Άλλη μια τρελή εβδομάδα στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του Llama 2 από τη Meta, την μητρική εταιρεία του Facebook, είναι η σειρά της Apple να δουλέψει, σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω στο δικό της μοντέλο γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί το ChatGPT της Open AI και τον Bard της Google. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες Αμερικανοί σεναριογράφοι έχουν ξεκινήσει μια ιστορική απεργία, εν μέρει επειδή η δουλειά τους απειλείται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Είναι τέτοιοι φόβοι αδικαιολόγητοι ; Η Google τεστάρει αυτήν τη στιγμή, με πολλά μεγάλα αμερικανικά newsroom, συμπεριλαμβανομένων των New York Times και της Washington Post, το Genesys, ένα πρόγραμμα που στοχεύει να γράφει άρθρα στη θέση των δημοσιογράφων. «Αυτά τα εργαλεία δεν έχουν σχεδιαστεί – και δεν μπορούν – να αντικαταστήσουν τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι στη συλλογή και επαλήθευση πληροφοριών και τη σύνταξη άρθρων», εξήγησε εκπρόσωπος της Google, ακόμα κι αν το εν λόγω εργαλείο θα μπορεί να προσφέρει τη σύνταξη απλών κειμένων σε μικρότερα ή μεγαλύτερα φορμά και σε διαφορετικά στυλ.
Συζητάμε για τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη με τον Gilles Babinet, ο οποίος στο τελευταίο του βιβλίο «Πώς οι χίπις, ο Θεός και η επιστήμη επινόησαν το Διαδίκτυο» τονίζει τη σημασία του Ψυχρού Πολέμου, του κινήματος των χίπις ή ακόμα και της συντηρητικής επανάστασης στον προσανατολισμό των τεχνολογιών.
Le Point : Γιατί μιλάμε τόσο πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή ;
Gilles Babinet : Το ChatGPT πρόκειται να μείνει στην ιστορία. Μετά την κυκλοφορία του όλοι καταλαβαίνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πραγματικότητα, μια επανάσταση μεγάλης κλίμακας, με αντίκτυπο μεγαλύτερο από αυτόν του ηλεκτρισμού. Οι Κινέζοι το βίωσαν αυτό τον Μάρτιο του 2016, όταν ο Lee Sedol, πρωταθλητής τους στο Go, νικήθηκε από μια τεχνητή νοημοσύνη που σχεδίασε η DeepMind, μια θυγατρική της Google στο Λονδίνο.
Για δεκάδες εκατομμύρια από αυτούς, και συγκεκριμένα για όσους έπαιξαν Go, αυτό βιώθηκε ως τραύμα, τόσο έμοιαζε απίθανο. Αυτό θα οδηγήσει στην Κίνα, ένα χρόνο αργότερα, να ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο για την κατάκτηση της τεχνητής νοημοσύνης υπό την αιγίδα του ίδιου του Xi Jinping, προικισμένου με 135 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πλέον μια από τις πιο προηγμένες χώρες στον κόσμο από αυτή την άποψη.
Le Point : Τι εξελίξεις μπορούμε να περιμένουμε ;
Πολιτισμικές αλλαγές και μεγάλες ανατροπές που αναμένονται στην εκπαίδευση, την υγεία και την παραγωγή πλούτου με την ευρεία έννοια. Προφανώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις συζητήσεις για αποανάπτυξη αλλά είναι δύσκολο να αρνηθούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα βελτιώσει σημαντικά τα συστήματα μεταφορών, τις εργασίες στην βιομηχανία, την ενεργειακή μετάβαση κ.λπ.
Μια πιθανή εξέλιξη για παράδειγμα είναι ότι ο καθένας μας θα έχει έναν προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα θυμάται πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, μπορούμε να τον ρωτήσουμε : "Θυμάσαι αυτό το άτομο που γνώρισα πριν από δύο χρόνια, που έλεγε αυτό..." και ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης θα τον βρει για μας.
Le Point : Είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι για την εκμηδένιση του πολιτισμού, όπως είχε προβλέψει ο ιστορικός Yuval Harari ;
Είναι εκπληκτικό πόσο όλοι βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη μέσα από την στενή τους ματιά. Ο Yuval Harari, που είναι συγγραφέας και αφηγείται ιστορίες, πιστεύει ότι η κύρια απειλή είναι ότι οι μηχανές θα αιχμαλωτίσουν τα συλλογικά αφηγήματα της ανθρωπότητας ! Άλλοι ανησυχούν για την εξαφάνιση ορισμένων θέσεων εργασίας, την έκρηξη απειλών στον κυβερνοχώρο, τη χειραγώγηση των μαζών κ.λπ. Αυτοί οι φόβοι εμφανίζονται στην ιστορία κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα τεχνολογία.
Οι υφαντικές μηχανές είχαν κατηγορηθεί ότι κατέστρεψαν τους αργαλειούς, τον σιδηρόδρομο ότι επηρεάζει μέχρι και την ποιότητα του αγελαδινού γάλακτος, ο ηλεκτρισμός είχε κατηγορηθεί ως ελιτίστικη ενέργεια που εξάλειψε πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα και πάει λέγοντας.
Βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια ιλιγγιώδη κατάσταση γιατί αυτή τη φορά πρόκειται για τη γνώση, μια ανθρώπινη δραστηριότητα που θεωρείται πολύ περίπλοκη και αυτό προκαλεί πολλούς φόβους. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι αλλά στο βαθμό που αυτές οι τεχνολογίες είναι απλώς ασταμάτητες πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση αυτών των απειλών για να τις αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Κι έπειτα, αν ο Geoff Hinton και ο Yoshua Bengio φοβούνται ότι έρχεται η αποκάλυψη υπάρχει και ο δομημένος λόγος των Yann LeCun και Andrew Ng, δύο εξίσου διάσημων ερευνητών στην τεχνητή νοημοσύνη.
Le Point : Πώς πρέπει λοιπόν να απαντήσουμε ;
Με την επιτάχυνση της έρευνας αντί της επιβολής μορατόριουμ. Γιατί μόνο οι υπεύθυνοι σέβονται τα μορατόριουμ, όχι αυτοί που έχουν κακές προθέσεις. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο συντελεστής διάδοσης μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι σχεδόν απεριόριστος : οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί να τρέξει μια τεχνολογία παρόμοια με το ChatGPT, και πιο ισχυρή από ορισμένες απόψεις, στον υπολογιστή του.
Le Point : Καταλαβαίνετε τους φόβους των σεναριογράφων που απεργούν αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέρει από φόβο για την τεχνητή νοημοσύνη;
Τα γλωσσικά μοντέλα έχουν πολλά ελαττώματα : δεν έχουν καμία επαφή με την «πραγματικότητα» και υπόκεινται σε όλο και περισσότερες «παραισθήσεις», οι οποίες μπορούν να ερμηνευθούν ως δημιουργικότητα. Παρεμπιπτόντως, στην δημιουργία σεναρίων, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Κατά μία έννοια, η τεχνητή νοημοσύνη έχει περισσότερη φαντασία από τους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό η ισορροπία που υπήρχε μεταξύ παραγωγών και σεναριογράφων εδώ και σχεδόν έναν αιώνα να σπάσει. Και, επιπλέον, τα μηχανήματα δεν απαιτούν πνευματικά δικαιώματα.
Τα πνευματικά δικαιώματα όπως τα ξέραμε δεν έχουν απειληθεί ποτέ τόσο πολύ. Η γνώση ότι ένας δημιουργός είναι άνθρωπος θα είναι μια θεμελιώδης τάση. Ο Sam Altman, ο συνιδρυτής του ChatGPT, το κατάλαβε καλά και δημιούργησε το WorldCoin. μια υπηρεσία που εγγυάται την ανθρώπινη προέλευση ενός περιεχόμενο ή μιας τηλεδιάσκεψης. Είναι πιθανό να δούμε επίσης να εμφανίζεται ένα «Nutri-score», δίνοντάς μας το μερίδιο της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία, σε ένα βιβλίο κ.λπ.
Le Point : Αλλά παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που παράγονται 100% από μια μηχανή μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία...
Αυτό είναι ένα θέμα που με ανησυχεί, όντως. Μια τεχνητή νοημοσύνη μπορεί εύκολα να δημιουργήσει χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, να τους κάνει να συζητάνε μεταξύ τους και να επηρεάσουν σταδιακά τη δημόσια συζήτηση με πολιτική έννοια. Οι ξένες παρεμβάσεις, που είχαμε δει την εποχή του Brexit, των αμερικανικών, βραζιλιάνικων, ακόμη και γαλλικών εκλογών, θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν αν δεν προσέξουμε.
Le Point : Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Γαλλία δεν θα γίνει απλώς μια ψηφιακή αποικία της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών ;
Στο βιβλίο μου, δείχνω ότι το Διαδίκτυο δεν εξελίσσεται με γραμμικό τρόπο αλλά με κύκλους που σπάνε. Στην αρχή, πολύ μεγάλοι κεντρικοί υπολογιστές – κεντρικοί υπολογιστές –, αργότερα μικροϋπολογιστές, το cloud, μετά το Web3, δηλαδή αποκεντρωμένες τεχνολογίες, όπως το blockchain, και τώρα η τεχνητή νοημοσύνη. Σε κάθε φάση εμφανίζονται νέοι κυρίαρχοι παίκτες. Αυτό το σπάσιμο στον κύκλο είναι μια ευκαιρία για νέους παίκτες, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι Ευρωπαίοι, να τοποθετηθούν. Για τη Γαλλία, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ευκαιρία εδώ, καθώς ένα σημαντικό μέρος των πιο προηγμένων ερευνητών στον κόσμο προέρχονται από την Γαλλία.
Για αυτό, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα συλλογικό αφήγημα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που ανακάλυψα όταν δούλευα το βιβλίο μου είναι ότι ο χειραφετητικός μύθος γύρω από την τεχνολογία στην εμφάνιση της Silicon Valley ήταν απολύτως θεμελιώδης. Κατά τη γνώμη μου, η Γαλλία έχει όλα τα χαρτιά για να ειδικευτεί σε αυτό που βρίσκεται στη διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης με το περιβάλλον. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο συλλογικός μας μύθος, ένας πολύ δυνατός μύθος, και επιπλέον χρήσιμος.
Le Point : Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτείνει τον τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ;
Πολύ δύσκολες οι προβλέψεις ως προς αυτό. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να θέσει στον εαυτό της δύο ερωτήματα: αφενός, ποιο θα πρέπει να είναι το οπλικό της σύστημα υπό το πρίσμα της έλευσης αυτών των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ; Γιατί το πρότυπο του ΝΑΤΟ είναι καλό, αλλά σύντομα θα είναι ανεπαρκές. Και από την άλλη, πώς θα χρηματοδοτήσουμε πρωτοποριακές τεχνολογίες ; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός είναι ο ρόλος των συνταξιοδοτικών ταμείων (pension funds), στην Κίνα αυτόν τον ρόλο τον έχουν αναλάβει τα εμπορικά πλεονάσματα. Εδώ και μισό αιώνα τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατανέμουν τα επενδυτικά τους ρίσκα.
Στην αρχή, έβαζαν πολύ λίγα χρήματα στην τεχνολογία, ποσά που αυξήθηκαν με τις δεκαετίες. Σήμερα οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν μέρος αυτού που απλώς θεωρούν μακροπρόθεσμες μετοχές απόδοσης. Δεν είναι δημοφιλές, αλλά αμφιβάλλω ότι μπορούμε, στην Ευρώπη και στη Γαλλία, να αποφύγουμε τις συζητήσεις για τη συνταξιοδότηση που θα προκύπτει από κεφαλαιοποίηση, εκτός και αν αποδεχθούμε σιωπηρά μια μόνιμη ευρωπαϊκή εγκατάλειψη σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία έχει γίνει πρωταρχικός γεωπολιτικός παράγοντας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του βιβλίου μου.
Le Point : Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μηχανή δημιουργίας ανισοτήτων ;
Όχι, μπορεί να είναι και το αντίθετο. Στην εκπαίδευση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους καθυστερημένους σε μια τάξη να καλύψουν τη διαφορά με έναν προσωπικό βοηθό/μέντορα. Στο βαθμό που αυτές οι τεχνολογίες είναι πολύ εύκολες στην πρόσβαση, θα δούμε ανταγωνισμό μεταξύ προμηθευτών που θα μπορούσε να είναι προς όφελος του καταναλωτή. Ενώ πολλά επαγγέλματα θα επηρεαστούν, χιλιάδες άλλα θα δημιουργηθούν για να ασχοληθούν με θέματα εξάρτησης ή ακόμα και του περιβάλλοντος, για παράδειγμα. Οι Γάλλοι έχουν έντονη τάση να βλέπουν μόνο δυστοπικά σενάρια.
Le Point
24/7/23
via Babis Georges Petrakis
«L’impact de l’intelligence artificielle sera supérieur à celui de l’électricité »
Σχόλια