Κατά την Ιταλία, η παρουσία της Τουρκίας στους αγωγούς της Ανατολικής Μεσογείου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ὁ Πάολο Φορμεντίνι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Βουλής, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος κατέθεσε στην εν λόγῳ Επιτροπή. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
«Δεν μπορούμε να σκεφθούμε να καταλήξουμε σέ συμφωνία για αγωγούς με το Ισραήλ, με την Κύπρο και την Ελλάδα, χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας», εδήλωσε χαρακτηριστικώς ο διευθύνων σύμβουλος της Eni. Απαιτείται, πρώτα από όλα, «συμφωνία με την Τουρκία», η οποία αυτήν την στιγμή αποκλείεται από το έργο, επέμεινε εξ άλλου.
Αφορμή για την σχετική συζήτηση στο ιταλικό Κοινοβούλιο ήταν η διερεύνησις, εκ μέρους της Ρώμης, αναλήψεως πιθανών πρωτοβουλιών προς τις χώρες που προσχωρούν στο έργο Eastmed–Poseidon. Συμφώνως προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eni, η μοναδική χώρα που έχει πλήρη υποδομή, είναι η Αίγυπτος, από την πλευρά του το Ισραήλ αναπτύσσεται και η Κύπρος σχεδιάζει. «Είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες, αλλά η υλοποίησις δεν είναι άμεσος», ετόνισε εξ άλλου.
Ο Eastmed «είναι ένας πολύ απαιτητικός αγωγός», προσέθεσε δε, με την ταυτόχρονη θέση ότι «ως Ιταλία δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μία πολιτική συμφωνία και ως αποδέκτες αυτού του φυσικού αερίου δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για λογαριασμό άλλων χωρών». Συμφώνως, δε, με ιταλικά εξειδικευμένα μέσα ενημερώσεως, η Ευρωπαϊκή Ένωσις ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει το έργο εν μέρει και οι χώρες σε όλη την περιοχή επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην Λεκάνη της Μεσογείου.
Απαντώντας στις διαπιστώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού, ο Πάολο Φορμεντίνι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασε την ελπίδα του, «το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία». Υπό αυτήν την έννοια, συνεπλήρωσε, «τα λόγια του κ. Ντεσκάλτσι δεν μάς εξέπληξαν. Στην πραγματικότητα, η βασική ιδέα που εξήγγειλε, είναι εφικτή». Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας εκάλεσαν, παραλλήλως, την ιταλική Κυβέρνηση να εξετάσει εις βάθος την κατασκευή του αγωγού EastMed και να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των χωρών για τον σκοπό αυτό. Ὑπενθυμίζεται ότι Κύπρος και Ισραήλ ευρίσκονται σέ συνομιλίες για την σύνδεση των υπερακτίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Ενεργείας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, μάλλον μετέβαλε τις μελλοντικές προοπτικές για τους αγωγούς της Ανατολικής Μεσογείου, αφού μίλησε για τον στόχο δημιουργίας διαδρόμου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. «Θα μπορούσε να είναι ένας εικονικός αγωγός, που θα το συνδέει (το Ισραήλ) μέσῳ Κύπρου, με την υπόλοιπη Ευρώπη σε υγροποιημένη μορφή», εδήλωσε εν προκειμένῳ. Εταίρος στην παραγωγή LNG είναι, άλλως τε, η Αίγυπτος και η Eni. Οι τερματικοί σταθμοί λήψεως LNG και οι δομές επαναεριοποιήσεως θεωρούνται απάντηση στον ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας, σχολιάζουν, τέλος, ιταλικά μέσα ενημερώσεως.
========================
-------------
Σχόλια