Χρ.Τζανερίκος: Με τον Γεραπετρίτη συναντήθηκα στο Μαξίμου, είχα επικοινωνία και με δεύτερο αξιωματούχο

 

  Τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και δεύτερη επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που του είπε "να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση", αποκαλύπτει μιλώντας στο dikastiko.gr ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρ.Τζανερίκος. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο πρώην επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα κρίνει την τύχη του "κόμματος Κασιδιάρη" λέει εμμέσως πλην σαφώς πως ουσιαστικά βολιδοσκοπήθηκε για να διαφανεί η στάση του ενόψει της κρίσιμης δίκης και όταν δεν εκδήλωσε τις προθέσεις του, τότε υπήρξε νέα επικοινωνία με κυβερνητικό αξιωματούχο που του είπε να βοηθήσει προφέροντας – εμμέσως- ανταλλάγματα. Ο πρώην αντιπρόεδρος, που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη συνομιλία του με το dikastiko.gr αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλη λεπτομέρεια για αυτή τη δεύτερη επικοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά "ο συνομιλητής μου ξέρει".

"Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο", αναφέρει και διερωτάται: "Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;".

Μάλιστα ρίχνει το γάντι στις καθηγητές που αναφέρθηκαν σε αντιθεσμική αντίδρασή με την δήλωσή του λέγοντας "δε θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;".


Ολόκληρη η συνομιλία του κ.Τζανερίκου με το dikastiko.gr έχει ως εξής:  


- Γιατί δεν παραιτηθήκατε αμέσως όταν κάνατε τη δήλωση, που χαρακτηρίστηκε αντιθεσμική;

Αντιθεσμικό θα ήταν να υποβάλλω την παραιτησή μου στα ΜΜΕ και όχι όπως προβλέπει ο νόμος να υποβάλλεται στα αρμόδια όργανα, κάτι που τελικά έγινε στις 07.30 το πρωί της Δευτέρας. Αλλωστε έχοντας κάνει τη δήλωση είχα ήδη αποφασίσει να παραιτηθώ, αλλιώς δεν είχα λόγο να κάνω αυτή τη δήλωση, εφόσον γνωρίζω εκ της 40ετούς εμπειρίας μου τους κανόνες που διέπουν το ρόλο μου.

Εν τέλει γιατί κάνατε αυτή τη δήλωση. Τι συνέβη;

Δε θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;

Υπήρξε συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη και με ποιο περιεχόμενο;

Υπήρξε πράγματι, αλλά όχι σε κάποιο καφενέ όπως λέγεται. Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βρεθούμε στο γραφείο μου, αλλά του απάντησα πως δεν είναι σωστό, αλλά μπορώ να πάω εγώ στο κέντρο. Και πήγα στο δικό του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε στις 31 Μαρτίου και ώρα 09.30 το πρωί. Εκεί ο κ.υπουργός μου είπε ότι καλό θα ήταν να πείθαμε την κοινωνία να αποκλείσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα αλλα τώρα είναι αναγκαίο να γίνει με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα μου ζήτησε κι ένα υπόμνημα με τις προτάσεις μου για την κατάσταση της Δικαιοσύνης. Με ρώτησε επίσης αν θεωρώ ότι η ρύθμιση χρειαζόταν κάποια προσθήκη και είπα όχι.

Εκφραστήκατε υπέρ ή κατά;

Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο. Το οποίο συμβούλιο έκρινε τα πάντα στη διαδρομή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως π.χ την περίπτωση της Χρυσής Αυγής με την υπ΄αριθμόν 65/2014 υπό την προεδρία του κ. Χρυσικού.  Ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Και ξαφνικά, ενώ την Παρασκευή ζητούσαν τη γνώμη μου, χωρίς να ενημερωθώ (εφόσον γίνεται λόγος για θεσμική συνάντηση, όταν βέβαια θεσμικά αρμόδιος ως πολιτικός προϊστάμενος είναι μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης) ως επικεφαλής του αρμόδιου Α1 τμήματος έρχεται αυτή η τροπολογία όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, την επόμενη Πέμπτη. Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;

-Είχατε άλλη όχληση;

Ναι, πριν γίνει γνωστή η νέα τροπολογία μου ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο "να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση". 

=================


  • Στην αντεπίθεση ο Χρ. Τζανερρίκος: «Θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, οχλήθηκα»

    ---------------------

    -----------------

    • Στην Ελλάδα του Μωυσή

       

      Συγγνώμη, έχετε ξαναδεί ανώτατο δικαστικό δημοκρατικής χώρας να δέχεται ομοβροντίες πυρών από πολιτικά κόμματα, βουλευτές, συνταγματολόγους και… δημοσιογράφους, επειδή κατήγγειλε την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο του; Εχετε ξαναδεί να τον καταγγέλλει με ύφος κήνσορα υπουργός, πρώην περιθωριακός ακροδεξιός, αρνητής του Ολοκαυτώματος, που μεταμορφώθηκε σε γλοιώδη υπάλληλο του συστήματος για να εκπληρώσει τις όψιμες κοινωνικές του φιλοδοξίες; Και να τον αποθεώνουν σύσσωμα τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, επειδή δεν αφήνει τη Δικαιοσύνη να διαμορφώσει ανεπηρέαστη την κρίση της;

      Εχετε μήπως ξαναδεί «τροπολογία» που υποχρεώνει δικαστικό σώμα να συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση, με στόχο την εκμαίευση «βολικού αποτελέσματος» στην ψηφοφορία; Εχετε διανοηθεί κυβέρνηση να υπαινίσσεται -ευθέως, πλην σαφώς- ότι δεν εμπιστεύεται την κρίση πέντε ανώτατων δικαστικών και θέλει… κι άλλους πέντε, πιο μπόσικους, για να διασφαλίσει τη μικροκομματική της επιδίωξη;

      Τέλος, θα μπορούσατε να φανταστείτε τη διάδοχο του παραιτηθέντος να περιγράφεται ως «δικαστικός εκσυγχρονιστικών αντιλήψεων» και λάτρης του… Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος επίσης έψεξε στον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου επειδή είχε το… θράσος να αντιμιλήσει σε υπουργούς, όταν του υπέδειξαν πώς θα κάνει τη δουλειά του;

      Ωραία εικόνα στον Παράδεισο του σύγχρονου Μωυσή! Υπουργοί να χειραγωγούν δικαστές, συνταγματολόγοι να χειροκροτούν την πασιφανή θεσμική εκτροπή, μέσα ενημέρωσης να προκαταλαμβάνουν την κρίση της νέας προέδρου του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας με αυτάρεσκη ικανοποίηση ότι είναι του… κλίματος Βενιζέλου. Για σκεφτείτε το λιγάκι. Και όλο αυτό το νοσηρό γαϊτανάκι να ξετυλίγεται με επίκληση… δημοκρατικών ευαισθησιών. Οτι χρειάζεται, δηλαδή, και λίγο… στραμπούληγμα των θεσμών για να θωρακιστεί το πολίτευμα από την «απειλή Κασιδιάρη». Πουλάνε αντιφασισμό και δημοκρατία αυτοί οι ασυνείδητοι που ανταγωνίζονται σε αυταρχικές μεθοδεύσεις τριτοκοσμικά καθεστώτα της Υποσαχάριας Αφρικής! Μη τυχόν χάσουν την καρέκλα. Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι…

    ---------------------------

    -------------

    Δημήτρης Μπελαντής
    Πάλι για την υπόθεση της τροπολογίας Κασιδιάρη.
    Αν ισχύουν αυτά που λέει ο αρεοπαγίτης που παραιτήθηκε ,ο  Υπουργος Επικρατειας κ. Γεραπετριτης του ζήτησε να συναντηθούν για το ζήτημα  της τροπολογίας στον Άρειο Παγο και όταν αυτός του είπε ότι δεν είναι πρέπον θεσμικά  κορυφαίοι Υπουργοι να επισκέπτονται σε υπόπτους καιρούς τον Άρειο Παγο,ο Υπουργος τον κάλεσε στο υπουργικό  γραφείο του .
    Εκει του είπε ότι αν συμμορφωθεί προς τις "υποδείξεις" για το ζήτημα και κάνει την δουλειά, θα διοριστεί στην συνέχεια επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής . Βεβαίως,ξαναγράφω ότι η   άθλια στο περιεχόμενο τροπολογία  για την εκλογική συμμετοχή των κομμάτων ( που διαμορφώθηκε σε τρεις διαδοχικές  φάσεις) έχει γενικο αν και προσωρινά φωτογραφικό  χαρακτήρα και δεν θα εφαρμοστεί μόνο στο κόμμα Κασιδιάρη αλλά μόνιμα.
    Συμπέρασμα πρώτο,αν ισχυουν όλα αυτά : ζούμε σε κοινοβουλευτική Δημοκρατια η στην Κούβα επί Μπατίστα; Εκεί δεν τους διόριζαν σε Ανεξάρτητες Αρχές αλλά ως διευθυντές καζίνο και άλλων "ευαγών ιδρυμάτων" .Μαλλον τις Ανεξάρτητες Αρχές τις θεωρούν πλέον  " ευαγή ιδρύματα".
    Συμπέρασμα δεύτερο : χτυπούν τον φασισμό η τον κτίζουν με νέα μορφή; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό.
    Συμπέρασμα τρίτο: αυτοί οι άνθρωποι που λειτουργούν σαν   αξιωματούχοι στην προεπαναστατική  δικτατορική Κούβα και είναι και καθηγητές συνταγματικού δικαίου το ακριβώς είναι;
     Τι διδάσκουν η  τι δίδασκαν  ακριβώς στους φοιτητές τους; Το Σύνταγμα;
    Ας μην εκπλήσσομαι όμως.

    Ο συνταγματολόγος Σγουριτσας το 1965  επί αποστατών έλεγε ότι ο βασιλιάς μπορεί να διορίζει πρωθυπουργό τον κηπουρό του. Σύγχρονοι συνταγματολόγοι ( δεν χρειάζεται να γράψω όνομα)  ήταν αντιπρόεδροι σε κυβέρνηση μνημονίων όπου το Σύνταγμα πέρασε από σιδεροπριονο στα 2012-2015.
    Ο Εισαγγελεας του Αρείου Παγου κ. Κωνσταντίνος Κολλιας και έγκυρος νομικός ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός των δικτατόρων τον Απρίλιο 1967.
    Ο έγκυρος νομικός κ. Θεραπος έγινε την ίδια εποχή Εισαγγελεας του Αρείου Παγου. Ζούμε στην χώρα και ταυτόχρονα στην εποχή του τίποτε και του ο κατήφορος δεν έχει τέλος.

Σχόλια