του Παντελή Σαββίδη
Ήδη, το σύστημα αρχίζει να προετοιμάζεται για την διαχείρηση της επόμενης ημέρας θέτοντας στο απυρόβλητο τον… “αναντικατάστατο” πρωθυπουργό και υποβαθμίζοντας τις ευθύνες όλων των άλλων.
Εκείνο που προκύπτει απο την τραγωδία των πυρκαγιών, απο συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν σχετικές εμπειρίες, είναι ότι η φωτιά δεν σβήνει αν πάρει τις διαστάσεις που προκάλεσαν τις τελευταίες καταστροφές. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Άρα, κάτι πρέπει να γίνει προληπτικά. Και προληπτικά για να γίνει κάτι πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα με σοβαρότητα.
Γενικώς, θα πρέπει το κράτος να σοβαρευθεί και να δημιουργήσει μια Σχολή Διοίκησης πολύ υψηλών προδιαγραφών. Απο τους αποφοίτους της σχολής αυτής θα στελεχώνεται όλος ο κρατικός μηχανισμός. Απο τους δήμους ως την κυβέρνηση.
Δεύτερον και σπουδαιότερον: Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων για να διαπιστώσουμε πως το σύστημα Καλλικράτης τελείωσε την ελληνική περιφέρεια και πως χρειάζεται η επιστροφή στον Καποδίστρια; Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν οι δήμοι. Έγιναν μικρογραφία της δομής του ελληνικού κράτους.
Δεν μπορούν οι δήμοι να λειτουργήσουν σε πρωτογενές επίπεδο προληπτικά ούτε για τις φωτιές όπως είναι σήμερα. Είναι μεγάλοι. Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι πολύ διαφορετικό απο αυτό που είχε στο μυαλό του το τραγικό δίδυμο Γιώργος Παπανδρέου-Γιάννης Ραγκούσης που εφήρμοσε τον Καλλικράτη.
Υπάρχει η είδηση ότι θα διενεργηθούν έκτακτοι έλεγχοι και ασκήσεις πυρασφάλειας σε στρατόπεδα με επιβλέποντα τον Χαρδαλιά.
Η απόλυτη διάλυση του κράτους. Ο Χαρδαλιάς ως τι-ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ- θα κάνει τους ελέγχους πυρασφάλειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση;
Δεν υπάρχουν όργανα στις ένοπλες δυνάμεις γι αυτήν την δουλειά;
Ας υποθέσουμε πως ο …ικανώτατος κ. Χαρδαλιάς, ως επιτυχημένος γραμματέας πολιτικής προστασία- όπου τα έκανε μαντάρα και απηλλάγη των καθηκόντων του- γνωρίζει το θέμα. Αν δεν ήταν ο Χαρδαλιάς, το κράτος δεν θα είχε όργανα στη δομή του γι αυτήν την δουλειά;
Τέλος, όλα αυτά είναι στάκτη στα μάτια. Σε λίγο ο ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ πρωθυπουργός θα χειροκροτείται. Και όσο βλέπεις το πολιτικό σύστημα σε πιάνει ίλιγγος.
Το απόλυτο τίποτε.
Αλλαγή της οργάνωσης της χώρας με επιστροφή στον Καποδίστρια, υψηλού επιπέδου σχολή απο όπου θα στελεχώνεται η δημόσια διοίκηση, απόλυτη αποσυγκέντρωση του κράτους με κίνητρα για μείωση του πληθυσμού της πρωτεύουσας στο 1/3, διάχυση των κρατικών θεσμών ανά την περιφέρεια.
Διαφορετικά ο εξευτελισμός που υπέστη το κράτος με τις φωτιές, η τραγωδία με την απώλεια δύο νέων στελεχών της αεροπορίας και η καταστροφφή στις εκτάσεις της χώρας θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Το θέλετε; Στηρίξτε τις κυβερνητικές επιλογές. Αν δεν το θέλετε πιέστε για αλλαγές.
Το παιχνίδι τελείωσε.
Σχόλια