Είναι πλέον αδύνατο να διασφαλιστεί η επιβίωση του κράτους-πρόνοιας χωρίς μία περιοριστική και αυστηρή ως προς τους όρους της μεταναστευτική πολιτική.

Είναι πλέον αδύνατο να διασφαλιστεί η επιβίωση του κράτους-πρόνοιας χωρίς μία περιοριστική και αυστηρή ως προς τους όρους της μεταναστευτική πολιτική. Ανακαλύπτουμε πάλι ότι το κοινωνικό κράτος δεν είναι μόνο ένας ψυχρός θεσμός που παράγει ασφαλιστικά και κοινωνικά επιδόματα αλλά ότι βασίζεται σε ένα σύστημα αξιών και ως εκ τούτου είναι και ένα εθνικό δημόσιο αγαθό. Το 2001 η συντηρητική κυβέρνηση της Δανίας ήταν η πρώτη που εφάρμοσε μια μεταναστευτική πολιτική με περιορισμούς στην πολιτική ασύλου και αυστηρά κριτήρια ενσωμάτωσης.
Η μεταναστευτική πολιτική της Δανίας είναι το πιο γλαφυρό παράδειγμα αυτού που αποκαλώ πολιτική πολιτισμικής παρακαταθήκης (politique patrimoniale) και η οποία συνίσταται στην προστασία τόσο της υλικής κληρονομιάς και του βιοτικού επιπέδου όσο και στην προστασία της άυλης κληρονομιάς μιας χώρας δηλαδή του τρόπου ζωής της, του πολιτισμού της και των συνηθειών της. Η δανική σοσιαλοδημοκρατική αριστερά αρχικά ήταν αντίθετη σε αυτήν την πολιτική αλλά η άνοδος των λαϊκιστών την υποχρέωσε να την εντάξει στο πρόγραμμα της. Έκτοτε η δανική σοσιαλοδημοκρατική κυβέρνηση μπόρεσε να ανακτήσει την εξουσία και μάλιστα να την διατηρήσει με επανεκλογή τον Νοέμβριο του 2022 εις βάρος των Δανών λαϊκιστών των οποίων τα ποσοστά έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο επίπεδο.
Dominique Reynié
Le Figaro
6/6/23

VIA Babis Georges Petrakis

=========================
Review
Διαπιστώνουμε διαρκώς πως τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τις ευημερούσες ευρωπαϊκές χώρες βάζουν σε δοκιμασία τις αφηρημένες οικουμενικές αρχές της Δύσης και όλο τους το ιδεολογικό πλέγμα με συνέπειες που αφορούν συνολικά το οικοσύστημα της αλήθειας και του ψεύδους στο οποίο ζούμε. Η αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης οδηγεί ουσιαστικά στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ασύλου και της μετανάστευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δικαιικό και πολιτικό μας πολιτισμό. Αμηχανία και σύγχυση διέπουν όλες αυτές τις συζητήσεις ενώ συναισθανόμαστε ότι τα βασανιστικά ερωτήματα σε σχέση με τους εθνικούς αυτοπροσδιορισμούς μας δεν έχουν ακόμα φτάσει στο ανώτατο βαθμό παροξυσμού τους.
Η διαμάχη γύρω από το τι ορίζουμε ως σύνορα πλέον, ποια η διαμπερότητα και ποια η στεγανότητα τους θα συνεχιστεί όλο και πιο έντονη. Ηδη αντιλαμβανόμαστε πως η οικουμενική ιδεολογία της Δύσης και η έννοια του ασύλου που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανθρωποκεντρικών δημοκρατιών μας αυτοδιαψεύδονται μόλις ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να κάνουν χρήση του ξεπερνάει τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών υποδοχής. Ο ορίζοντας βελτίωσης των κοινωνιών μας είναι συνυφασμένος με αυτές τις αρχές και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η στιγμή της παραδοχής των ανθρωπιστικών μας ορίων δεν θα απέχει πια πολύ από την κυνική απόρριψη τους. Βαδίζουμε πάνω σε μια λεπτή γραμμή και οι φίλοι της αλήθειας έχουν δύσκολη δουλειά.
Peter Sloterdijk
Neue Zürcher Zeitung
29/12/2018

VIA Babis Georges Petrakis

https://www.nzz.ch/feuilleton/35-jahre-nach-der-kritik-der-zynischen-vernunft-peter-sloterdijk-analysiert-das-zynische-bewusstsein-zu-beginn-des-21-jahrhunderts-ld.1447498

==================

------------- 



-----------------------
 --------------------------
Βlogger:
... για όσους δεν το γνωρίζουν, η Δανία έχει το δικό της νόμισμα και δεν έχει το Ευρώ,... αυτά ως μια απάντηση των ευρώδουλων που βλέποντας παντού επιδοτήσεις και προμήθειες οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή... 

Σχόλια