Ο Μητσοτάκης, ο Ερντογάν, η Χάγη και οι Αμερικανοί: Η Μοναδική μας Διαφορά με την Τουρκία Είναι η Οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο

του Θεόδωρου Καρυώτη

Έχω κουραστεί, μετά από 41 χρόνια, να ασχολούμαι με την θαλάσσια διαφορά μας με την Τουρκία που δεν είναι καμία άλλη  από την οριοθέτηση της φημισμένης πλέον Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που δυστυχώς ένας Έλληνας δημοσιογράφος από το Βίλνιους, την ονόμασε Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας από την Λιθουανία, παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον τηλεοπτικό δίκτυο ΣΚΑΙ στην Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα διεθνές δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης.

Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο και θα είχαν ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα. Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια όπως το καλοκαίρι του 2020. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Μπορεί και να μην υπάρχει τελικά».

Ο σημερινός πρωθυπουργός, μετά από ορισμένα σκαμπανεβάσματα παλαιότερα, που μιλούσε με απαξίωση για τους υδρογονάνθρακες, και για θαλάσσιες ζώνες που θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν και την αιγιαλίτιδα ζώνη, μένει σταθερός στον σκοπό του ότι η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο!  

Αλλά ξαφνικά, η παραπάνω δήλωσή του στο ΣΚΑΙ περιέχει και την εξής τοποθέτηση:

  • «Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης.»

Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο επικίνδυνα και βέβαια δεν μιλάω για προδοσίες, όπως κάποιοι άλλοι γεωπολιτικοί αναλυτές αναφέρουν μερικές φορές. Τον μοναδικό προδότη που γνωρίζω εγώ από την πρόσφατη ιστορία μας ήταν ο Δημήτριος Ιωαννίδης.

Αλλά η τόσο δημοφιλής κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επιβιώσει εάν πάει στην Χάγη ζητώντας να συζητηθεί και κάτι άλλο, ότι και να είναι αυτό, εκτός οριοθέτησης ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας!

Φαίνεται πάντως ότι η διαπραγμάτευση ή πολιτικός διάλογος, όπως τον καθόρισε ο πρωθυπουργός, θα γίνει σε πολύ υψηλό επίπεδο δηλαδή ανάμεσα στον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη και του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται απόλυτα τον στενό του συνεργάτη καθηγητή Γεραπετρίτη που θα ακολουθήσει πιστά τις εντολές της κυβέρνησης. Βέβαια, αυτό μεταξύ μας, δεν θα έβλαπτε εάν είχε μαζί του και τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο.

Στην ερώτηση από τους δημοσιογράφους εάν συζητήθηκε η Χάγη με τον Ερντογάν απάντησε:

“Επιτρέψτε μου να μην πω λεπτομέρειες. Η συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε αφελείς, αλλά οφείλουμε και οι δύο μέσα στην αρχή μίας νέας κυβερνητικής θητείας να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.”

  • Ο Ρόλος των Αμερικανών

Όπως γράφτηκε:

“Είναι σαφές ότι όσα βλέπουμε να εξελίσσονται μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας τελούν υπό την ευλογία –αν όχι υπό την πίεση– των Αμερικανών. Είναι επίσης σαφέστερο ότι ο οδικός χάρτης που ανακοινώθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα, εμπεριέχει πολύ περισσότερα βήματα από αυτά που ίσως περίμενε κανείς. Σημαντικότερα όλων, αφενός η συμφωνία για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, συμβολικά, στη Θεσσαλονίκη (γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ), αφετέρου ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.”

Θα ήθελα εδώ να επαναλάβω μερικά πράγματα, που έχω πει πολλές φορές, αλλά θα μας δώσουν μια εικόνα του καθοριστικού ρόλου των Αμερικανών και επιμένω στον όρο καθοριστικό.

Οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκαν τόσο κοντά οι δύο χώρες, σε ένα ήρεμο περιβάλλον, που και οι δυο ηγέτες θέλουν να καρπωθούν της ευκαιρίας ως νικητές των εθνικών εκλογών τους και ετοιμάζονται για μια σημαντική κίνηση και οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν με ότι μέσον διαθέτουν.

Και οι Αμερικανοί όχι μόνον διαθέτουν τα μέσα αλλά ξέρουν και τι ακριβώς θέλουν.

Πρώτον, δεν νομίζουν ότι η Χάγη αποτελεί μια λύση διότι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από μια λύση που θα βγουν σχετικά κερδισμένοι όχι μόνο διότι δεν θα τους ικανοποιεί αλλά διότι μια ειρήνη στις θάλασσες ευνοεί την ελληνική πλευρά.

Δεύτερον, οι Αμερικανοί μετά την μεσολάβησή τους στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θέλουν να φανούν ειλικρινείς μεσολαβητές και θα παριστάνουν ότι δωρίζουν ολόκληρο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος στην Ελλάδα και επιτρέπουν στην Τουρκία να πάρει ένα κομμάτι της ελληνικής θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην περιοχή.

Χάρτης ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου

Τέλος, κρατάνε στην άκρη και ένα τρίτο πονηρό σχέδιο. Δηλαδή να πουν στους Αιγυπτίους να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Τουρκία που θα ξεκινάει από το 28ο Μεσημβρινό. Δηλαδή εκεί που τέλειωσε η τμηματική οριοθέτηση της Ελλάδας με την Αίγυπτο που υπέγραψε ο κύριος Δένδιας στις 6 Αυγούστου 2020.

Πολύ φοβούμαι ότι η επόμενη γενιά των Ελλήνων δεν πρόκειται να δει τον παραπάνω χάρτη που δείχνει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.

(από hellasjournal.com)

Σχόλια