Η ύφεση στη Γερμανία και η κόντρα δυτικού και ανατολικού καπιταλισμού

Κόλμερ Κωνσταντίνος

Η διψηφία κάμψη των γερμανικών εξαγωγών στην Κίνα – έχει τα ιδικά της προβλήματα – εάν συνεχισθή, θα οδηγήσει την Γερμανία σε συστολή του Ακαθαρίστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΠ). Είναι η δευτέρα εξωγενής ύφεση που δέχεται η γερμανική βιομηχανία μετά την εξάρτηση της από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream II και η πρώτη που οφείλεται στην Κίνα. Οι συνέπειες από την ύφεση της Γερμανίας δεν θ’ αργήσουν να γίνουν αισθητές και στην υπόλοιπη “Ηνωμένη” Ευρώπη. Η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκασθή να σταματήσει την αύξηση του επιτοκίου, ο ευρω-πληθωρισμός δεν θα πέσει στο “φυσιολογικό όριο” του 2% και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θ’ αντισταθούν στην μείωση του δημοσίου χρέους προκειμένου ν’ αποφύγουν την ανεργία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Στην Ελλάδα, «η αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ το 2024» θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός κι η απαίτηση του Όλαφ Σόλτς, καγκελαρίου της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία των “εταίρων” θα μείνει στο ράφι. Η Ουγγαρία θα σύρει τον χορό της απείθειας κι η τουρκική οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα με την επικράτηση του Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές. Ο αντιαμερικανισμός θα της κοστίσει στον τουρισμό.

Έχει κι η Αμερική τα προβλήματα της (η πτώση των μετοχών και η ενδεχομένη ύφεση) αλλά η τυχόν συστολή του ΑΕΠ στην Γερμανία θα είναι σοβαρός κλονισμός για την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Πρασίνων, η οποία παρουσιάζει τριγμούς. Δεν μπορείς να μιλάς για “πράσινη ανάπτυξη” σε μία οικονομία που στηρίζεται βασικά στην βιομηχανική της παραγωγή, όπως η Γερμανία.

Η αντίφαση αυτή- ήδη εμφανής στην παγκόσμιο οικονομία- γίνεται περισσότερον αισθητή στην Ευρώπη που εξαρτάται από πρώτες ύλες, ενέργεια και καταναλωτική ζήτηση του “αναπτυσσομένου κόσμου”, δηλαδή του υπολειπομένου τρίτου. Υπάρχει η ανάγκη στηρίξεως του ευρωπαϊκού βιομηχανικού προϊόντος κι εν απουσία επιχορηγήσεων, η ανατίμηση του ευρώ δεν βοηθάει. Η ισοτιμία του ευρώ πέριξ του 1,08 ανά δολάριον δεν μέλλει επί πολύ να διαρκέσει, εάν η “Ηνωμένη” Ευρώπη θέλει να αποφύγει την οικονομική συστολή.

Ανάγκη υποτίμησης του ευρώ

Διά την προσέλκυση των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα, μία υποχώρηση του ευρώ κατά 10% θα ήταν ενδεδειγμένη, για να επανέλθη ο ελληνικός τουρισμός στην άνετη εποχή προ του 1980. Με σακίδια και “σλίπινγκ-μπάγκ” ή ακόμη με ενοικιαζόμενα… δωματιάκια (Airbnb) ο τουρισμός δεν αφήνει τίποτα στον τόπο. Χρειάζονται οι Αμερικανοί τουρίστες τώρα που οι Γερμανοί σφίγγουν το ζωνάρι αλλ’ η Ελλάδα έγινε ακριβός προορισμός με το ευρώ – όχι όμως η Τουρκία με 20 τουρκικές λίρες το ευρώ που προβάλλει ως ισχυρός ανταγωνιστής.

Η Κίνα όπως και προηγουμένως η Ρωσία, είναι ένας πολύ επισφαλής συνεταίρος για να εξαρτάται το εθνικό εισόδημα των εξαγωγικών και τουριστικών χωρών απ’ αυτές. Το μάθημα διδάσκεται τώρα στην Ιταλία, με την κυρία Μελόνι να καταβάλλει προσπάθεια ν’ αλλάξει πορεία στους ολισθηρούς Κινέζικους “δρόμους της Μετάξης”.

Δεν είναι μόνον η Ουκρανία για τους Ρώσους και η Ταϊβάν για τους Κινέζους, που προκαλούν ανησυχίες στην διεθνή κοινότητα αλλά κυρίως η πρόκληση της Ανατολής. Έτσι η αφύπνιση της Δύσεως να μην «παρέχει αρκετό σχοινί εις αμφοτέρους για να την κρεμάσουν», όπως προέβλεψε ο Λένιν είναι αναπόφευκτη. Αλλά οι περιορισμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, που θα ανακοινώσει η Κομισιόν, θα εντείνουν το πρόβλημα του αστικού καπιταλισμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήδη το κατάλαβε. Απομένουν οι “σύμμαχοι” του, να εννοήσουν ότι ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Σι κι ο Ερντογάν ανήκουν στην “άλλη πλαγιά του λόφου”, όπου χρησιμοποιούν τον κρατικό καπιταλισμό για να “θάψουν” την Δύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξέρει αυτό ή επαναπαύεται στις “δάφνες” του;

====================

Pavlos Tasoulis


‼️🇩🇪 Η Γερμανία βρίσκεται επιβεβαιωμένα σε ύφεση. ‼️
(Για τους περισσότερους αυτός είναι απλά άλλος ένας τίτλος της επικαιρότητας· αδυνατούν να συλλάβουν το βάρος της είδησης και τις προεκτάσεις της.)
📉 Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το 1ο τρίμηνο του '23, μετά από πτώση 0,5% το 4ο τρίμηνο του '22. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση. Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έφτασε στο 7,2%, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας.
⚡️ Ο Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, κατηγορεί για την ύφεση την έως πρόσφατα υψηλή εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Οι αναλυτές ήλπιζαν ότι οι ήπιες χειμερινές θερμοκρασίες, η προσέγγιση της Κίνας και η χαλάρωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας θα έβγαζαν τη γερμανική οικονομία από την επικίνδυνη ζώνη της ύφεσης. Οι ελπίδες τους όμως διαψεύστηκαν.
⚡️ Η αποβιομηχάνιση και οικονομική παρακμή της Γερμανίας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ενέργεια και περιλαμβάνει:
🔸Την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nordstream 1 & 2.
🔸 Την εφαρμογή κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας και τη διακοπή της προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πλέον οι Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πολύ υψηλότερες τιμές για φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και πολύ ακριβότερο LNG από τις ΗΠΑ.
🔸 Το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών, την προώθηση "πράσινων λύσεων", όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες πέρα από τις εγγενείς τους αδυναμίες παρουσιάζουν αυξημένους περιορισμούς ειδικά για τη Γερμανία, λόγω της σχετικά μικρής της ακτογραμμής και της χαμηλής της ηλιοφάνειας.
🔸 Τη σταδιακή παύση λειτουργίας της βιομηχανίας με βάση τα ορυκτά καύσιμα, που οδηγεί σε απώλεια επενδυτικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες.
💶 Αυτή τη στιγμή η Γερμανία έχει από τα υψηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ο αριθμός των νέων startups μειώνεται λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της δυσκολίας χρηματοδότησης. Τα δεδομένα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δείχνουν ότι η ικανότητα της Γερμανίας να παραμείνει στην πρώτη γραμμή εξασθενεί. Ταυτόχρονα, η κλιμακούμενη οικονομική δυσφορία στην Ευρώπη έστειλαν το ευρώ έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πολλών μηνών.
💸 Ενδεικτικά παραδείγματα πρόσφατων χρεοκοπιών:
🚃 Waggonbau Niesky, ο τελευταίος παραγωγός εμπορικών βαγονιών στη Γερμανία πτωχεύει.
🥩 Το παραδοσιακό (περισσότερα των 300 ετών) σφαγείο Röhrs Butchery κήρυξε πτώχευση. Η επιχείρηση στη βόρεια Γερμανία έχει τις ρίζες της πίσω στο 1709.
🧦 Το εργοστάσιο καλτσοποιίας Schongau Strumpffabrik, 140 ετών, βρίσκεται σε πτώχευση.
👗 Η Peek & Cloppenburg, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής μόδας στη χώρα, χρεοκοπεί αφού δραστηριοποιήθηκε από το 1901.
🧴 Η Rudolf Dankwardt GmbH, παραδοσιακός κατασκευαστής προϊόντων υγιεινής, χρεοκοπεί μετά από 60 χρόνια λειτουργίας.
🚕 Η υπηρεσία Ride-pooling Clevershuttle, κήρυξε πτώχευση αφού η Deutsche Bahn σταμάτησε να τη χρηματοδοτεί.
🍞 Ο φούρνος Dörsch στο Χοφ, μετά από σχεδόν 90 χρόνια λειτουργίας σε αφερέγγυα κατάσταση μαζί με άλλους παραδοσιακούς φούρνους.
👉 Η παραγωγική ατμομηχανή της Ευρώπης σβήνει, παρασύροντας αναπόφευκτα στην ύφεση ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

 

Σχόλια