξει την Γαλλία. Τώρα είναι η σειρά του Νίγηρα. Οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να αναλάβουν κι αυτοί δράση.
Le Figaro
28/7/23

via 

Babis Georges Petrakis

===============

Σχόλια