«Guardian» για νίκη Μητσοτάκη: Θλιβερή είδηση ​​για όσους έχουν υποφέρει από χρόνια λιτότητας

 «Τα επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη» - «Ο Μητσοτάκης χαροποίησε τις τράπεζες».

"Καταπέλτης» είναι το δημοσίευμα του βρετανικού Guardian για την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. «Μια όμορφη νίκη για την κεντροδεξιά είναι θλιβερή είδηση ​​για όσους έχουν υποφέρει από χρόνια λιτότητας» αναφέρει στον υπότιτλό του το δημοσίευμα που αναλύει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη χώρα μας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Πριν από το Σαββατοκύριακο, κανένα κυβερνών κόμμα δεν είχε αυξήσει το ποσοστό ψήφων του στην Ελλάδα για περισσότερα από 40 χρόνια. Είχε προβλεφθεί ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών και το παρασκήνιο ενός καταστροφικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος τον Φεβρουάριο, θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει το ρεπορτάζ και σημειώνει ότι τελικά η ΝΔ κέρδισε διπλάσιους ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να πετυχαίνει την αυτοδυναμία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε λόγω των ενδείξεων οικονομικής προόδου και επειδή οι ψηφοφόροι που σημαδεύτηκαν από την κρίση χρέους της ευρωζώνης αναζήτησαν σταθερότητα.
«Ζοφερό φινάλε για ΣΥΡΙΖΑ»

Έπειτα, το ρεπορτάζ αναφερόμενο στον ΣΥΡΙΖΑ  κάνει λόγο για «ζοφερό φινάλε ενός πολιτικού κύκλου που ξεκίνησε το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε την εντολή να αντισταθεί στα συντριπτικά μέτρα λιτότητας που ζητούσαν οι Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την στροφή του Τσίπρα υπό ακραίες πολιτικές πιέσεις καθώς η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της αποχώρησης από το ευρώ.

«Έχοντας θεσπίσει σαρωτικά μέτρα λιτότητας μεταξύ 2015 και 2019, ο κ. Τσίπρας έκανε εκστρατεία αυτή τη φορά ζητώντας μεγαλύτερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και δημόσιες επενδύσεις» αναφέρει το ρεπορτάζ και σημειώνει ότι «ένα υψηλό ποσοστό αποχής και η κατακόρυφη πτώση των ψήφων στον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν απώλεια πίστης στο κύριο προοδευτικό κόμμα της Ελλάδας και στον αρχηγό του» σημειώνει και προσθέτει ότι το μέλλον του Τσίπρα είναι αβέβαιο μετά από αυτή την «ταπείνωση».
Οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη χαροποίησαν τις τράπεζες

Έπειτα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ των τραπεζών και των επενδυτών ενώ τονίζει παράλληλα ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι, συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες:

«Για χάρη των εκατομμυρίων νοικοκυριών που ζουν κοντά στην άκρη, τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης πρέπει να ανασυνταχθούν γρήγορα και να βρουν κοινό έδαφος. Οι φιλικές προς την αγορά μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη μπορεί να χαροποίησαν τράπεζες και επενδυτές και καθησύχασαν τα άνετα μεσαία στρώματα. Αλλά οι λιγότερο εύποροι συνεχίζουν να υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τιμωρητικής και διαρκούς λιτότητας. Η ελληνική οικονομία παραμένει περίπου ένα πέμπτο μικρότερη από ό,τι ήταν πριν από το 2008» αναφέρει ο Guardian και τονίζει:
«Τα επίπεδα φτώχειας, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη»

«Τα επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη . Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η αποπληρωμή του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές έχουν επιτευχθεί σε βάρος του γενικού βιοτικού επιπέδου. Ο κ. Μητσοτάκης θα παραδώσει περισσότερα από τα ίδια και οι αγορές θα τον επευφημήσουν γι’ αυτό. Μετά από μια θλιβερή νύχτα, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στη συζήτηση»

===========

Κύρτσος: Για να βγει τέτοιο αποτέλεσμα, τότε οι χορηγοί του Μητσοτάκη ήταν πολλοί

Με απανωτές αναρτήσεις στο Twitter, o Γιώργος Κύρτσος κάνει λόγο για επιστροφή του βαλκανικού μοντέλου του ισχυρού «κυβερνήτη», μέσα από «διαδικασία πρωτοφανούς πολιτικής υποβάθμιση».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής σχολιάζει ότι την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιος ήταν ο χορηγός του Μητσοτάκη, με αυτό το αποτέλεσμα κοντά στο 41%, τότε οι «χορηγοί πρέπει να είναι πολλοί». «Αποκλείεται να έκανε τέτοια δουλειά μόνο ένας» σημειώνει.

Μάλιστα, ο Κύρτσος προειδοποιεί ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στη φάση που ήταν 3 χρόνια πριν τα μνημόνια: «Η οικονομία στον κύκλο του 2007-08. Εγκώμια και πάρτι κερδοσκοπίας με τεράστια ζητήματα ανοιχτά, όπως το προμνημονιακό έλλειμμα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Κανένας δεν ασχολείται σοβαρά» αναφέρει.

Δείτε τις αναρτήσεις του:



 ===================


 

Σχόλια