Άγνωστες αλήθειες για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

 

==========================

 ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ !
Σαν σήμερα, πριν 75 χρόνια, στις 8 Μαΐου 1945, έληξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη. Η Ελλάδα που αντιστάθηκε ηρωικά στον Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία) αντιμετωπίζοντας ανείπωτη βία, υπέστη μεγάλη καταστροφή του παραγωγικού της ιστού, λεηλατήθηκε και μέτρησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
Σε όλη σχεδόν την μεταπολεμική περίοδο η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί ίσως το μόνο εθνικό ζήτημα για το οποίο υπάρχει σταθερά σύμπτωση απόψεων όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητα από την «ένταση» με την οποία την προβάλουν. Χωρίς ουσιαστικό όμως αποτέλεσμα, αφού «η ασύμμετρη οικονομική ισχύς Γερμανίας και Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες γεωπολιτικές συγκυρίες, συνέβαλε στη μη ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας για συστηματική οργάνωση της διεκδίκησης των ελληνικών αξιώσεων, καθώς αυτές προσέκρουσαν σταθερά στην γερμανική άρνηση για συζήτηση»  
Η Γερμανία, που σε όλο αυτό το διάστημα απλά επιδίωξε «με τεχνάσματα να αποφύγει τις συνέπειες των νομικών ευθυνών της», πέρα από κάποια ανάληψη ηθικής ευθύνης με καταθέσεις στεφανιών και ανέξοδους λόγους, αρνείται πεισματικά να καταβάλει αποζημιώσεις για τα ατέλειωτα δεινά που προκάλεσε στη χώρα μας.  
Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική στάση παραμένει επιεικώς απαράδεκτη, ενώ, όπως αναφερόμουν σ’ ένα σχετικό άρθρο ήδη από τη δεκαετία του ΄90, «η αδιαφορία μπροστά σ΄ ένα τόσο σοβαρό, πολιτικό, ηθικό και εθνικό ζήτημα δεν αρμόζει στους χαλεπούς καιρούς μας.» («Τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα», Οίστρος, τχ 3/1993, Μόναχο).

===================


 

Σχόλια