Σταύρος Παπασταύρου: Το σκοτεινό παρελθόν και η επιστροφή από την πίσω πόρτα στο Μαξίμου

 Οι σχέσεις με τους Καραμανλή, Σαμαρά, Μητσοτάκη, η «συνεργασία» με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η εμπλοκή του με τη «λίστα Λαγκάρντ», τα Panama Papers και τα Paradise Papers.

 


  • Τι απέγινε το πρόστιμο 3,5 εκατ. που του είχε επιβάλλει το 2015, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου για τα «αδήλωτα» 5,4 εκατ. δολάρια που είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC. Δηλαδή, την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ»
  • Η ποινική δίωξη για κακούργημα και η απαλλαγή
  • Γιατί ήταν απαραίτητος για τους τρεις τελευταίους πρωθυπουργούς της ΝΔ και η δήλωση Αντώνη Σαμαρά «Μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου»
  • Ποιος ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα – Τα γεύματα με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και οι συνομιλίες με το «βαθύ κράτος των Βρυξελλών»
  • Το ταξίδι στην Αλβανία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συμμετοχή στον πρωινό καφέ του Μαξίμου

Των Βασίλη Γαλούπη και Βαγγέλη Τριάντη

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο Κώστας Καραμανλής τον είχε διορίσει στην κυβέρνησή του στη θέση του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, τον τοποθέτησε με αυξημένες αρμοδιότητες στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και συχνά αναφερόταν ως «επικεφαλής της ελληνικής πλευράς». Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η επανεκλογή Μητσοτάκη στις χθεσινές εκλογές σηματοδοτεί την επιστροφή του, αυτή την φορά σε αναβαθμισμένο ρόλο εντός Μαξίμου.

Κι όμως, ο «απαραίτητος» για τους τρείς τελευταίους πρωθυπουργούς της ΝΔ, Σταύρος Παπασταύρου παραμένει ένας σχετικά άγνωστος για το ευρύ κοινό. Παρά την μακροχρόνια θητεία του σε πολιτικά πόστα, την εμπλοκή του στις υποθέσεις με τις λίστες Λαγκάρντ, Panama Papers και Paradise Papers ή τις αναφορές για τις σχέσεις του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο Παπασταύρου δεν ήταν ποτέ ένα δημοφιλές πολιτικό πρόσωπο.

Στην κορύφωση της πολιτικής διαμάχης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Λαγκάρντ τον Απρίλιο 2015, ο τότε πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει μια δήλωση που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου», είχε πει για να υπερασπιστεί τον συνεργάτη του. Μια τοποθέτηση που επανέλαβε για τον Παπασταύρου και τον Ιούνιο 2021, μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

“Όχι” στον «κύκλο της Ραφήνας», “ναι” στις συζητήσεις με Τρόικα

Ο Σταύρος Παπασταύρου γεννήθηκε το 1967. Σπούδασε δικηγορία και είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε στενός συνεργάτης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά 2012-15, ενώ κι επί Κώστα Καραμανλή 2004-09 ήταν γραμματέας Διεθνών Σχέσεων. Μάλιστα, τότε είχε βρει και μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Παρά ταύτα, ο Κώστας Καραμανλής δεν τον είχε συμπεριλάβει στον πολύ στενό κύκλο του, τη λεγόμενη «ομάδα της Ραφήνας».

Ο Παπασταύρου αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε Νομική στην Αθήνα κι έκανε μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, ενώ από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ.

Τον Ιανουάριο 2014, επί Αντώνη Σαμαρά, υπήρχαν αναφορές στον ημερήσιο Τύπο ότι προοριζόταν για αντικαταστάτης του τότε υπουργού Οικονομικών και μετέπειτα διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Σχέδιο που τελικά δεν προχώρησε.

Τότε ο Σταύρος Παπασταύρου χαρακτηριζόταν ως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που «απολαμβάνει όσο λίγοι την πλήρη εμπιστοσύνη του». Τον θεωρούσε εχέμυθο και αποτελεσματικό συνεργάτη του.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά είχε ενεργή συμμετοχή σε όσα διαδραματίζονταν στο Μαξίμου εκείνη την εποχή και ειδικά στις συζητήσεις με την Τρόικα. Θεωρούνταν ότι γνώριζε όσο λίγοι τα πιο «καυτά» σημεία των διαπραγματεύσεων, ενώ είχε πλήρη εικόνα και για τα προαπαιτούμενα.

Ήταν, επίσης, στην ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ επισημαινόταν η άνεσή του να συνομιλεί με το «βαθύ κράτος των Βρυξελλών».

Για τις «ειδικές αποστολές»

Η πορεία του στη ΝΔ ξεκινάει από τη δεκαετία του ’90, όταν διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και πρόεδρος Νεολαίας (1997-2001) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απ’ όσα γνωρίζουμε έως τώρα, ο Αντώνης Σαμαράς του είχε αναθέσει μερικές «ειδικές αποστολές», όπως το ξεμπλοκάρισμα του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας που είχε υπογραφεί επί Γιώργου Παπανδρέου το 2011 και στη συνέχεια είχε «παγώσει».

Υπήρχαν αναφορές ότι την εποχή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα γευμάτιζε με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ συνόδευε και τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Ν. Μαυραγάνη στην Ελβετία στις συζητήσεις με την ελβετική κυβέρνηση για τις λίστες Ελλήνων καταθετών στις εκεί τράπεζες.

Ωστόσο, το φιλόδοξο προφίλ που επίμονα έχτιζε για χρόνια στην πολιτική ο Σταύρος Παπασταύρου, «τσαλακώθηκε» από την εμπλοκή του ονόματός του στην λίστα Λαγκάρντ, όταν φερόταν να είναι συνδιαχειριστής λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο προσκήνιο για αρνητικό λόγο. Το στέλεχος της ΝΔ έκανε τότε λόγο για «πόλεμο λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο «νέος επιτελάρχης»

Από τα μέσα του 2022 και ειδικά μετά τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών, της 21ης Μαϊου 2023, αυξήθηκαν τα δημοσιεύματα για την επιστροφή του Παπασταύρου στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, τα πιο πρόσφατα ρεπορτάζ έκαναν λόγο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον προορίζει για τον ρόλο του «νέου επιτελάρχη στο Μέγαρο Μαξίμου», πόστο που «μοιράστηκαν» την προηγούμενη τετραετία ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Σταύρος Παπασταύρου συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό ταξίδι που είχε κάνει στην Αλβανία πριν από τα Χριστούγεννα της περασμένης χρονιάς, ενώ ήδη συμμετείχε κατά πληροφορίες και στον διευρυμένο πρωινό καφέ του Μαξίμου τις Παρασκευές.

Η γνωριμία Μητσοτάκη – Παπασταύρου «κρατάει» από τα σχολικά τους χρόνια, όταν και οι δυο φοιτούσαν στο Κολέγιο Αθηνών. Μιλούσαν όλο και πιο τακτικά από το 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ, ενώ υπήρχαν σενάρια ήδη από το 2022 ότι ο πρωθυπουργός σκεφτόταν να τον αξιοποιήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που λόγω αντιδράσεων κάποιων στελεχών, δεν υλοποιήθηκε μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Τον Ιούνιο 2022, στην αποστολή στελεχών της ΝΔ για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ, συμμετείχε και ο Σταύρος Παπασταύρου. Στις εσωκομματικές συζητήσεις αναφερόταν τότε ότι ο Παπασταύρου προοριζόταν για αντικαταστάτης του Θανάση Μπακόλα (ο οποίος εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ), στη θέση του πρωθυπουργικού συμβούλου για ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στη λίστα Λαγκάρντ

Το 2015, το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου) επέβαλλε πρόστιμο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στον Σταύρο Παπασταύρου για τα «αδήλωτα» 5,4 εκατομμύρια δολάρια που είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC. Δηλαδή, την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».

Είχαν προηγηθεί δύο έλεγχοι από την πλευρά των ελεγκτικών υπηρεσιών. Ο πρώτος ήταν διάρκειας 10 μηνών και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει δημοσίως ο Παπασταύρου, ο έλεγχος αυτός δεν είχε καταλήξει σε στοιχεία που να «αποδεικνύουν σε βάρος του απόκρυψη εισοδήματος». Ωστόσο η υπόθεση δεν έκλεισε.

Ο δεύτερος ελεγκτής, που είχε «ξεσκονίσει» τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Παπασταύρου, επιφυλάχθηκε, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμείνει ανοικτή. Ακολούθησε νέος έλεγχος. Αυτή τη φορά το ΚΕΦΟΜΕΠ του επέβαλλε το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο δικηγόρος Παπασταύρου αναγκάστηκε να πληρώσει το πρόστιμο. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικών διώξεων, καθώς σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε ήδη σχηματιστεί δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε δημόσια δήλωσή του ο Παπασταύρου είχε κάνει λόγο για «άδικο» καταλογισμό των προστίμων, καθώς όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν ήταν ο πραγματικός δικαιούχος του συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης προανήγγειλε ότι θα προχωρούσε στην άσκηση όλων «των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ενδίκων ενεργειών, προκειμένου να διαγνωστεί από τις δικαστικές αρχές η σε βάρος του αδικία και να ακυρωθεί το σχετικό πρόστιμο».

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, αργότερα ο Παπασταύρου δικαιώθηκε στα διοικητικά δικαστήρια και τα χρήματά του επεστράφησαν.

Τον Ιανουάριο του 2018 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Σταύρου Παπασταύρου για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα του ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργος Καλούδης εντόπιζε «βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση διωκόμενων πράξεων» και συγκεκριμένα, «απόπειρα απάτης» σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Στ. Παπασταύρου, υπό την «άμεση συνέργεια» Ισραηλινού επιχειρηματία και συνεργάτη του.

Η ποινική δίωξη και η απαλλαγή

Η εισαγγελική έρευνα αφορούσε στα 5,4 εκατ. δολάρια (5.386.374,49 για την ακρίβεια), τα οποία είχαν εντοπιστεί σε λογαριασμό που διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα HSBC η εταιρία STABRI LTD.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο Παπασταύρου μαζί με συγγενικά του πρόσωπα εμφανιζόταν ως εκπρόσωποι της εταιρείας, η οποία είχε έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Το 2014, όταν ο Παπασταύρου κλήθηκε από το ΣΔΟΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ να δικαιολογήσει το ποσό που διατηρούσε στην HSBC, προσκόμισε ένα έγγραφο με τίτλο «Deed Of Declaration». Το έγγραφο έφερε ημερομηνία 10-6-2005.

Σύμφωνα με αυτό, ο Παπασταύρου και συγγενικά του πρόσωπα είχαν συνάψει «πράξη εμπίστευσης» με Ισραηλινό επιχειρηματία, ο οποίος εμφανιζόταν ως «δικαιούχος» των χρημάτων του λογαριασμού, ενώ ο Παπασταύρου και τα συγγενικά του πρόσωπα ήταν εμπιστευματοδόχοι (trustee).

Το έγγραφο φέρεται να είχε υπογραφεί επειδή ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε διαγνωσθεί με ανίατη ασθένεια, προκειμένου «να εκτελέσουν την τελευταία βούλησή του και τις οδηγίες του».

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα, το έγγραφο αυτό φέρεται να είχε συνταχθεί εκ των υστέρων, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο Παπασταύρου και συγγενικά του πρόσωπα δεν ήταν αληθινοί δικαιούχοι του ποσού αυτού, αλλά ο δικαιούχος ήταν ο Ισραηλινός επιχειρηματίας, ο οποίος όμως δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδος αλλά Ισραήλ και άρα ως εκ τούτου «δεν υπέχει υποχρέωση για δήλωση του ποσού αυτού στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές».

Τελικά τον Ιούλιο του 2020, ο Σταύρος Παπασταύρου, απηλλάγη από την ποινική δίωξη που του είχε ασκηθεί. Συγκεκριμένα, στις 14 Ιουλίου του 2020 η αρμόδια εισαγγελέας έκανε απαλλακτική εισήγηση προς το Δικαστικό Συμβούλιο, η οποία στη συνέχεια έγινε δεκτή.

Για το ζήτημα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση ο Παπασταύρου. «Η εισαγγελική πρόταση ακολούθησε την επίσης απαλλακτική κρίση της ανακρίτριας, που κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σε βάρος μου, δεν με κάλεσε καν σε περαιτέρω απολογία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η σχέση με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη

Εκτός από τις εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, ο Παπασταύρου συνδέεται στενά με την πρωθυπουργική οικογένεια. Συγκεκριμένα κατά το παρελθόν είχε υπάρξει συνεργάτης της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2007 ιδρύθηκε η εταιρεία MG CAPITAL ADVISORS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ , με διακριτικό τίτλο MG CAPITAL ADVISORS.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετείχαν την περίοδο εκείνη μεταξύ άλλων, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο Σταύρος Παπασταύρου. Ο δικηγόρος παρέμεινε στο ΔΣ της εταιρείας μέχρι και τον Αύγουστο του 2012. Λίγο μετά η εταιρεία μετονομάστηκε σε Zeus+Dione, όπως παραμένει μέχρι και σήμερα.

Τον Ιούνιο του 2020 η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αποχώρησε για πρώτη φορά από τη διοίκηση της εταιρείας.

Δεν είναι, όμως, και η μοναδική επαγγελματική σύνδεση μεταξύ του Σταύρου Παπασταύρου και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Ο Στ. Παπασταύρου είναι δικηγόρος του fund Voyager 360 Ltd το οποίο διαχειριζόταν την offshore εταιρεία της Γκραμπόφσκι, Eternia Capital Management που ήταν στα Paradise Papers. Δηλαδή, στις αποκαλύψεις που έγιναν παγκοσμίως για τα εκατομμύρια που κρύβουν οι ισχυροί του πλανήτη σε φορολογικούς παραδείσους, βασισμένες σε διαρροή 13,4 εκατ. εγγράφων από δύο κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης offshore εταιρειών.

Τη σύνδεση με την Eternia, είχε παραδεχτεί παλαιότερα ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», καθώς είχε ισχυριστεί ότι η Eternia είναι πελάτης του, ενώ είχε παραδεχτεί την επαγγελματική σχέση του με το Voyager 360 Ltd, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν είχε οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με τις εταιρείες αυτές.

Panama και Papadise Papers

Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου είχε εμπλακεί και στη λίστα των Panama Papers που αφορούσαν στη διαρροή αρχείου της Παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας υπεράκτιων συναλλαγών. Η διαρροή των στοιχείων αυτών έγινε το 2016 από το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), ένα κονσόρτσιουμ ερευνητών δημοσιογράφων που επεξεργάστηκαν περί τα 11.5 εκατομμύρια έγγραφα.

Ο γνωστός δικηγόρος, συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο Δ.Σ. των εταιρειών του Παναμά, Green Shamrock Foundation και Diman Foundation, ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος Aisios που υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Στο Aisios Foundation, συμμετείχαν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς. Ο τελευταίος ήταν ο δικηγόρος που είχε κατηγορηθεί για νομιμοποίηση εσόδων του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλιστικών Αντ. Κάντα, από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Παπασταύρου, αρχικά απάντησε στους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες. Αργότερα, όμως, υποστήριξε ότι τις έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων», χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Επίσης είχε αναφέρει ότι τα Δ.Σ. των εταιρειών και του ιδρύματος, ήταν προορισμένα να λειτουργούν μόνο αν αποβίωνε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κάτι που δεν συνέβη ποτέ για καμία από τις τρεις εταιρείες.

Σχόλια