Μανιάτης: Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και οι διασυνδέσεις, ιστορική ευκαιρία γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας

 «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει ως μία ευκαιρία την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, για την γεωπολιτική και οικονομική της αναβάθμιση». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε από το περιθώριο του 4ου Power & Gas Forum, ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης τόνισε: 


«Θεωρώ ότι, επειδή είμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην αξιοποίηση φωτοβολταϊκών και αιολικών, ήδη από το 2014, στον τομέα της πράσινης μετάβασης είμαστε σε καλό δρόμο και σαφώς θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο φιλόδοξοι και αποτελεσματικοί.

Όσον αφορά το ζήτημα της γεωπολιτικής αναβάθμισης, κυρίως της αξιοποίησης των κοιτασμάτων και των αγωγών της Ανατολικής Μεσογείου, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Αυτό γιατί, με τα κοιτάσματα του Ισραήλ και τα επιβεβαιωμένα δικά μας, που άμεσα θα πρέπει να τα εξορύξουμε, καθώς και με τη συνεργασία για τον East Med, μπορούμε να αποτελέσουμε την χώρα - ευρύτερη περιοχή, που θα τροφοδοτήσουμε με φυσικό αέριο την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, θα δημιουργήσουμε μια υποδομή, η οποία θα είναι χρήσιμη και στο μέλλον, καθώς είναι γνωστό ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου, θα χρησιμοποιηθούν αύριο και για τη μεταφορά υδρογόνου, του καύσιμου του μέλλοντος.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μεγάλη προοπτική που ανοίγεται με τις διασυνδέσεις από το Ισραήλ -που έχει σχεδιαστεί από το 2011- και την Αίγυπτο, διαμορφώνουν ένα τοπίο εξαιρετικών γεωπολιτικών προκλήσεων αναβάθμισης της χώρας. Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ομονοήσει, ανεξάρτητα από τον εκάστοτε Υπουργό ή Πρωθυπουργό, αφού αυτά τα προγράμματα ανοίγονται σε βάθος δεκαετιών. Η Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική, πατριωτική, ενεργειακή στρατηγική με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση και το μέλλον της Ευρώπης».

Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε στη συνέχεια, ότι οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο της πράσινης μετάβασης. Όπως σημείωσε, «Θεωρώ ότι αν δεν φτιάξουμε υποδομές ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή, τότε θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνουμε και τώρα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να στηρίζεται και από τη μία, σε όσο το δυνατό περισσότερες ΑΠΕ και από την άλλη, στο φυσικό αέριο για όσο διάστημα το χρειαζόμαστε.

Ήταν τραγικό λάθος η στρατηγική της ΕΕ και κάποιων κρατών-μελών, που έθεσε το δίλημμα ή ΑΠΕ ή φυσικό αέριο. Αυτό μας οδήγησε στην κρίση που ζούμε τώρα,. Μακάρι να μάθει η Ευρώπη και οι κυβερνήσεις, από όσα βιώνουμε, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Ως προς την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, υπογράμμισε πως, «ήδη έχουμε μια ύφεση και εξομάλυνση των τιμών, κάτι που υποθέτω ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι η ενέργεια πάντοτε δημιουργούσε κρίσεις. Από την πρώτη πετρελαϊκή, αλλά και ακόμα προγενέστερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε οχυρωμένοι ως Ευρώπη, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη τροφοδοσία, με δικούς μας φυσικούς πόρους. Είτε αυτό αφορά ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, είτε φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου». ΠΗΓΗ

Σχόλια