Στον εσωτερικό κυβερνητικό διάλογο έχει επικρατήσει το νέο υπουργείο να ονομαστεί -κατόπιν εισηγήσεως συμβούλου του Μαξίμου- «υπουργείο Οικογένειας και Ισότητας». Ποιους ακριβώς θα περιλαμβάνει;
Μανώλης Κοττάκης
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε το αίτημα για τη σύσταση Υπουργείου Οικογένειας. Εναν μήνα πριν από τις εκλογές συντόνισα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
εκδήλωση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, έπειτα από
πρόσκληση του αγαπητού προέδρου της, κύριου Θεοτοκάτου, εκδήλωση στην
οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων ο
υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι υφυπουργοί Ζωή Ράπτη, Μαρία Συρεγγέλα και Σοφία Βούλτεψη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΝΙΚΗΣ, της Ελληνικής Λύσης, της Πατριωτικής Ενωσης και άλλοι. Το κυρίαρχο αίτημα ήταν αυτό: η σύσταση υπουργείου Οικογένειας, κατά τα πρότυπα της Μελόνι, και ειδική μέριμνα για τους πολυτέκνους, ιδιαίτερα για εκείνους οι οποίοι έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους είναι τεράστια. Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση και ειδικής μελέτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γαβριήλ Αμίτση, με πολύ συγκεκριμένα ευρήματα και αιτήματα. Φιλοξενήσαμε μάλιστα στην εφημερίδα μας συνέντευξη πολυτέκνου ο οποίος έχει 14 παιδιά, αλλά, επειδή ξεπερνά κατά τι τα εισοδηματικά κριτήρια (είναι υπάλληλος της Τράπέζης της Ελλάδος και η γυναίκα του εκπαιδευτικός), δεν δικαιούται ούτε market pass ούτε fuel pass ούτε δικαίωμα μετεγγραφής από περιφερειακά πανεπιστήμια σε κεντρικά για τα τέκνα του, που είναι φοιτητές. Τίποτα! Και ας έκανε πράξη τον στίχο της Λίνας που είπε η Χαρούλα, «έλα, αγάπη μου, έλα, να κάνουμε έναν Ελληνα ακόμα».
Στον 21ο αιώνα
Εκείνη τη βραδιά, πολλοί διατύπωσαν την αμφιβολία για το αν η οικογένεια, και ιδιαίτερα η πολύτεκνη, είναι στο πεδίο ενδιαφέροντος της κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, χαιρετίζω τη συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και την επικροτώ. Αν και χάθηκαν τέσσερα χρόνια, ποτέ δεν είναι αργά. Ωστόσο, για να είμαστε ξεκάθαροι, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευκρινίσει ποιος είναι ο ορισμός της οικογένειας στον 21ο αιώνα.
Πώς εννοεί η ίδια την οικογένεια; Αρα, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του νέου υπουργείου στο σύνολό τους; Γιατί -απ’ όσα πληροφορούμαι ότι έχουν συζητηθεί, σε προγενέστερο χρόνο, σε εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με βάση όλα όσα περιγράφει το σχέδιο Σισιλιάνου για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα- είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικογένειας δεν θα περιλαμβάνει στην ύλη του μόνο την παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και η παροχή δυνατότητας τεκνοθεσίας σε αυτά. Γι’ αυτό, άλλωστε, στον εσωτερικό κυβερνητικό διάλογο έχει επικρατήσει, καιρό τώρα, το νέο υπουργείο να ονομαστεί, κατόπιν εισηγήσεως συγκεκριμένου συμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου, «υπουργείο Οικογένειας και Ισότητας».
Προκειμένου να συμπεριλάβει και τις νέες πολιτικές που επιθυμεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Και, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί κυβέρνηση με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, άνω του 42%, θα έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει ό,τι επιθυμεί, καθώς, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες στον Γιώργο Αυτιά, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου θα είναι ένα «πληρεξούσιο». Είτε λοιπόν υπάρχουν επιφυλάξεις για συγκεκριμένες πολιτικές είτε όχι, εάν αυτές επικυρώνονται από τη λαϊκή ψήφο, η οποία λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δεν γεννάται θέμα.
Υπό αυτή την έννοια, θα έβρισκα απολύτως ειλικρινές να πει ξεκάθαρα η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές πώς οριοθετεί τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Οικογένειας και Ισότητας, όπως θέλει να το ονομάσει, να εξηγήσει ποιος είναι ο ορισμός της οικογένειας και ποιες από τις νέες μορφές της μοντέρνας οικογένειας με βάση το νέο Οικογενειακό Δίκαιο θέλει να εντάξει σε αυτές. Να πει ευθέως επίσης -δεν είναι κακό- ότι θέλει να νομοθετήσει τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και να λάβει το πληρεξούσιό της από την ελληνική κοινωνία.
Αυτό, νομίζω, σημαίνει το «τολμηρά». Ούτως ή άλλως, το νέο υπουργείο Οικογένειας με αυτές τις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται στο -άγνωστο μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό- πόρισμα Σισιλιάνου, το οποίο επισημαίνει ότι η σύσταση υπουργείου με αυτές τις αρμοδιότητες, και της παραδοσιακής πυρηνικής οικογένειας αλλά και των νεότερων μορφών οικογένειας, αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο. Ουδέν κρυπτόν.
===============
Βlogger:
H "νέα Οικογένεια" είναι εδώ και πλασάρεται. Πως νομίζετε ότι θα περάσουμε στη νέα κανονικότητα! Έχουν σχέδιο οι άνθρωποι είναι ...επαναστάτες!
Το Onassis Foundation τη διαφημίζει....τη νέα μορφή οικογένειας... .
------------------
Δικαιωματισμός, Lifestyle και μορφωτική ελιτοποίηση της πληροφορημένης ημιμάθειας
Δικαιωματισμός και lifestyle του κώλου...
======================
Aποκάλυψη για το πόρισμα της Επιτροπής Σισιλιάνου το οποίο δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει η ΝΔ.
Αποκαλύπτουμε το πόρισμα της Επιτροπής Σισιλιάνου με αντικείμενο την «Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+», το οποίο δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει η ΝΔ στην σελ. 22 του προγράμματος της
- Εφημερίδα Εστία
‒ Πρώτα ειδική επιτροπή με συνδέσμους εξειδικευμένους υπαλλήλους, που θα προσληφθούν σε κεντρικά υπουργεία και έπειτα Υπουργείο Οικογένειας και Ισότητας – Τι προτείνει για τον γάμο και την τεκνοθεσία με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα ‒ Υποχρεωτικό μάθημα η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία ‒ Κείμενα ιστορικών συγγραφέων της κοινότητας στο σχολικό πρόγραμμα ‒ Έμφαση στο θέμα της διαφορετικότητας στην Έκθεση Ιδεών ‒ Νέο πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ακαδημαϊκών από διακρίσεις ‒ Απόδοση καθεστώτος διεθνούς προστασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες ΛΟΑΤΚΙ από ολοκληρωτικά καθεστώτα ‒ Κώδικας δεοντολογίας κατά της ομοφοβίας.
«Τολμηρά» υπόσχεται ότι θα πορευτεί η νέα Κυβέρνηση, σύμφωνα με το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ. Στην «υλοποίηση της «Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ» δεσμεύεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. «Κάθε πράγμα στον καιρό του» απάντησε προσφάτως κυβερνητικός αξιωματούχος σε ερώτηση για την πιθανότητα νομοθετήσεως του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ο καιρός αυτός έφθασε. Η «Εστία» αποκαλύπτει σήμερα τα βασικά σημεία του εμπεριστατωμένου πορίσματος που συνέταξε με αντικείμενο την «Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ» ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του εξαίρετου δικαστή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλέξανδρου Σισιλιάνου.
Το πόρισμα αυτό, τμήματα του οποίου ήδη εφαρμόζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις για τις θεραπείες μεταστροφής και τον τρόπο που διεξάγεται η εθελοντική αιμοδοσία, ήδη απεστάλη από το Υπουργείο Εσωτερικών σε άλλα υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δημόσιους οργανισμούς, όπως οι περιφέρειες και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, προκειμένου να αρχίσει σιγά σιγά η προετοιμασία για την εφαρμογή της τολμηρής μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κυβερνήσεως μετά τις εκλογές σε σειρά τομέων του κυβερνητικού έργου, όπως η Εκπαίδευση, η Εργασία, το Μεταναστευτικό, το Οικογενειακό Δίκαιο, τα Σώματα Ασφαλείας κ.ἄ.
Το πόρισμα της Επιτροπής Σισιλιάνου στην οποία μετείχαν σύμβουλοι του Γραφείου Πρωθυπουργού μελέτησε με επιμέλεια την κυβερνητική δομή που έχει υιοθετηθεί σε πλειάδα ευρωπαϊκών χωρών, όπως στην Μεγάλη Βρεταννία, η Νορβηγία, η Μάλτα, ο Καναδάς, και διαπίστωσαν ότι κοινό στοιχείο ήταν πως παντού υπάρχει «διακριτή κυβερνητική δομή». Έτσι, κατέληξαν στην εξής πρόταση: «Με δεδομένη την εμπειρία άλλων χωρών αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά, την διάρθρωση και την λειτουργία της ελληνικής διοικητικής μηχανής, κρίνεται σκόπιμο η αρμόδια κυβερνητική δομή που θα συσταθεί, να υπάγεται τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Εξ άλλου, η οδός αυτή επελέγη και στην περίπτωση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο του νόμου 4622/2019 για την επιτελική λειτουργία του κράτους».
Και συνεχίζει το πόρισμα: «Συγκεκριμένα προτείνεται να συσταθεί με ειδική νομοθετική διάταξη και συντονιστική λειτουργία «Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+», ο οποίος επικοινωνεί με τα επί μέρους υπουργεία και άλλους κρατικούς φορείς και συντονίζει την δράση τους. (…) Είναι ακόμη επιτακτική ανάγκη ανά υπουργείο να υπάρχει τουλάχιστον ένα στέλεχος που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και θα συνεργάζεται τόσο με την δομή που θα συσταθεί όσο και με άλλα στελέχη από συναρμόδια υπουργεία. Ειδικά εις ό,τι αφορά τα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας, κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη υπαλλήλων με εξειδικευμένη γνώση στα επί μέρους αναφερόμενα στο παρόν πόρισμα ζητήματα (…) Σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να εξεταστεί η ίδρυση ενός Αυτοτελούς Υπουργείου για τα θέματα Ισότητας σε όλες τους τις διαστάσεις και όχι μόνον σε αυτή του φύλου κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.»
Το πόρισμα υπεισέρχεται σε όλους σχεδόν τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής που εφάπτονται της αρμοδιότητας του και καταθέτει προτάσεις προς υλοποίηση. Στην εκπαίδευση, προτείνεται «η έκδοση εξειδικευμένης εγκυκλίου για την διαχείριση καθημερινών ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, εκφράσεως ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Αναγκαία είναι και η αναδιατύπωση και συμπλήρωση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών». Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται «η διαμόρφωση εξειδικευμένου αναλυτικού προγράμματος ανά τάξη για την σεξουαλική εκπαίδευση με μορφή συμπεριληπτική».
Στο πόρισμα αναφέρεται, επίσης, το εξής: «Το σχολικό πρόγραμμα θα μπορούσε, επίσης, να συμπεριλάβει την ανάμειξη σημαντικών λογοτεχνικών κειμένων ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφέων, ιστορικών μορφών, ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων που προήγαγαν τον πολιτισμό και τις επιστήμες ή την συμμετοχή στα κοινά και την πολιτική. Ακόμη και στο μάθημα της Έκθεσης, σκόπιμη θα ήταν η ανάλυση θεμάτων που προάγουν την διαφορετικότητα και ειδικότερα την ΛΟΑΤΚΙ ορατότητα». Το πόρισμα αναφέρει ότι αλλαγές μικρότερης κλίμακας μπορούν να γίνουν και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ενδεικτικά αναφέρουμε την αναθεώρηση του πειθαρχικού δικαίου στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να προστατεύονται ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη ΔΕΠ από διακρίσεις, η διευκόλυνση αλλαγής ονόματος σε πτυχία για άτομα που έχουν προχωρήσει σε διευκόλυνση αλλαγής φύλου και κυρίου ονόματος».
Για τα θέματα προσφύγων και μεταναστών, η επιτροπή προτείνει: «Οι ΛΟΑΤΚΙ αιτούντες άσυλο είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα. Υπάρχουν σήμερα 76 χώρες στις οποίες άνθρωποι διώκονται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ΛΟΑΤΚΙ έχουν υποστεί βασανιστήρια ή έχουν και θανατωθεί. Ένα ζήτημα που προτείνουμε να ρυθμιστεί είναι η συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στις ευάλωτες ομάδες που χρήζουν ειδικών εγγυήσεων όταν τα εν λόγω άτομα προέρχονται από χώρες που η ομοφυλοφιλία είναι ποινικοποιημένη (…) Θα μπορούσε να εξεταστεί και η δυνατότητα απόδοσης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε ομόφυλους συντρόφους που αιτούνται άσυλο στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης».
Τέλος σε ό,τι αφορά το ευαίσθητο ζήτημα του γάμου ομοφύλων, η Επιτροπή είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της. Επικαλείται κατ’ αρχάς απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναγνώρισε ότι η σχέση ενός ομόφυλου ζευγαριού δεν εμπίπτει απλώς στην ιδιωτική ζωή των ενδιαφερομένων αλλά συνιστά οικογενειακή ζωή. Μελετά, επίσης, το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο για να συμπεράνει ότι «από την σύντομη αυτή επισκόπηση αναδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, όπως και οι Ηπα, ο Καναδάς και η Αυστραλία, καθώς και έξι χώρες της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφύλων. Ότι κατά κανόνα «γάμος και υιοθεσία βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση και νομοθετούνται ταυτόχρονα». Η Επιτροπή επισημαίνει ότι «είναι γεγονός ότι τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εντός και εκτός ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσσίας και της Τουρκίας), έχουν επιλέξει προς το παρόν την προσήλωσή τους στην παραδοσιακή αντίληψη περί γάμου και οικογένειας. Τα επιχειρήματα υπέρ της προσκόλλησης στην πρωτύτερη παράδοση ή και του θεσμικού εκσυγχρονισμού, κατά τα δυτικά πρότυπα, είναι καθ’ όλα σεβαστά».
Στο σημείο αυτό, η Επιτροπή αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει: «Ωστόσο, καμία στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ δεν θα μπορούσε να μην θέτει το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025. Πολλές άλλες πολιτικές ισότητας απορρέουν άμεσα ή έμμεσα από αυτήν την μορφή ισότητας». Η Επιτροπή προσφεύγει στο σκεπτικό μιας αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 2015, η οποία τονίζει ότι «οι άνθρωποι αυτοί σέβονται βαθιά την ιδέα του γάμου, τόσο βαθιά μάλιστα που αποζητούν την προσωπική τους ολοκλήρωση μέσα από αυτόν», για να προτείνει το εξής: «Τυχόν θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου θα πρέπει να γίνει με νομοθέτημα, το οποίο θα ρυθμίζει και τα επί μέρους ζητήματα τα οποία θα ανακύψουν, όπως, για παράδειγμα, οι ουσιαστικές, νομοτεχνικές και ορολογικές προσαρμογές του δικαίου της συγγένειας, όπου αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο».
=================
Συγχωρήστε με για το λαϊκό (αγοραίο κατ’ άλλους) της έκφρασης, αλλά και το παπατζιλίκι έχει τα όριά του! Οταν αυτά ξεπερνιούνται, όσες αντοχές κι αν επιστρατεύσεις δεν κατορθώνεις να συγκρατηθείς. Ολα τα είχαν οι Ελληνες πολίτες, το… υπουργείο Οικογένειας τους έλειπε. Από τη στιγμή που προανήγγειλε τη δημιουργία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια έκφραση ανακούφισης σκέπασε σαν πέπλο ευτυχίας την επικράτεια.
Ο κόσμος αισθάνθηκε σιγουριά και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Οταν θα κόψουν την κορδέλα του νέου υπουργείου, θα ξεκινήσει αυτόματα, σαν να βάζεις την κάρτα στο ΑΤΜ ένα πράγμα- η λύση στο Δημογραφικό. Οι Ελληνες θα νιώσουν ασφάλεια, θα
αρχίσουν να δημιουργούν οικογένειες, να κάνουν δύο και τρία και τέσσερα παιδιά, θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι ευτυχία και οι τράπεζες καταθέσεις.
Ωραιότατα. Και τώρα που λύσαμε το πρόβλημα, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Γιατί καλό είναι το δούλεμα, αλλά χρειάζεται μέτρο, καθώς, αν ξεπεράσει την «ανεκτή ποσότητα», πέφτει βαρύ στο στομάχι. Ας πει κάποιος στον αγαπητό πρωθυπουργό εν αναμονή ότι η ελληνική οικογένεια δεν χρειάζεται υπουργείο, στήριξη χρειάζεται. Ουσιαστική στήριξη, στην πράξη, όχι με λόγια, πόσο μάλλον με… παπατζιλίκια.
Τι θα πει «στήριξη» της οικογένειας; Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα:
– Να μπορεί το παιδί που σπούδασε, με γονείς οι οποίοι μάτωσαν οικονομικά πολλά χρόνια, να βρει αξιοπρεπή δουλειά στο αντικείμενό του εντός συνόρων. Οχι με 600 ευρώ «μαύρα», ούτε με τον βασικό μισθό που πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ανάλογο των σπουδών και των ικανοτήτων του. Να δοθεί η προοπτική στον γιο και την κόρη της οικογένειας να δει καθαρό μέλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσει κι εκείνος-η να φτιάξει τη δική του οικογένεια, να κάνει τα δικά του παιδιά. Αυτό, δηλαδή, που ουσιαστικά του «απαγορεύουν», ακόμα και ως σκέψη, σήμερα, καθώς τα οικονομικά ενός νέου ζευγαριού δεν φτάνουν ούτε για… πατατάκια.
– Να μπορούν οι γονείς να πληρώνουν λογικό ενοίκιο, όχι να «φεύγει» ένας μισθός σε αυτό. Να μη χάνει το σπίτι του ένας μέχρι πρότινος αξιόπιστος βιοπαλαιστής από τα κοράκια των ξένων funds και τις ανακεφαλαιοποιημένες από την τσέπη μας τράπεζες, επειδή η πολιτική τον οδήγησε στο αδιέξοδο.
– Να μπορεί η οικογένεια να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ δίχως τη συνδρομή καρδιολόγου. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια και να σταματήσει το κράτος να μοιράζει pass-τίλιες για τον πόνο των άλλων που εκείνο δημιούργησε. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν είναι… ξόρκι, αλλά εφικτή ανάγκη.
– Να υποδέχεται τον λογαριασμό του ρεύματος δίχως να χρειάζεται υπογλώσσιο. Τούτο θα συμβεί μόνο όταν το κράτος πάψει να κάνει τη «Φιλιππινέζα» στους παρόχους.
– Να έχει όλη η οικογένεια την ιατρική φροντίδα που της αξίζει. Οχι να πεθαίνουν άνθρωποι στον δρόμο επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα, ούτε να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους οι καρκινοπαθείς επειδή κάποιοι ξεδιάντροποι, αναίσχυντοι, παλιάνθρωποι πολιτευτές τους θεωρούν «μη ανθρώπινα όντα, ευρισκόμενα στο τελευταίο στάδιο».
– Να αντιμετωπίζονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, όχι ως πολίτες «τρίτης κατηγορίας» ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση-θέση. Αυτά είναι μόνο ορισμένα από όσα οφείλει να κάνει απέναντι στην ελληνική οικογένεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να τη στηρίξει, αν θέλει φυσικά. Ετσι θα… γλιτώσει και τα έξοδα ενός «υπουργείου Οικογένειας».
Το οποίο θυμίζει το κλασικό «εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς»!===============
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαφνικά θυμήθηκε πως υπάρχει ανάγκη για στήριξη της οικογένειας - Ποιες είναι όμως οι πραγματικές προθέσεις του;Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη περί δημιουργίας ενός νέου, ξεχωριστού υπουργείου για Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό Ζήτημα και τη Στέγαση, που ουσιαστικά θα έρθει να καλύψει αρμοδιότητες που αυτή τη στιγμή υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας, προκαλεί κάποια εύλογα ερωτήματα και απορίες.
Η πρόθεση για τη σύσταση ενός τέτοιου Υπουργείου φαινομενικά δείχνει καλή, άλλα το θέμα είναι ποιος την ανακοινώνει και τι έχει κάνει έως τώρα που να στηρίζει τα λεγόμενά του.
Και αναρωτιέται κανείς:
Τι ήταν άραγε αυτό που εμπόδισε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό της χώρας να αναλάβει δράση για το δημογραφικό, και να εφαρμόσει πολιτικές υπέρ της οικογένειας; Η πανδημία δεν τον εμπόδισε να περάσει ένα σωρό αντιλαϊκά νομοσχέδια κάθε είδους. Ήταν τόσο ασήμαντο το θέμα της υπογεννητικότητας που το θυμήθηκε τώρα που τον πιέζουν πολιτικές δυνάμεις από τα «δεξιά» του ή του φαινόταν τόσο δύσκολο που του πήρε τέσσερα χρόνια να το σκεφτεί και να το αποφασίσει;
Γιατί πρέπει να πιστέψει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη πως ξαφνικά ενδιαφέρθηκε για την υπογεννητικότητα, όταν ο ίδιος άλλα και ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς, αντί να θεσπίσουν σημαντικές παροχές στους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, έκαναν το παιδί «τεκμήριο» για υψηλότερη φορολογία;
Γιατί πρέπει να δώσει κανείς βαρύτητα στην εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη όταν ο ίδιος επανειλημμένως έχει δηλώσει πως το πρόβλημα της χώρας δεν θα λυθεί με κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων, άλλα με «ώριμη και συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία»;
Αν το κόμμα Μητσοτάκη ενδιαφερόταν πραγματικά για τη δημογραφική αιμορραγία της Ελλάδας, δεν έπρεπε πρώτα να είχε φροντίσει να φρενάρει τη μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό που εγκαταλείπουν άρον – άρον τη φτωχοποιημένη χώρα μας, λόγω των πενιχρών μισθών, των υψηλών φορολογιών και της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας των πάσης φύσεως «νταβατζήδων» που πίνουν το αίμα του κοσμάκη;
Ποια ακριβώς οικογένεια θα στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης; Την παραδοσιακή οικογένεια η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια πολεμείται λυσσαλέα από όλα τα συστημικά «τσοπανόσκυλα»; Θα στηρίξει τον κάθε οικογενειάρχη που βαφτίζεται από τη νεοταξική προπαγάνδα (που το ίδιο το κόμμα Μητσοτάκη προωθεί) ως «κυρπαντελής», «οπισθοδρομικός», «σκοταδιστής», «ομοφοβικός» κλπ;
Πώς ακριβώς θα ευνοήσει τις γεννήσεις ο κ. Μητσοτάκης όταν το κυοφορούμενο έμβρυο δεν έχει κανένα νομικό ή ανθρώπινο δικαίωμα και οι εκτρώσεις παρουσιάζονται ως μια επαινετή «δημοκρατική» πράξη; Εδώ η ΝΔ δεν τόλμησε να κρατήσει ούτε μερικές ώρες αναρτημένες τις αφίσες μιας καμπάνιας υπέρ της αγέννητης ζωής, θα μπορέσει να διαμορφώσει ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο υπέρ της γέννησης;
Τι ακριβώς θα προσφέρει το υπουργείο Οικογένειας, όσο η κάθε έγκυος γυναίκα αναγκάζεται να ξοδεύει μια μικρή περιουσία σε ιδιωτικό μαιευτήριο για να γεννήσει και όσο η διάλυση της δημόσιας Υγείας επιτρέπει τραγικά περιστατικά όπως η 28χρονη στην Κέρκυρα που έχασε το κυοφορούμενο μωράκι της επειδή δεν υπήρχε πτητικό μέσο ή όπως η 19χρονη στη Νέα Μάκρη που πέθανε μαζί με το μωρό της από ενδομήτρια αιμορραγία επειδή δεν υπήρχε ούτε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να την μεταφέρει σε νοσοκομείο;
Μήπως το Υπουργείο Οικογένειας που δήθεν έρχεται να λύσει το δημογραφικό είναι απλά το πολιτικό «δόλωμα», για να αλλάξουν όλες οι επίσημες θέσεις του κράτους για το τι εστί οικογένεια; Μήπως η βασική τους επιδίωξη είναι να αναδειχθεί η εναλλακτική «οικογένεια» με ΛΟΑΤΚΙ προσανατολισμούς; Μήπως αυτό το Υπουργείο έρχεται, όχι για να ανεβάσει την παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια στη θέση που της αξίζει, άλλα για να την κατεβάσει στα τάρταρα της Νέας Εποχής και να την εξισώσει δίπλα σε αφύσικες συνάψεις σχέσεων που βαφτίζονται ως «οικογένειες»;
Γνωρίζουμε ήδη την απάντηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέδειξε το ρεπορτάζ της «ΕΣΤΙΑΣ» για το πόρισμα Σισιλιάνου και την πρόθεση της ΝΔ να δημιουργήσει υπουργείο ΛΟΑΤΚΙ με εθνικό μηχανισμό που θα ακολουθεί το μοντέλο Καναδά, Μεγάλης Βρετανίας κλπ, το υπουργείο Οικογένειας φαίνεται πως είναι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η κανονική οικογένεια, να βρεθεί στην ίδια (και χειρότερη) μοίρα αντιμετώπισης με την παρά φύσιν «οικογένεια», υπό το πρόσχημα της «ισότητας».
Καμία προκοπή δεν πρόκειται να δούμε στο δημογραφικό από έναν άνθρωπο και ένα κόμμα που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να βοηθήσει την οικογένεια, άλλα δεν μπορεί να αναγνωρίσει καν τι είναι πραγματική οικογένεια…
Σχόλια