«3+1» λόγοι για να τιμωρηθεί ο Μητσοτάκης

 Πρώτο μαύρο γιατί εκμαύλισε τα μέσα ενημέρωσης, διαπόμπευσε τους θεσμούς, ευτέλισε τους ανώτατους δικαστικούς, δεύτερο για τις υποκλοπές, τρίτο για τα ξεδιάντροπα ψέματα σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

 Γιώργος Χαρβαλιάς

Οταν πριν από μερικές μέρες βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης για το πρόσφατο βιβλίο μου «Γιαβόλ», που αποτέλεσε και την αφορμή των αισχρών δηλώσεων Σκέρτσου περί γερμανικών αποζημιώσεων, με πλησίασε ένα ζευγάρι αξιοπρεπέστατων συνταξιούχων και με ρώτησε χαμηλόφωνα: «Κύριε Χαρβαλιά, πείτε μας στα αλήθεια, είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε ελεύθερα στη χώρα μας;» ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα, όχι επειδή βρήκα την ερώτηση παράλογη, αλλά επειδή δεν είχα έτοιμη την απάντηση. Με όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, τα νομοτεχνικά πραξικοπήματα, το στραμπούληγμα των θεσμών και την εργαλειοποίηση της ανώτατης Δικαιοσύνης για να πεταχτούν έξω από τον εκλογικό αγώνα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς, ώστε να διευκολυνθεί η επανεκλογή Μητσοτάκη, δυσκολεύτηκα να πω ένα ξεκάθαρο όχι.

Η έμμεση αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος με αντισυνταγματικές «πατέντες» της μαύρης νύχτας με έχει βάλει σε πολλές σκέψεις. Με ξένισε επίσης και η ρύθμιση για τους αποδήμους. Οι Ελληνες που θα βρίσκονται στο Κάουνας της Λιθουανίας για το φάιναλ φορ του μπάσκετ θα μπορούν να ψηφίσουν στην τοπική πρεσβεία. Αλλά οι Βορειοηπειρώτες (που θα μαύριζαν τον Κυριάκο) πρέπει να πάνε στη… Σόφια. Και οι Ελληνοαρμένιοι, που ξέρουν καλά τις σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τους Αζέρους, καλούνται να πάνε… στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι νορμάλ όλα αυτά; Οχι. Και λυπάμαι που θα το πω, αλλά με όσα βλέπουν τα μάτια μου (πρώτη φορά στις τρεις και πλέον δεκαετίες που δουλεύω ως δημοσιογράφος) ακόμη και στις «έξυπνες» ταμπλέτες του Πιερρακάκη καμία εμπιστοσύνη δεν έχω…

Αρα ένας πρώτος λόγος για τον οποίο ο Μητσοτάκης πρέπει να καταψηφιστεί είναι ότι χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Εκμαύλισε τα μέσα ενημέρωσης, διαπόμπευσε τους θεσμούς, ευτέλισε τους ανώτατους δικαστικούς της χώρας υποχρεώνοντάς τους να κρίνουν με βάση αντισυνταγματικές τροπολογίες-εξαμβλώματα και ήρθε στο τέλος να μας πει ότι όλα αυτά τα έκανε για να προστατεύσει τη δημοκρατία!

Πρώτο μαύρο λοιπόν για την πραγματική υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος και όχι αυτή που έψαχναν οι αρεοπαγίτες στο κόμμα του Κασιδιάρη. Δεύτερο μαύρο βεβαίως για τις υποκλοπές. Ενα σκέλος δηλαδή της γενικότερης θεσμικής εκτροπής που περιγράψαμε πιο πάνω, αλλά τόσο σοβαρό που οδηγεί κατευθείαν στα σίδερα της φυλακής. Βρείτε μου εσείς έναν Ελληνα που να πιστεύει ότι «ο Μητσοτάκης δεν ήξερε».

Ηξερε και παραήξερε για τα καμώματα του ανιψιού-μαφιόζου, γιατί αυτός ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έδωσε την εντολή να παρακολουθείται το άπαν σύμπαν. Οχι μόνο για να ξέρει τι λένε διάφοροι εις βάρος του, αλλά και για να διαπιστώνει ποιος πάει να «κάνει ταμείο» χωρίς να αποδίδει κεφαλικό φόρο στα κεντρικά…

Τρίτο μαύρο αξίζει ασφαλώς στον Μητσοτάκη για τα ξεδιάντροπα ψέματα που αραδιάζει σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Εχουμε το υψηλότερο αναλογικά χρέος στον πλανήτη, μετά την Ιαπωνία, τραγικό εμπορικό ισοζύγιο, τεράστια ανεργία στους νέους και ένα κατά κεφαλήν εισόδημα λίγο μεγαλύτερο από της Βουλγαρίας, ουραγού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά κατά τα άλλα ετοιμαζόμαστε για τον… Χρυσό Αιώνα του Περικλή.

Ψηφίστε με, λέει ο Κυριάκος, και η Ελλάδα θα γίνει Ελντοράντο επενδύσεων. Μόνο που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραγωγική επένδυση στη χώρα δεν έχει πλησιάσει ούτε από μακριά. Ολα τα λεφτά πέφτουν στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού που εξασφαλίζει μισθούς 500 ευρώ στα γκαρσόνια, στη φούσκα των ακινήτων και στο παραμύθι της πράσινης ανάπτυξης, που κάνει κάποιους από τους σύγχρονους βαρόνους της ενέργειας ακόμη πιο πλούσιους.

Ο Μητσοτάκης έθαψε τους λιγνίτες που ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής ενεργειακής υποδομής, αργότερα τους μισοξέθαψε λόγω ανάγκης και τώρα μοιράζει λεφτά για να γεμίσει τα βουνά και τις θάλασσες με ανεμογεννήτριες. Προηγουμένως φρόντισε να καταστρέψει την πρωτογενή παραγωγή, προτρέποντας τους αγρότες αντί να καλλιεργούν τα χωράφια τους να τα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά, χωρίς να υπάρχει καν δίκτυο σύνδεσης.

Ποιος ωφελείται λοιπόν απ’ όλα αυτά; Οι δυο τρεις μεγάλοι παραγωγοί που παίρνουν και τη μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου ταμίας έχει διοριστεί, ως αντ’ αυτού, ο Σκυλακάκης. Το μοντέλο ανάπτυξης μέσω τουρισμού, όπου ο πρωθυπουργός παριστάνει τον πράκτορα της TUI, είναι καλό για τον Μαυρίκιο. Οχι για μια μεσαία ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα, όπου οι φιλοδοξίες των νέων της δεν εξαντλούνται στο να σερβίρουν μπίρα σε ροδοκόκκινους διψασμένους τουρίστες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Τέταρτος και κυριότερος λόγος για να τιμωρηθεί ο Μητσοτάκης είναι ότι εξαπάτησε τους ψηφοφόρους με την ίδια χυδαιότητα που το έπραξαν ο Γιωργάκης Παπανδρέου («λεφτά υπάρχουν») και ο Αλέξης Τσίπρας («θα σκίσω το Μνημόνιο»). Μόνο που η απάτη του απερχόμενου πρωθυπουργού έχει και το επιβαρυντικό στοιχείο μιας εντελώς καταχρηστικής ιδεολογικής μετάλλαξης.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη με τη σημαία της Κεντροδεξιάς και σε μία σειρά εξαιρετικά κρίσιμων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, την έννομη τάξη και την κοινωνική διαπαιδαγώγηση υιοθέτησε ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ. Υπηρέτησε τις Πρέσπες, στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας χωρίς να έχει πάρει την παραμικρή εγγύηση για τη μειονότητα, έσκυψε το κεφάλι σε πρωτοφανείς τουρκικές ρητορικές προκλήσεις και το βασικότερο (που μάλλον δεν θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ…) έστειλε όπλα στον Ζελένσκι, περιφρονώντας τη βούληση του ελληνικού λαού.

Στον τομέα «νόμος και τάξη» ο Μητσοτάκης μίλησε σαν δεξιός και έδρασε πάλι σαν αριστερός. Εφτιαξε με τεράστια καθυστέρηση μια πανεπιστημιακή αστυνομία και την άφησε διακοσμητική, ολοκλήρωσε τη μετατροπή του ιστορικού κέντρου σε… Χαρτούμ, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη λαθρομετανάστευση, και έκανε την ευρύτερη περιοχή της Αττικής περίχωρα του Μεξικού, με τους νονούς-πιστολέρο να ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους σε καφετέριες.

Στον τομέα της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, τέλος, αποθέωσε τον δικαιωματισμό με εξαλλοσύνη που θα ζήλευε και νεοφώτιστος οπαδός του Σόρος. Εβαλε στα αστικά σαλόνια τη μόδα των ΛΟΑΤΚΙ, ισοπέδωσε τον ρόλο της ορθόδοξης πίστης και ενθάρρυνε, ακόμη και νομοθετικά, την αποκαθήλωση των παραδοσιακών οικογενειακών προτύπων.

Δεν γνωρίζω αν αυτό το τελευταίο έγινε για αμιγώς ψηφοθηρικούς λόγους ή επειδή αντανακλά τις εσώψυχες πεποιθήσεις του πρωθυπουργικού ζεύγους. Σε κάθε περίπτωση προδίδει τις αξίες και τα ιδανικά των συντηρητικότερων Ελλήνων που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία.

Η τετραετία Μητσοτάκη λειτούργησε σαν δούρειος ίππος για την αλλοίωση της εθνικής κοινωνικής συνοχής της χώρας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολιτευτική περίοδο από κόμμα εξουσίας που υποδύεται ότι απευθύνεται σε πατριώτες. Οσοι εξακολουθούν περήφανα να αυτοπροσδιορίζονται έτσι, οφείλουν να τιμωρήσουν τον Μητσοτάκη και την οικογενειακή του φατρία…

Σχόλια