Le Point : Μετά από δέκα χρόνια ενεργής υπεράσπισης των φιλελεύθερων ιδεών στην Γαλλία θεωρείς πια ότι είναι μια χαμένη υπόθεση ;
Gaspard Kœnig : Καταρχάς, η λέξη και έννοια «φιλελεύθερος» είναι ξοφλημένη. Πολύ κρίμα γιατί είναι μια πολύ όμορφη, παραστατική και κομψή λέξη της γαλλικής φιλοσοφικής παράδοσης που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Δέκα χρόνια προσπαθώ να την αποκαταστήσω. Ακόμα εξηγώ ότι δεν είναι συνώνυμη του νεοφιλελευθερισμού. Ηττηθήκαμε στον σημασιολογικό πόλεμο. Διαρκώς μας παραπέμπουν στην Θάτσερ και τον Ρίγκαν.
Le Point : Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η Θάτσερ και ο Ρίγκαν ;
Υπάρχουν λεπτές διαφορές και διακρίσεις αλλά γενικά ναι. Ο Serge Audier κατέγραψε την πνευματική και πολιτική ιστορία αυτού του «καταραμένου» νεοφιλελευθερισμού. Ο συσχετισμός του φιλελευθερισμού με τον «άγριο και αρπακτικό» καπιταλισμό είναι πλέον χαραγμένος στην συνείδηση του κοινού. Αυτό όμως συμβαίνει και γιατί η χώρα μας είναι βαθιά ανελεύθερη. Όλοι οι θεσμοί μας συμβάλλουν σε αυτό ήδη από το σχολείο. Η οργάνωση της Δημοκρατίας μας γύρω από έναν παντοδύναμο Πρόεδρο και το απίστευτο βάρος που έχει το κράτος στην οικονομία. Διαρκώς χρειαζόμαστε μια ανώτατη αρχή. Δεν εμπιστευόμαστε την ατομική λήψη αποφάσεων. Παραδόξως αυτό έχει και πλεονεκτήματα. Ο Nicholas Nassim Taleb, σε ένα από τα βιβλία του, αναρωτιέται πώς η Γαλλία, άκαμπτη και υπερδιοικούμενη, μπορεί ακόμα να είναι μια λειτουργική και καινοτόμος χώρα. Ακριβώς επειδή οι Γάλλοι πρέπει να παλεύουν διαρκώς ενάντια σε αυτό το μολυβένιο πλέγμα έχουν γίνει δημιουργικοί και ανθεκτικοί.
Le Point : «Προστασία» είναι η λέξη που εμφανίζεται περισσότερο στις πολιτικές ομιλίες. Προτιμούν οι άνθρωποι την ασφάλεια από την ελευθερία ;
Eχουμε να κάνουμε με την αγία τριάδα αγοραστική δύναμη-ασφάλεια-υγεία. Οτιδήποτε αφορά ένα από αυτά τα τρία θέματα οι πολιτικοί μας καταλαμβάνονται από ένα είδος ηθικού πανικού που δικαιολογεί όλες τις στερήσεις ελευθερίας. Εν ονόματι τους έχουμε φυλακίσει όλη την κοινωνία. Κι έπειτα ποιος υπερασπίζεται σήμερα τις ελευθερίες ; Κανένας ! Ούτε πολιτικό κόμμα ούτε κάποιο κίνημα της κοινωνίας των πολιτών.
Le Point : H μάχη κατά της γραφειοκρατίας χάθηκε ;
Εδώ και μισόν αιώνα δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το εκδίδουμε οδηγίες, κανόνες και ρυθμιστικά πλαίσια. Το κακό αντί να μειώνεται χειροτερεύει. Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για αυτό, αφού τελικά κανείς δεν καταλαβαίνει τι θα δικαιούται. Ο Μαξ Βέμπερ - ο οποίος διευκρίνιζε ότι η γραφειοκρατία δεν προέρχεται μόνο από τον δημόσιο τομέα αλλά και από τις μεγάλες εταιρείες - εξηγούσε ότι μετά από ένα ορισμένο σημείο γραφειοκρατικοποίησης κανείς δεν ελέγχει τίποτα. Οι κανόνες και οι νόμοι αυτονομούνται και βρισκόμαστε όλοι φυλακισμένοι στο περίφημο «ατσάλινο κλουβί». Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Το αστείο με τον Βέμπερ είναι ότι προέβλεψε – στα τέλη του 19ου αιώνα ! – ότι αυτή η κατάσταση παράλυσης θα συνεχιστεί μέχρι να ξοδευτεί και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου… Η γραφειοκρατική πίεση συνδέεται άμεσα με το οικολογικό ζήτημα. Τα έχει περιγράψει και ο David Graeber στο βιβλίο του Bureaucracy. Ιστορικά, γράφει, όταν οι μεγάλες γραφειοκρατίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο, μόνο οι «βάρβαροι» μπορούν να έρθουν και να τους βάλουν τέλος. Τα διαγράφουν όλα και φτου κι από την αρχή. Αυτό έγινε με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αυτό έγινε και με την Βαβυλώνα. Περιμένω λοιπόν τους βαρβάρους.
Le Point : Και, για εμάς, ποιοι θα ήταν οι βάρβαροι ;
Πόλεμος ελπίζω όχι ! Το πιο πιθανό είναι μια οικονομική χρεοκοπία του κράτους.
Le Point : Μιας και μιλάτε για πόλεμο, το 1945 ήταν μια φιλελεύθερη στιγμή ;
Το περίφημο διάταγμα του Αυγούστου του 1944 που υποτίθεται ότι καταργούσε τους νόμους του Vichy στην πραγματικότητα διατήρησε τα ουσιώδη. Ο Ντε Γκωλ το παραδέχεται στα Απομνημονεύματα του, εξηγώντας ότι «τα κοινωνικά δόγματα της «εθνικής επανάστασης» : εταιρική οργάνωση, εργατικό καταστατικό, οικογενειακά προνόμια, περιλάμβαναν ιδέες που δεν ήταν κατ’ανάγκην κακές» ! Η ανελεύθερη παράδοση μας δεν χρονολογείται από την εποχή της Μοναρχίας αλλά από την κυβέρνηση του Vichy. Ο Robert Paxton το περιέγραψε καλά στο βιβλίο του La France de Vichy όταν οι τεχνοκράτες άρχισαν να πνίγουν με διοικητικά μέτρα την οικονομία και την κοινωνία.
Le Point : Ο «Μακρόν φιλελεύθερος» είναι ανέκδοτο ;
Είναι το εντελώς αντίθετο ενός φιλελεύθερου. Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης είναι συγκεντρωτικός, τεχνοκρατικός, πατερναλιστικός. Δεν πιστεύει ότι οι γάλλοι πολίτες μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό τους.
Le Point : Δεν τον είδατε ποτέ ως φιλελεύθερο, ούτε στην αρχή ;
Το 2017 τον είχα στηρίξει αντλώντας έμπνευση από την αμφίσημη σχέση του Νίτσε με την όπερα : μου άρεσε η μουσική αλλά όχι οι στίχοι... Το πρόγραμμά του ήταν αρκετά βαρετό αλλά έφερνε ένα φρέσκο αέρα στην αντιπαράθεση του με τους ραντιέρηδες. Αυτό το σφρίγος έσβησε σύντομα. Επέστρεψε στο καλούπι της Πέμπτης Δημοκρατίας οξύνοντας μάλιστα τα ελαττώματα της.
Le Point : Η δεξιά ;
Η δεξιά δεν υπήρξε ποτέ φιλελεύθερη στη Γαλλία. Το μόνο που την ενδιέφερε πάντα ήταν η τάξη.
Le Point
1/6/23
Μετάφραση Babis Georges Petrakis
Και πού να ζούσε στην Ελλάδα που μετράμε χρεοκοπίες από την ίδρυση του κράτους, αλλά μυαλό δεν βάζουμε.
============
Dionyssis Antzoulatos
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,ΜΕΣΩ ΤΩΝ LOCKDOWN,ΤΗΣ «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ» ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ «ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ»,ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ,ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΗΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ»,ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ :
1-Το 1971 καταργήθηκε ο κανόνας του χρυσου,όποτε τα fiat νομίσματα που τον αντικατέστησαν,έδωσαν τα μέσα και τους μηχανισμους αρπαγής ΚΑΘΕ εμπράγματου περιουσιακού στοιχείου μέσω ανάξιων fiat νομισμάτων !
2-Την ίδια δεκαετία ξεκίνησε η United Fruit την αρπαγή της καλλιεργησιμης αγροτικής γης της Costa-Rica και από εκείνη την πιλοτική εφαρμογή αντλήθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «μπανανία»…!!!
Βέβαια τις μπανάνες διαδέχτηκαν οι ανανάδες και ακόλουθα ο καφές,στα οποία επίσης κρατάει τα παγκόσμια ποιοτικά αλλά και ποσοτικα σκήπτρα η ίδια εταιρία,που μετατρέπει ολόκληρες χωρες σε private properties!!!
3-Το ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ του Μαϊνταν συνοδεύτηκε από την νομοθετική μεταρρύθμιση που παρείχε το «ελεύθερο», για την μεταβίβαση της αγροτικής γης σε ξενους «επενδυτες» στην «ουκρανια» από το 2014 !!!
Την αβέβαιη δε περίοδο που ακολούθησε το πραξικόπημα των «ουκρανο»ΝΑΖΙ,έγιναν αγορές εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων (δέκα στρεμμάτων) σε τιμές κατώτερες των 1000 $ ανα εκτάριο,δηλαδή με 100 $ το στρέμμα !!!
Άλλωστε η «ουκρανια» αποτέλεσε ακόμα πιο κραυγαλεα περίπτωση καταλήστευσης της καλλιεργήσιμης γης της,αφού υπάρχουν ιδιώτες γαιοκτήμονες με εκτασεις του εμβαδού της Ελβετιας,και στις εκτασεις τους περιλαμβάνονται εκατοντάδες χωρια και κωμοπόλεις,των οποιων οι κάτοικοι απασχολούνται ως ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΙ-εργάτες της κάποτε πατρογονικής γης τους,που τώρα πλέον δεν τους ανήκει !!!
4-Από την δεκαετία του 1990 οι μεγάλοι καπιταλιστές εντόπισαν επίσης την ευκαιρια στις καλλιεργήσιμες εκτασεις,με πρωτο διδάξαντα τον Ιταλό Μπενετον που έκανε εκτεταμένο cash out,το οποίο διοχέτευσε σε καλλιεργήσιμη γη της Αργεντινης !
Ακολούθησε ταυτοχρονα η Νεστλέ στην Αφρική και δευτερευόντως στη Νοτια Αμερική,ενώ από την αρχή του 21ου αιώνα,μπήκε στο ίδιο παιχνίδι και το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του κόσμου,που ελέγχεται από τους Ροτσδιλντ,η Black Rock,μαζί με αρκετα Κινεζικά ιδιωτικά FUNDS,με επισης κάποια Funds Αραβικών συμφερόντων,τα οποία ορμησαν με τα γαμψά νύχια τους,από την «ουκρανια» μέχρι και την Αφρική !!!
Πρόσφατα μάλιστα την σκυτάλη παρέλαβε ο Μπιλ Γκεϊτς,ο οποίος ρευστοποιώντας τα αστρονομικα κέρδη του από τα ΕΜΒΟΛΙΑ και τις «πράσινες» επενδύσεις,άντλησε τεράστια ρευστότητα, την οποία κατηύθυνε επίσης στην αγροτική γη εντός των ΗΠΑ !!!
Φυσικά δε μπορούσαν να απουσιάζουν από το παρτυ και οι Έλληνες μεγαλοκαπιταλιστες όπως ο Κωνσταντινος Λούλης και αργότερα ο πρόσφατα μακαριτης Ντορης Μαργέλλος,γνωστός από τα σκάνδαλα του καλαμποκιού,των CDS των Ελληνικών ομολόγων αλλά και της χειραγώγησης των τιμών του χρηματιστηρίου ρύπων,οι οποιοι αγόρασαν επίσης αντί πινακίου φακής,αρκετες
χιλιαδες εκτάρια,κυρίως στην «ουκρανια» αλλά και στην Ρουμανία,όπου ο πρώτος τροφοδοτεί ολόκληρα τα Βαλκάνια με στάρι και ο δεύτερος φιλοδοξούσε να μονοπωλήσει τα όσπρια στην Ευρώπη !!!
5- Επίσης την δεκαετία του 1970 αρχισαν δειλά-δειλά να παρέχονται τα πρώτα bonus μετοχων,τα οποία αρκετά αργότερα μετατράπηκαν σε ανταμοιβές μέσω stock options,τα οποία σταδιακά έφτασαν να εκμηδενίσουν την σημασία αλλά και το ενδιαφέρον για την υπεραξία της εργατικής ισχύος,αφού αυτή η σημασία αντικαταστάθηκε από την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ στόχευση επίτευξης κεφαλαιακών κερδών,ελαχιστοποιωντας την επιδίωξη εκμεταλλευσης της εργατικής υπεραξίας κι αλλάζοντας τα θεμελιώδη ταξικά χαρακτηριστικά της ίδιας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος !!!
6-Τα παραπάνω αποτελούν ανατροπές εκ βάθρων του καπιταλισμου αλλά δυστυχώς ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ έχουν την αναγκαία ικανότητα αλλά και δυνατότητα να τ’αντιληφθουν ,αφού στην ΟΥΣΙΑ μιλάμε για εντελώς διαφορετικό συστημα !!!
ΦΥΣΙΚΑ,πρώτη απ’ολους αποδείχτηκε ΑΝΙΚΑΝΗ ν’αντιληφθει τα παραπάνω η ιδεολογικά σουλατσαρουσα ΨΕΥΤΟ«αριστερα»,που κατάντησε εξαπτέρυγο αυτης της νέας καπιταλιστικής λειτουργίας και τελικά κατέστη μάλιστα και απροκαλυπτος στυλοβάτης της,ΑΒΑΝΤΑΡΟΝΤΑΣ την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ,μέσω της απόλυτης,πιθανά και δολιας ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ( της ν’αντιληφθει την ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ της εποχής μας,αν και ιστορικά αυτό ήταν ανέκαθεν το πρωταρχικό καθήκον της : Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ !!!
Αλλά ποιοι και πως θα μπορούσαν να σταθούν στο αναγκαίο ύψος των περιστάσεων οι ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΙ ιδεολογικοί ΤΑΞΙΘΕΤΕΣ των ΑΛΛΩΝ…???
Σχόλια