Επιχείρηση συκοφάντησης της Ελλάδας από Κούλογλου και 19 ευρωβουλευτές

Επιχείρηση συκοφάντησης της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, για το πολύ ευαίσθητο θέμα του μεταναστευτικού, από 20 ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιστολή απεστάλη λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στη ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Συγκεκριμένα οι 20 ευρωβουλευτές ζητούν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τη διεξαγωγή επείγουσας ανεξάρτητης έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου

Μεταξύ άλλων ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό που έχει στην κατοχή του το Λιμενικό Σώμα και κατέγραψε την  επιχείρηση διάσωσης του αλιευτικού σκάφους με τους παράτυπους μετανάστες.  

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιστολή τους αναφέρουν λανθασμένα στοιχεία, τόσο ως προς τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος, όσο και για τον αριθμό των διασωθέντων. «Συνολικά 850 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ μόνο 67 άνθρωποι διασώθηκαν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επικαλούνται μαρτυρίες από επιζώντες «οι οποίες αντικρούουν την επίσημη εκδοχή για τους λόγους του συμβάντος και τις συνθήκες που συνέβησαν» υποστηρίζοντας ότι μίλησαν σε βουλευτές και δημοσιογράφους που κατάφεραν να «παρακάμψουν το πλήρες ενημερωτικό μπλακ άουτ».

Αφήνουν αιχμές κατά του Λιμενικού Σώματος λέγοντας ότι αναφέρει πως «το πλοίο βυθίστηκε αφού επιχειρήθηκε να ρυμουλκηθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» υποστηρίζοντας πως «οι Έλληνες αξιωματούχοι διαψεύδουν τον ισχυρισμό», ενώ θέτουν και το ερώτημα της μη παρέμβασης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος πολλές ώρες νωρίτερα από το ναυάγιο, ισχυριζόμενοι ότι «οι επιζώντες ζητούσαν βοήθεια».

Επιπροσθέτως, υιοθετούν το ρεπορτάζ του BBC «ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο για πολλές ώρες πριν βυθιστεί» το αλιευτικό σκάφος και όχι ότι κινούνταν, όπως αναφέρουν οι ελληνικές αρχές και οι μαρτυρίες των Ελλήνων αξιωματικών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της κλίμακας της ανθρώπινης τραγωδίας, καλούμε την Επιτροπή να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές το υλικό από την επιχείρηση. Για τον ίδιο σκοπό, καλούμε επίσης την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή επείγουσας αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα», καταλήγουν στην επιστολή τους.

====================

 

Σχόλια