Handelsblatt: Η κυβέρνηση της Κίνας παγιδεύει τη γερμανική επιχειρηματική ελίτ

"Όταν τα λουλούδια ανθίζουν, οι πεταλούδες έρχονται μόνες τους", λέει ο CEO της Allianz, Όλιβερ Μπέτε, αναφέρει η Handelsblatt. Επιλέχθηκε να μιλήσει για λογαριασμό της διεθνούς εταιρικής ελίτ που ταξίδεψε στο Πεκίνο αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από πρόσκληση των κινεζικών αρχών. Μετά από τρία χρόνια ερμητικής απομόνωσης του κορωνοϊού, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θέλει να σηματοδοτήσει στη σύνοδο κορυφής της Κίνας για την ανάπτυξη ότι έχει επιστρέψει στις δραστηριότητές της. Η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βρίσκεται σαν σκιά πάνω από τη διάσκεψη - ακόμα κι αν δεν είναι επίσημα θέμα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Προσκεκλημένες είναι εταιρείες που "υποστηρίζουν την ανάπτυξη της Κίνας", λέει ο Nτινγκ Ξουεξιάνγκ, ανώτατο μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το ετήσιο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας προωθεί τις ανταλλαγές μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και των επιχειρήσεων. Ο αρχηγός του κράτους και ο ηγέτης του κόμματος Σι Τζινπίνγκ στέλνει χαιρετισμούς. Ο Ντινγκ διαβεβαιώνει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία θα ανοίξει περαιτέρω. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάνει λόγο για ελπίδα για την "αρχή μιας νέας άνοιξης" και αναφέρεται στα άνθη στο Πεκίνο.

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών από τη Γερμανία ακολούθησε το κάλεσμα της κρατικής ηγεσίας. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στο φόρουμ, που διαρκεί μέχρι τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων, εκπροσωπούνται οι επικεφαλής των BMW, Bosch, Mercedes-Benz, Heraeus, Siemens, Wacker-Chemie και ZF.

Μερικοί από αυτούς θα έχουν συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κιάνγκ τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων του Διευθύνοντος Συμβούλου της Allianz, Όλιβερ Μπέτε, του Διευθύνοντος Συμβούλου της BMW, Όλιβερ Τζίπσεκαι του CEO της Siemens Roland Busch. Είναι επίσης μεταξύ των χορηγών του φόρουμ. Ανεξάρτητα από όλες τις πολιτικές απαιτήσεις για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, τονίζουν τη σημασία της κινεζικής αγοράς για τις δραστηριότητές τους.


Δύσκολες δουλειές στην Κίνα

Το μήνυμα που στέλνει η κρατική ηγεσία στο φόρουμ είναι "πολύ θετικό στην αρχή", λέει το αφεντικό της BMW, Τζίπσε. Η Κίνα είναι μακράν η πιο σημαντική αγορά για την εταιρεία αυτοκινήτων. Τώρα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί πραγματικά αυτό, είπε στην Handelsblatt στο περιθώριο του συνεδρίου. Οι επιχειρήσεις στην Κίνα είναι "πάντα δύσκολες", παραδέχεται, αλλά αυτό είναι γνωστό.

Ο προμηθευτής αυτοκινήτων ZF θέλει "να ενισχύσει τη δέσμευσή της στην Κίνα και να αυξήσει τις επενδύσεις", λέει ο επικεφαλής της εταιρείας, Χόλγκερ Κλάιν. Γιατί πολλές καινοτομίες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας γίνονται τώρα στην Κίνα.

Η Κίνα είναι εδώ και πολύ καιρό "οδηγός της καινοτομίας, όχι απλώς ένας κινητήρας ανάπτυξης", τόνισε το αφεντικό της Allianz, Μπέτε στην εναρκτήρια ομιλία του. Θέλει να μεταφέρει δύο κεντρικά μηνύματα, όπως εξηγεί στην Handelsblatt: Χαίρεται που η Λαϊκή Δημοκρατία ανοίγει ξανά μετά το υποχρεωτικό διάλειμμα του κορωνοϊού. Και "η Κίνα δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να προκληθεί", λέει ο Μπέτε. Επισημαίνει τη γερμανική ιστορία, όταν η Μεγάλη Βρετανία ήθελε να αποτρέψει την άνοδο της Γερμανίας, που οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπέτε δεν είναι μόνος στις ανησυχίες του για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Στις επίσημες συζητήσεις του πάνελ, όπου ο καθένας από τους συμμετέχοντες κάνει μια σύντομη παρουσίαση χωρίς περαιτέρω συζήτηση, το θέμα αγνοείται, όπως και οι φόβοι για μια ολοένα και πιο ιδεολογική πορεία από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης. Ένας συμμετέχων μιλά για τον "ελέφαντα στο δωμάτιο".

Και έτσι αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο είναι σχεδόν πιο ενδιαφέρον αυτό για το οποίο δεν γίνεται λόγος από τις διαμαρτυρίες στα βάθρα για το πόσο σημαντική είναι η διεθνής συνεργασία για την παγκόσμια οικονομία και κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη και εκτός σκηνής, υπάρχουν μόνο λίγοι εκπρόσωποι της εταιρείας που μιλούν απλή γλώσσα. Στον διαγωνισμό για να δούμε ποιος είναι το ισχυρότερο έθνος, έχει επιτευχθεί "ένα ιστορικό σημείο", λέει το αφεντικό της Siemens, Busch. "Στο παρελθόν τελείωνε πάντα άσχημα", προειδοποιεί. Ελπίζει ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συναντηθούν αυτή τη φορά, "αλλά αυτό μένει να φανεί". Πάντα υπάρχουν σήματα ότι "αυτό είναι λίγο δύσκολο".

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αφεντικά εταιρειών από τις ΗΠΑ στο βήμα με εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης, αν και CEO δεν έχουν ταξιδέψει από καμία άλλη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στην αρχή της θητείας του ότι ήθελε να διατηρήσει τον διάλογο με το Πεκίνο. Ταυτόχρονα όμως εστιάζει στην οριοθέτηση, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, και έχει περάσει αυστηρούς περιορισμούς εξαγωγών στον τομέα των ημιαγωγών, για παράδειγμα. Μετά το σκάνδαλο γύρω από το φερόμενο κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ, οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει στον πάτο.

Ένταση μπορεί να γίνει αισθητή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook, καθώς ανεβαίνει στη σκηνή ως ένας από τους πρώτους ομιλητές το Σάββατο. Είναι αλήθεια ότι σχηματίζει αδιάφορα τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό του σε σήμα νίκης. Όταν όμως κάθεται στο σκαμπό του μπαρ, παρατηρεί ότι το χέρι και το πόδι του τρέμουν.

Αυτό δύσκολα μπορεί να οφείλεται στις ακίνδυνες ερωτήσεις του συντονιστή, αλλά μάλλον στη σημασία της κινεζικής αγοράς για τον κατασκευαστή του iPhone. Ο Κουκ τονίζει ότι η Apple και η Κίνα έχουν μεγαλώσει μαζί και κάνει λόγο για "συμβιωτική σχέση".

Ο επικεφαλής της Qualcomm, Κριστιάνο Αμόν, απέφυγε επίσης κρίσιμα θέματα όπως οι αυξανόμενοι περιορισμοί στο τμήμα ημιαγωγών κατά την εμφάνισή του λίγο αργότερα και αντ' αυτού μίλησε για τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τεταμένες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Και έτσι αυτές τις μέρες στο Πεκίνο όλα έχουν να κάνουν με καλά λόγια και όμορφες εικόνες. Σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν το μήνυμα που μοιάζει με βιτρίνα της κυβέρνησης ότι, δηλαδή, η Κίνα ανοίγει ξανά τις πόρτες της και να σηματοδοτήσουν ότι η διεθνής εταιρική ελίτ θα συνεχίσει να επενδύει στην Κίνα.

Το βράδυ του Σαββάτου, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία του νέου υπουργού Εξωτερικών Κιν Γκανγκ που δέχεται αρκετούς εκπροσώπους εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εχθρική ακρόαση του αφεντικού της Tiktok, Σου Τζι Τσέου ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη και τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ. Και αυτό δεν πρέπει να είναι τυχαίο.


Επιδρομή σε αμερικανική εταιρεία στο Πεκίνο

Λίγο πριν από το φόρουμ, ωστόσο, έγινε σαφές πόσο λεπτή είναι η κατάσταση στην Κίνα για τις ξένες εταιρείες: την Πέμπτη, πέντε Κινέζοι υπάλληλοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στην αμερικανική εταιρεία  επιμέλειας Mintz στο Πεκίνο. Το παρασκήνιο είναι ασαφές.

Η υπόθεση φέρνει αναμνήσεις του πρώην δημοσιογράφου και ιδιωτικού ερευνητή Peter Humphrey, ο οποίος φυλακίστηκε στην Κίνα το 2013 επειδή έλαβε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την κομμουνιστική ελίτ της Σαγκάης. Η σύλληψη εργαζομένων της Mintz χωρίς επίσημη αιτιολόγηση λίγο πριν από τη συνάντηση της διεθνούς εταιρικής ελίτ ανατρέπει την προσπάθεια του Πεκίνου να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος συνεργάτης.

Σχόλια