Το γεγονός ότι η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από την Fitch δεν είχε συνέπειες στις χρηματαγορές μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι αυτή η υποβάθμιση ήταν άνευ σημασίας και απλώς υπερπροβλήθηκε αδικαιολόγητα από τα μήντια. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα μας οδηγούσε να ξεχάσουμε γρήγορα τα άκρως σημαντικά μηνύματα που έστειλε. Καταρχήν να δείξει με το δάκτυλο στους Γάλλους πολίτες την καταστροφική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους αλλά και να καταγγείλει την απροθυμία της κυβέρνησης για το συμμάζεμα τους. Τέλος να καταδείξει αυτήν την γαλλική ιδιομορφία που θέλει «ριζοσπαστικές και αντικαθεστωτικές δυνάμεις», όπως τις αποκαλεί ο Fitch, να παίζουν μεγάλο ρόλο στην δημόσια ζωή της χώρα μας.
Το ψυχόδραμα γύρω από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας του ήρθε να μας υπενθυμίσει την απίστευτη δημοτικότητα στη Γαλλία του «αντισυστημικού» ρεύματος της οικονομικής σκέψης, που υπερασπίζονται σθεναρά στην Εθνοσυνέλευση η Συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν (Nupes) και η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, για τους οποίους τα ελλείμματα και το χρέος δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας και για τους οποίους κάθε προσπάθεια μείωσης των δημοσίων δαπανών πρέπει να καταγγελθεί άμεσα ως απαράδεκτη υποταγή στις «νεοφιλελεύθερες» επιταγές των Βρυξελλών.
Οικονομικός ριζοσπαστισμός
Όσο κι αν κοιτάξεις παντού στην Ευρώπη, στο Νότο, στο Βορρά, στην Ανατολή και στη Δύση, είναι αδύνατο να βρεις μια χώρα όπου ο οικονομικός ριζοσπαστισμός εκπροσωπείται τόσο ευρέως όσο στη Γαλλία. Ακόμη και στην Ιταλία, όπου από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, η ηγέτης της ακροδεξιάς, Τζόρτζια Μελόνι, επέλεξε να εγγράψει την πολιτική της στην συνέχεια εκείνης του προκατόχου της και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Δηλαδή, μια πολιτική προσφοράς, υπέρ των επιχειρήσεων, ευνοϊκή για το ελεύθερο εμπόριο, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σεβόμενοι, τέλος, τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, αποδεικνύοντας τη δημοσιονομική «σοβαρότητα» μη διστάζοντας να περικόψουν τις κοινωνικές δαπάνες με το αλυσοπρίονο, με την κατάργηση του «εισοδήματος ιθαγένειας».
Καμία σχέση με το σοσιαλιστικής έμπνευσης κρατικίστικο, προστατευτικό, σπάταλο και αντιευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα που προτείνει το αντίστοιχο κόμμα της Μαρίν Λεπέν. «Παραμένω ευρωσκεπτικίστρια και είμαι ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα», δήλωσε μόλις η Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δείχνοντας την απόλυτη διαφωνία της με την οικονομική πολιτική των «Βρυξελλών» που ακολουθεί η Τζόρτζια Μελόνι δημιουργώντας αμφιβολίες για τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της να διατηρήσει το ευρώ.
Η Μαρίν Λεπέν είναι οικονομικά πολύ πιο κοντά στον Μελανσόν παρά στη Τζόρτζια Μελόνι. Οι ηγέτες της Συμμαχίας της Αριστεράς και της Εθνικής Συσπείρωσης, οι οποίοι καταγγέλλουν με την ίδια οργισμένη φωνή την «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση» και τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν να είναι εντελώς αδιάφοροι για τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας, αλλά υποστηρίζουν από κοινού την αυξημένη προσφυγή σε δημόσιες δαπάνες για την επίλυση των οικονομικών δυσκολιών της χώρας, με γενίκευση της πολιτικής του «οποιουδήποτε κόστους» που ακολούθησε ο Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Γαλλία προσφέρει αυτή την παράξενη και ανησυχητική ιδιαιτερότητα : όχι μόνο ο αριστερός και δεξιός εξτρεμισμός υπερεκπροσωπούνται πολιτικά αλλά συνοδεύονται και από οικονομικό εξτρεμισμό. Οι κοινωνικές και ιδεολογικές ριζοσπαστικότητες συνδυάζονται τόσο με νομισματικό όσο και με δημοσιονομικό ριζοσπαστισμό. Και, ακόμη πιο σοβαρό, η πλειονότητα των Γάλλων φαίνεται να επιδοκιμάζει αυτή την επιθυμία ρήξης με το «σύστημα», με την ίδια την λογική της χρηματοπιστωτικής ισορροπίας και επομένως, την ρήξη με την Ευρώπη και το ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί η Fitch μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει τους ξένους επενδυτές που αγοράζουν το χρέος μας σήμερα για τον κίνδυνο του να κερδίσουν τις επόμενες προεδρικές εκλογές η Λεπέν ή ο Μελανσόν. Εχουμε λόγους για να είμαστε απογοητευμένοι με τις οικονομικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά υπάρχουν βασικοί λόγοι για να τρομάζουμε από τις ριζοσπαστικές εναλλακτικές που προτείνονται σήμερα.
Le Point
19/5/23

via  Babis Georges Petrakis

=======================

Le vrai message de Fitch



Par Pierre-Antoine Delhommais

Σχόλια