Κόλμερ Κωνσταντίνος
Δεν είναι μόνον που ενθαρρύνονται οι Γερμανοί, να υιοθετήσουν
την ισπανική “σιέστα” (μεσημβρινό διάλειμμα απ’ την εργασία) αλλά να
στραφούν πολιτικά στην πατριωτική δεξιά. Ο Φρίντριχ
Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε την προηγουμένη
Κυριακή, ότι διαφωνεί με την άποψη πως πρέπει ν’ αποκλεισθεί οιαδήποτε
συνεργασία με το κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
«Οι απαγορεύσεις κομμάτων ουδέποτε απετέλεσαν λύση πολιτικών προβλημάτων. Πρέπει ν’ αποδεχθούμε ότι τα μέλη του AfD εξελέγησαν δημοκρατικά και ν’ αναζητήσουμε τρόπους (συνεργασίας) στις τοπικές εκλογές για να διαμορφώσουμε την πόλη, τα κρατίδια (ΣΣ: το αντίστοιχο της περιφερείας στην Γερμανία) όπως επιθυμούν οι δημότες» είπε.
Πέραν του ότι αποτελεί πολιτικό μήνυμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η άποψη Μερτς συνιστά μία ρεαλιστική αντιμετώπιση ενός γερμανικού προβλήματος, όταν οι μετανάστες κυριαρχούν στις πόλεις, όπου το κόμμα της “Εναλλακτικής” λαμβάνει το 22% των προτιμήσεων των Γερμανών σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις κι έγινε το δεύτερο κόμμα στις τοπικές εκλογές, της ανατολικής Γερμανίας, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU.
Η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας προ δεκαετίας, με ιδεολογία τελείως αντίθετη με εκείνη της τότε καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ που προκάλεσε τα σημερινά τεράστια προβλήματα. Το AfD υιοθέτησε αντιμεταναστευτική πολιτική, υποστήριξε την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι απ’ το ΝΑΤΟ – μία ούτως ειπείν εσωστρεφή και συντηρητική πολιτική που ταιριάζει με την μέση γερμανική νοοτροπία, παρασάγγας απέχουσα από το ναζιστικό παρελθόν και την νατοϊκή εξάρτηση ασφαλείας, δηλαδή από την αμερικανική ηγεμονία.
Θυμίζει το παλιό ΠΑΣΟΚ…
Η ιδεολογία αυτή, δεν διέφερε και πολύ από τις διακηρύξεις του Ανδρέα Παπανδρέου προ του 1981. Έτερον, εκάτερον ότι μετά την ανάληψη τις εξουσίας υπό του ΠΑΣΟΚ, ο τότε πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προσαρμοστεί προς την πραγματικότητα, υποσχεθείς στον ελληνικό λαό το περίφημο ότι «δεν θα σας οδηγήσω σε περιπέτειες» (Δεκέμβριος 1981).
Μπορεί συνεπώς το κόμμα της “Εναλλακτικής για την Γερμανία” να χαρακτηρισθεί ως ένα πατριωτικό κόμμα που στοχεύει στην εξουσία είτε συνεργαζόμενο με την δεξιά, ή ακόμη και μόνο του, αν το επιλέξουν οι Γερμανοί. Οπότε βέβαια ο γεωπολιτικός χάρτης της Ευρώπης θ’ αλλάξει άρδην απ’ τα σημερινά συνηθισμένα: Τέρμα ο εξωτερικός δανεισμός των χωρών-μελών της ΕΕ, τα απύθμενα “Ταμεία”, η σπατάλη πόρων για νεφελοκοκκυγίες ως η “Πράσινη ανάπτυξη”, η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέχρις… Γεωργίας και τέρμα ο έλεγχος της ΕΕ από την οικογενειακή γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Ο φεντεραλισμός θα δώσει τη θέση του στον γκωλική άποψη των “Λαών της Ευρώπης από Ατλαντικού μέχρις Ουραλίων”.
Προς το καλύτερον απομένει ν’ αποδειχθεί αλλ’ η προκατάληψη όμως των καθεστωτικών μέσων ενημερώσεως στην χώρα μας, εναντίον του ανερχομένου κόμματος της “Εναλλακτικής για την Γερμανία” είναι τόσον αντιδημοκρατική, όσον κι η αντίθεση της Μεταπολιτεύσεως προς το ΠΑΣΟΚ, μετά την “Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη” του 1974.
Η αγνόηση των κομμάτων αυτών, των κοινωνικών αναγκών του Ελληνικού λαού (πχ. δημιουργία του ΕΣΥ) δεν εμπόδισαν το ΠΑΣΟΚ να πάρει την πλειοψηφία του και να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της χώρας μέχρις το 2010, με βραχύβιες εναλλαγές στην εξουσία της Δεξιάς. ‘Όταν την έχασε, ουδείς το κατηγόρησε για αυταρχικότητα, παρά μόνο για την διάψευση της ιδεολογίας του όταν υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο των τιμωρών της Ελλάδος – των αλήστου μνήμης φράου Μέρκελ-Σόϊμπλε.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο υπέρ της (κολοβής) ψήφου του Αποδήμου Ελληνισμού στις βουλευτικές εκλογές. Τούτο σημαίνει ότι είναι έτοιμο να συνεργασθεί με την Νέα Δημοκρατία, εάν χρειαστεί, σε ζητήματα όπως η δημογραφική πολιτική, το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση των εμπρηστών, η αλλαγή του Συντάγματος στο άρθρο 16, χωρίς να κατηγορηθεί για αντιπροοδευτικότητα.
Τα ίδια ισχύουν και στη Γερμανία. Εάν ο λαός της εγκρίνει την “Εναλλακτική” οφείλουμε να την αποδεχθούμε και να προσαρμοστούμε αναλόγως κι ίσως, το λαϊκό αισθητήριο αποβεί υπέρ της ειρήνης στην Ευρώπη και ευημερίας των λαών της μεταξύ των οποίων ο αρχαιότερος , ο Ελληνικός. Γιατί με την μέχρι τούδε πολιτική κατάσταση στην γηραιά ήπειρο, δεν πάμε καλά.
Σχόλια