Οι πρόσφατες νίκες των δεξιών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές της Φινλανδίας και της Σουηδίας αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή στις αναζητήσεις των ψηφοφόρων και μια βαθιά ανησυχία για την ταυτότητα τους.
Η δεξιά στροφή των σκανδιναβικών χωρών, ιστορικά κυρίως σοσιαλδημοκρατικών, επιβεβαιώνεται υπό το φως των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων. Στις 4 Απριλίου, στη Φινλανδία, το δεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, με 48 βουλευτές, ακολουθούμενο από το Κόμμα των Φινλανδών, ένα αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που πέτυχε το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του, με 46 βουλευτές. Οι Σοσιαλδημοκράτες, στην εξουσία για τέσσερα χρόνια, ήρθαν μόλις στην τρίτη θέση με 43 βουλευτές. Ο νέος πρωθυπουργός, Πέτρι Όρπο, επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού, δήλωσε ότι δεν απέκλειε μια συμμαχία με το Κόμμα των Φινλανδών για να κυβερνήσει.
Αυτά τα αποτελέσματα απηχούν τις σουηδικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022, όπου το δεξιό μπλοκ κέρδισε τον αριστερό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Μαγκνταλένα Αντερσον, της απερχόμενης πρωθυπουργού. Αν και οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας, το εθνικο-συντηρητικό κόμμα που έγινε η πρώτη δύναμη της δεξιάς, δεν εντάχθηκαν στην κυβέρνηση, την υποστηρίζουν με αντάλλαγμα μια περιοριστική μεταναστευτική πολιτική.
Η στροφή προς τα δεξιά αυτών των δύο Σκανδιναβικών δημοκρατιών εδραιώνει περαιτέρω την ηγεμονία της δεξιάς στην Ευρώπη : είκοσι δύο κράτη μέλη από τα είκοσι επτά καθοδηγούνται από φιλελεύθερα/συντηρητικά κόμματα ή από δεξιούς συνασπισμούς. Μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες η αριστερά παραμένει επικεφαλής, η περίπτωση της Δανίας, μιας άλλης βόρειας χώρας, είναι μοναδική : οι σοσιαλδημοκράτες, που επανεκλέγησαν το 2022, κυβερνούν σε συνασπισμό με την κεντροδεξιά, υιοθετώντας στο όνομα της διατήρησης του προνοιακού κράτους μια πολιτική δραστικού περιορισμού των μεταναστευτικών ροών, που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια υπό την πίεση του Δανικού Λαϊκού Κόμματος.
Εκτός από τα εκλογικά αποτελέσματα, οι ατομικές πεποιθήσεις και ανησυχίες των ψηφοφόρων είναι ενδεικτικές της δεξιάς στροφής.
Πρώτα απ 'όλα, οι χώρες του Βορρά δεν είναι απρόσβλητες από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον υψηλό πληθωρισμό, τροφοδοτώντας την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρική θέση στις αναζητήσεις τους κατέχει η χρηστή διαχείριση των δημοσιοοικονομικών και ο έλεγχος του δημόσιου χρέους. Κατά την τελευταία φινλανδική προεκλογική εκστρατεία, η δεξιά κατήγγειλε έντονα την σπάταλη πολιτική της αριστεράς που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 10 μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια, και η οποία θέτει σε κίνδυνο το σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας.
Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτεί την επιστροφή μιας προαιώνιας ανησυχίας και ενός εθνικιστικού αντανακλαστικού. Οι Φινλανδοί – που μοιράζονται 1.340 χιλιόμετρα συνόρων με τον Ρώσο γείτονά τους – και οι Σουηδοί αισθάνονται την έντονη ανάγκη να επανεξοπλιστούν και να προστατευτούν στρατιωτικά. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η διεθνής κατάσταση, το κόστος ζωής και, σε μικρότερο βαθμό, η οικονομική κατάσταση, είναι οι κύριες ανησυχίες των σκανδιναβικών πληθυσμών.
Σε αυτές τις ανησυχίες έρχεται να προστεθεί μια βαθιά αγωνία για την διατήρηση της ταυτότητας τους. Μετά από τη δεκαετία του 1980, οι δεκαετίες απελευθέρωσης της αγοράς που ακολούθησαν σε συνδυασμό με την άφιξη των εξωευρωπαϊκών μεταναστευτικών ροών άλλαξαν βαθιά την αρχιτεκτονική του κράτους πρόνοιας και της αγοράς εργασίας, διαμορφώνοντας μια ολοένα και πιο άνιση και διχασμένη κοινωνία. Σε εθνικά ομοιογενείς λαούς, όπως οι σκανδιναβικές δημοκρατίες, μια απότομη αύξηση της μετανάστευσης οδήγησε de facto σε μια πολυπολιτισμικότητα που διατάραξε τους πολιτισμικούς και κοινωνικούς κώδικες εθνικής αλληλεγγύης. Με τα χρόνια, οι φόβοι που σχετίζονται με τη μετανάστευση έγιναν όλο και πιο αισθητοί, όπως και το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλείται από την αύξηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, με υπερεκπροσώπηση των μεταναστών, ιδιαίτερα στη Σουηδία. Τα στοιχεία από τις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου είναι αμείλικτα: μεταξύ 2017 και 2022, η εχθρότητα προς τους μετανάστες αυξήθηκε απότομα στη Δανία (+7 μονάδες), στη Φινλανδία (+6 μονάδες) και ακόμη περισσότερο στη Σουηδία (+ 12 πόντους).
Αυτές οι τάσεις της κοινής γνώμης αντανακλώνται χαρακτηριστικά στις πολιτικές μετανάστευσης. Η Δανία εφαρμόζει την ίδια μεταναστευτική πολιτική, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό προσανατολισμό της πλειοψηφίας στην εξουσία : δύσκολη πρόσβαση στην υπηκοότητα, προγράμματα ένταξης πολύ απαιτητικά και, τώρα, προσφυγή σε τρίτη χώρα εκτός Ευρώπης για αιτήσεις θεώρησης βίζας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του σοσιαλοδημοκρατικού κόμματος η εκλογική κατάρρευση του Δανικού Λαϊκού Κόμματος.
Στη Σουηδία, η κατάσταση είναι αντίστροφη : η επιτυχία των Δημοκρατικών της Σουηδίας πηγάζει κυρίως από το χάσμα μεταξύ της σουηδικής γνώμης, η οποία τάσσεται υπέρ της μείωσης του αριθμού των μεταναστών από τη δεκαετία του 1980, και του κομφορμισμού της πολιτικής τάξης. Το μερίδιο των μη δυτικών μεταναστών έχει αυξηθεί από 2% το 1980 σε περισσότερο από 20% σήμερα. Τόσο πολύ που κατά τις τελευταίες φινλανδικές εκλογές, η Σουηδία αναφερόταν τακτικά ως το παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική.
Έτσι, η μεταστροφή των σκανδιναβικών δημοκρατιών προς τα δεξιά φαίνεται τόσο στις κάλπες όσο και στην κοινή γνώμη. Η ιδέα ότι τα κοινωνικά επιδόματα πρέπει να περιορίζονται στους «ιθαγενείς» έχει επικρατήσει στις προτιμήσεις των πολιτών. Εάν στη δεκαετία του 1970 η σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατία ήταν παγκόσμιο πρότυπο, η νέα σκανδιναβική συμμαχία που βασίζεται στη διατήρηση του κράτους πρόνοιας, της εθνικής προτίμησης, της διαφύλαξης της ταυτότητας και της «βιωσιμότητας» των δημόσιων οικονομικών, θα μπορούσε να επιβληθεί στους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα στην Γαλλία, σε μια εποχή που η μεταναστευτική πίεση είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω και όταν η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλο έλλειμμα.
Le Figaro
25/4/23
via Babis Georges Petrakis
=============
Σχόλια