Ελληνική νεολαία, φτώχεια και μετανάστευση: Εικόνα και πραγματικότητα

Και τα χειρότερα έρχονται – Στοιχεία της Eurostat: 592.200 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2010 ως το 2021

17 Απριλίου 2023

Τα στοιχεία της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύτηκαν δείχνουν την υποχώρηση του δυναμικού της Ελλάδας που θεωρείται περίγελος και τριτοκοσμική χώρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο…

Όπως αναφέρουν τα αθροιστικά, από το 2010 έως και το 2021 μετανάστευσαν στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους συνολικά 592.200 άτομα, τα οποία ήταν κυρίως στο άνθος της ηλικίας τους και στην πλέον παραγωγική ηλικία.

Είναι πρόδηλο ότι το πρώτο μεγάλο τσουνάμι της μετανάστευσης ξέσπασε στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, όταν χάθηκε μονομιάς πάνω από το 25% του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε χώρα εν καιρώ ειρήνης, η ανεργία εκτινάχθηκε κοντά στο 30%, και η αναζήτηση μιας καλύτερης και πιο ανθρώπινης μοίρας κατέστη επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ο βασικός μισθός υποχώρησε κάτω από τα 600 ευρώ μεικτά και καθιερώθηκε και ο υποκατώτατος για τους νέους, ενώ οι θεσμοί στην Ελλάδα (δικαιοσύνη, αστυνομία, κ.α.) διώχνει ακόμα περισσότερους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.eviazoom.gr


Σοκ από την Eurostat: Το 26% των νέων στην Ελλάδα αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας

5 Απριλίου 2023

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις τυμπανοκρουσίες για την αύξηση των μισθών, τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, ειδικά για τους νέους που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα και που το… επιτελικό κράτος θέλει να επιστρέψουν πίσω στη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του 2021 της Eurostat, το 26% των νέων στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας! Δηλαδή περίπου 3 στους 10! Μάλιστα η χώρα μας καταγράφει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό, πίσω από τη Δανία.

Την τρίτη θέση κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά στις σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις που υπέστησαν οι νέοι το 2021.

Αντιμέτωπο με σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις βρίσκεται  το 6% των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Ρουμανία (23,1%) και ακολουθούν η Βουλγαρία (18,7%) και η Ελλάδα (14,2%).

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.newsbreak.gr


 Εργασία, ασφάλιση, ανεργία: Να δεις τι σου ‘χω για μετά

Του Δημήτρη Κωστάκου
24 Μαΐου 2023

Βαρύ είναι το συρτάρι του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επόμενη τετραετία, καθώς ο νεοφιλελεύθερος σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά μέτρων, τα οποία έχουν εξεταστεί αλλά δεν δρομολογήθηκαν, καθώς -κατά τα φαινόμενα – δεν υπήρχαν τα κοινωνικά (και εκλογικά) περιθώρια.

Για κάποια από τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει στίγμα προθέσεων, ενώ κάποια άλλα αν και αρχικά διέρρευσαν, παρέμειναν, μέχρι νεωτέρας, ασκήσεις επί χάρτου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στην επικείμενη αναμέτρηση, ακόμη κι αν δεν διατηρήσει το εύρος το οποίο αποτυπώθηκε κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, παρέχει την ευχέρεια πλήρους υλοποίησης του σχεδιασμού κατά τρόπο απόλυτο και πιθανότατα με συνοπτικές διαδικασίες…

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.konstantakopoulos.gr

=====================



Παραμένουν ακόμη θρυλικοί οι απόφοιτοι του λεγόμενου «Μικρού Πολυτεχνείου», οι υπομηχανικοί της χώρας, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση του τόπου μετά την καταστροφική δεκαετία 1940 - 1949. Ήταν άνθρωποι με γνώσεις και δεξιότητες, ήξεραν τη δουλειά και την έφερναν σε πέρας. Έτσι πρόκοψαν κι αυτοί κι ο τόπος.

Είναι κοινός τόπος πως σήμερα η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα μεσαίων στελεχών και εξειδικευμένων τεχνητών. Μπορεί να βγάζουμε πολλούς απόφοιτους ΑΕΙ, οι οποίοι δεν έχουν καμία ζήτηση στην αγορά εργασίας, δεν βγάζουμε, όμως, καθόλου, ανθρώπους με δεξιότητες που θα μπορούσαν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία με αξιώσεις. Από τις εξαιρέσεις, οι σχολές του ΕΟΤ, οι απόφοιτοι των οποίων εντάσσονται αμέσως είτε στην τουριστική, είτε στη βιομηχανία του επισιτισμού. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες, δεν αντιλέγω.

Η διαπίστωση είναι πικρή, αλλά η χώρα, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία, έχουν αποτύχει οικτρά στο ζήτημα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ρώτησα αρκετούς φίλους εκπαιδευτικούς που «έγραψαν πολλά χιλιόμετρα στον μαυροπίνακα», υπηρετώντας σε τεχνικά σχολεία επί δεκαετίες. Μου μίλησαν για τη σταδιακή τους απαξίωση με πόνο καρδιάς και μου μετέφεραν παράπονα, καημούς και ελπίδες πως μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν. Κάποτε.

Παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν για κτηριακές υποδομές, εργαστήρια και εξοπλισμό, η τεχνική εκπαίδευση παραμένει απαξιωμένη στα μάτια της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, ακούγονται παράπονα πως δεν υπάρχουν καταρτισμένοι τεχνίτες και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για να απασχοληθούν σε μεγάλα και μικρά έργα που υλοποιούνται στη χώρα.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, είναι διαχρονικές και επιμερίζονται σε όλες, ανεξαιρέτως, τις κυβερνήσεις του πρόσφατου αλλά και μακρινού παρελθόντος. Επικεντρώθηκαν όλες στο άλλο μεγάλο τραύμα του εκπαιδευτικού συστήματος, στην είσοδο στα ΑΕΙ, μια διαδικασία μετάθεσης ευθυνών από τη μία βαθμίδα στην επόμενη, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και, φυσικά,  χωρίς κανείς να νιώθει υπεύθυνος για τίποτα.

Όλοι έχουμε την πικρή εμπειρία να χρειαζόμαστε κάποιον τεχνίτη για το σπίτι μας και να μην βρίσκουμε, ακόμη κι αν κινητοποιήσουμε όλο το δίκτυο γνωριμιών που έχουμε.

Ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τις αιτίες, ίσως αυτό θα πρέπει να ήταν ένα από τα θέματα που θα έπρεπε να συζητήσουν τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, για να καταλάβουμε κι εμείς τι σκοπό έχουν. Αυτή η κοκορομαχία περί φόρων, μερισμάτων κ.λπ. είναι ατελέσφορη, αν και κατανοητή σε ένα δημοκρατικό σύστημα κομματικού ανταγωνισμού.

Η τεχνική εκπαίδευση είναι ο μεγάλος ασθενής του εκπαιδευτικού συστήματος και μία από τις αιτίες υστέρησης της χώρας. Πέραν των δαπανών για τη λειτουργία του, μεγαλύτερο είναι το κόστος από τη μη παραγωγή εξειδικευμένων εργαζομένων που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες και τη ζήτηση στην οικονομία της χώρας.

Παρατηρείται το φαινόμενο οι απόφοιτοι περιζήτητων σχολών, για τους οποίους δαπανήσαμε μεγάλα ποσά προκειμένου να καταρτιστούν, να μεταναστεύουν στο εξωτερικό και την ίδια στιγμή, η αβελτηρία για τη βελτίωση της τεχνικής εκπαίδευσης να δημιουργεί μαύρες τρύπες στη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.

Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με μία από τις διαχρονικές παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπου με τις συνεχείς «επαναστάσεις» και «μεταρρυθμίσεις» καταλήξαμε, τελικά, στην πλήρη αποδιοργάνωση της τεχνικής εκπαίδευσης, όταν άλλες χώρες στην Ευρώπη και στην ανεπτυγμένη Δύση, δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα για τη βελτίωση των δικών τους συστημάτων, κατανοώντας πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, σε μια εποχή υποχώρησης της χειρωνακτικής εργασίας, λόγω της αυξημένης συμμετοχής των μηχανών στην παραγωγική διαδικασία.

Φυσικά, μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε το πρόβλημα. Είμαστε καλοί στο να το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Μπορούμε, επίσης, να συνεχίσουμε να λέμε μεγάλα λόγια περί αναμόρφωσης, ανασχεδιασμό ή μεταρρύθμιση.

Χωρίς, όμως, να γίνει το τεχνικό σχολείο γοητευτικό και θελκτικό για τους νέους ανθρώπους, όλα θα παραμείνουν κενό γράμμα και ο σταδιακός εκφυλισμός του υπάρχοντος συστήματος, θα φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Και το σημείο αυτό, είναι πολύ πιο κοντά, απ’ όσο πιστεύουν πολλοί.
===================

🇫🇷🇬🇷 ΤF1: Γιατί οι νέοι πτυχιούχοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα
“Αν μείνουμε στα οικονομικά της στοιχεία, η Ελλάδα αποτελεί ένα θαύμα (🤔).
Ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη έχει υπέρογκο κόστος. Οι δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες έχουν περικοπεί. Ο μέσος ελληνικός μισθός έχει μειωθεί κατά 25% σε σχέση με το 2007. Το ΑΕΠ, η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, έχει χάσει 20%. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία των νέων φτάνει το 28% και η χώρα αδειάζει από τους νέους πτυχιούχους της που φεύγουν με την ελπίδα για καλύτερους μισθούς αλλού.
Αυτό είναι το παράδοξο αυτής της οικονομικής ανάρρωσης. Η Ελλάδα εξάγει στη βόρεια Ευρώπη νέους που έχουν ανάγκη από επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ εισάγει από τον Βορρά συνταξιούχους και τουρίστες που θέλουν να κάνουν τα μπάνια τους. Ο ήλιος παρέμεινε το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.
Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ από τη θεραπεία λιτότητας που ξεκίνησε το 2012". 👇

Σχόλια