Προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ...και άλλα τινά...

 

Giorgos Giannoulis-Giannoulopoulos

H Ελλάς διοικείται από ιδεοληπτικούς ηλίθιους όλων των παρατάξεων. Από ένα βαθύ φεουδαρχικό κράτος βλακείας που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να προστατεύσει τα σόγια του μικρά και μεγαλύτερα .. μέρες που είναι και επέτειος εθνική που έρχεται..
Προκειμένου ένας Αμερικανός ή Καναδός ή Αυστραλός ή Νεοζηλανδός, ή μορφωμένος Μαλαίσιος ή μορφωμένος Ινδός (γύρω στα 300 εκατομμύρια ανήκουν στις μεσαίες ανώτερες τάξεις της Ινδίας), ή ό,τι αλλο θέλετε πέστε, από μορφωμένες μεσαίες κι ανώτερες τάξεις, να διαμείνει νόμιμα στην Ελλάδα ως ''ψηφιακός νομάδας΄΄, βρήκαμε τώρα πιπίλα και την λέμε, απαιτείται να έχει 3.500 καθαρά μετά από φόρους τον μήνα εισόδημα αποδεδειγμένα ενώ δεν μπορεί να εργαστεί στην Ελλάδα, ούτε οι οικείοι του! Και παρουσιάζεται αυτό σαν επίτευγμα. Σαν τις χρυσές βίζες των αδελφών Κυπρίων και του ''χρυσού'' πρώην Προέδρου τους που πηγαν στις αρχιμαφίες των Ρώσων και πολλών άλλων.
Είναι ντιπ για ντιπ βούρλα όσοι τα σκέφτονται αυτά και τα διατυμπανίζουν; Γιατί νομίζουν πως έχουν υψηλότερη αντίληψη απ τον κάθε (κοτο)πολάκη και τον κάθε κηραληφόπουλο; Γιατί καταλαβαίνουν πως η ανάπτυξη είναι κάτι που μοιάζει με τα Εμιράτα εντός Ευρωπης αλλά χωρίς πετρέλαιο; Μπας κι είχε όραμα η Καϊλη με το Κατάρ τελικά κι αδικήθηκε;
Η Ελλάς αδειάζει! Δεν έχει πρόβλημα γεννητικότητας, αυτά είναι ανοησίες. Εχει πρόβλημα ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ. Τεράστιο!  Ασύλληπτα μεγάλο.  

  • Κοντά μισό εκατομμύριο κατοίκους έχασε από το 2011 στο 2021 (από 11,13 εκατομμύρια σε 10,7).  Θα σβήσει νομοτελειακά αν δεν το αντιμετωπίσει. 

Σαν εκείνα τα χωριά που λίγο λίγο εγκαταλείπονται και καταρρέουν και είτε χάνονται οριστικά είτε κάποιοι άλλοι άνθρωποι κάποια στιγμή πολύ αργότερα τα ξανανακαλύπτουν ως ερείπια και τα αγοράζουν μισοτιμής ή τα καταλαμβάνουν ανάλογα τις συνθήκες.
Το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ της Ελλάδας ΔΕΝ σχετίζεται με την γεννητικότητα (είναι τεράστιο και κουτοπόνηρο ψέμα αυτό) αλλά με την δυνατότητα της χώρας και της οικονομίας της  να προσελκύσει αθρώπους να μείνουν ή/και να ελθουν σε αυτήν. Δεν το καταφέρνει απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση που ούτως ή άλλως εχουν ελεύθερα το δικαίωμα να έλθουν, να μείνουν, να εργαστούν, να περάσουν τα χρόνια της σύνταξής τους. Δεν καταφέρνει να προσελκύσει ούτε λίγους απ' τα 447 εκατομμύρια συμπολίτες μας Ευρωπαίους να ισιώσει λίγο το ανθρώπινο ισοζύγιό της.
Χάνει ακόμη και τα πιο ικανά παιδιά της πρώτης και δεύτερης γενιάς των μεταναστών της, του 90 και του 2000! Φεύγουν για αλλού. Παιδιά κι εγγόνια Αλβανών του 90, Πολωνών του 80, Βουλγάρων .... Θα μείνει τελικά μόνο με τους ... ελληνορωσοπόντιους που φαίνεται πως ήταν πιο πολύ ρώσοι και μάλιστα της πιο προβληματικής και συντηρητικής κατηγορίας παρά πόντιοι. Οι λιγότερο ενσωματωμένοι μετανάστες της! Αυτοί που ακόμη ζουν πιο πολύ σε γκέτο!
Και σαν κουνέλες να γεννούν οι Ελληνίδες (για ποιον λόγο να το κάνουν, ποιανού το χρωστάνε είναι άλλη συζήτηση) αν οι νέοι και μεγαλύτεροι άνθρωποι βρίσκουν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και ποιότητα ζωής στο εξωτερικό θα φεύγουν. Φεύγουν και θα φεύγουν. Αναπόδραστα, μοιραία, νομοτελειακά. Είναι η αγορά! Εδώ έτσι κατέρρευσε κοτζαμ Σοβιετική Ενωση και δορυφόροι που προσπαθούσαν και να τους μαντρώσουν!
Απλώς θα πληρώνει κιόλας η οικονομία να τους μεγαλώσει, να τους σπουδάσει και να τους στείλει έτοιμους σε όποιον ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ 3.500 χιλιάρικα έσοδα, αλλά είναι έξυπνος και ψάχνει ανθρώπους μορφωμένους, καλής ποιότητας, δημιουργικούς, να μείνουν να δουλέψουν, να φέρουν και τους φίλους και το σόι τους, και την περιουσία τους αν θέλουν να αγοράσουν κάτι,  και να τους έχουν εγγυηθεί και καλή φορολογία και ποιότητα ζωής να μεγαλώσουν και τα παιδιά τους! Εκεί πάνε. Αυτές οι οικονομίες και κοινωνίες θα ζήσουν και θα καταπιούν τους άδειους τόπους. Αυτός είναι ο πραγματικός ανταγωνισμός.
Σε αυτόν κέρδιζαν οι ΗΠΑ ως πρόσφατα εισάγοντας έτοιμους επιστήμονες, επιχειρηματικά μυαλά, δημιουργικούς ανθρώπους ενώ το έκαναν τόσο καλά που έφτασαν να λησμονήσουν να επενδύσουν στην εκπαίδευση των δικών τους κατώτερων τάξεων. Από αυτό αναπτύσσεται και μεγαλώνει το κέντρο και ο βορράς της Ευρώπης. Πλέον η Κίνα, πληρώνει και προσελκύει πίσω τα καλά μυαλά της που εγκαταλλειπουν τις ΗΠΑ και αρκετούς κινεζικής καταγωγής γεννημένους στην Δύση.
Και η Ελλάδα αντί να προσφέρει φοροαπαλλαγές και κίνητρα σε μορφωμένους ανθρώπους κάθε ηλικίας, νέους και μεγαλύτερους,  (αυτό βασικά πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο η μόρφωση και η δημιουργικότητα)  να επενδύσουν τη ζωή και να στήσουν τις δουλειές τους εδώ, ζητάει να αποδείξουν ότι έχουν 3.5 χιλιάρικα τον μήνα κι ότι οι οικογένειές τους δεν θα δουλέψουν να παράγουν (και να φορολογηθούν φυσικά) στην χώρα; Θέλει δηλαδή να έρθει ένας μορφωμένος δημιουργικός  Αμερικανός,  Αυστραλός, Καναδός να μείνει, να δουλέψει από την Ελλάδα αλλού ή στην Ελλάδα, να φέρει και τα παιδιά του και την οικογένειά του, επειδή απλά του αρέσει ο τόπος και του κάνεις και τον δύσκολο;  Θα του πεις ''έχεις μόλις 10 χιλιάρικα στον λογαριασμό σου και δεν μπορείς'' όταν σου φεύγει ο δικός σου κόσμος κι αδειάζεις;
Κι ακόμη αντί να κάνει καμπάνια να μαζέψει τους συνταξιούχους όλης της Ευρώπης (που καλύπτονται από το σύστημα υγείας της χώρας τους εφόσον ζήσουν εδώ) και τους Αμερικανούς που πάνε στην Κόστα Ρίκα και στην Παραγουάη, προσφέροντάς τους φτηνά πακέτα ασφάλισης υγείας, ένα χρυσωρυχείο, που εισάγει κάθε μήνα χρήμα στην κάθε χώρα (είτε 1.000 είτε 2.000, είτε 3.000 είτε 5.000 ό,τι έχει ο καθείς, μαζί με φίλους, οικογένειες και παιδιά) κάντε την σούμα για 200-300 χιλιάδες ανθρώπους,  βγάζει άλλο ενα ΑΕΠ μαζί με τα έσοδα απ τις οκογένειές τους κι ανάπτυξη, προσπαθεί να πείσει τους φραγκάτους να έρθουν περιστασιακά, κι όχι να ριζώσουν κι αυτοί και τα παιδιά τους;
Μετά μας φταίει το κακό το ριζικό μας κι οι ντοπιοι που δεν γεννούν σαν τα τρωκτικά για να καλύψουν τις κακοπληρωμένες περιστασιακές δουλειές του τουρισμού σε κάτεργα, γιατί αν πληρώνονταν ανταγωνιστικά σε ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας ναι θα έρχονταν και Πολωνοί, και Λιθουανοί, και Σουηδοί και Ολλανδοι, και Βέλγοι και Βούλγαροι νέοι να τις καλύψουν τις κενές θέσεις, και μακάρι και να έμεναν και να ρίζωναν να μεγάλωνε και να άνθιζε ο τόπος κι ο Ελληνισμός που ήταν πάντα μεγάλος σαν τον κόσμο,  όταν ήταν εικόνα και ομοίωσή του ...
Ακόμη κι οι Ουκρανοί που οι άνθρωποι είναι εργατικοί και μορφωμένοι, έχουν γίνει δεκτοί σε όλη την Ευρώπη νόμιμα κι είναι στην ανάγκη για δουλειά, πόλεμο ζουν, κάποιοι ξεριζώθηκαν για πάντα, ελάχιστους ανάμεσα στα 4-5 εκατομμύρια που ήρθαν προς την Δυτική Ευρώπη, κατόρθωσε να προσελκύσει η Ελλάδα.
Πως να το κάνει; Πως να το πετύχει; Με τεκμήρια και φόρους απ' το πρώτο ευρώ και με το ποτέ δεν ξεμπερδεύεις να κάνεις μια δουλειά ή να κάνεις ένα σχέδιο για την ζωή σου; Πως να χτίσουν τα όνειρά τους νέοι άνθρωποι με τους φίλους και τις οικογένειές τους στον τόπο...   
Αδεια κεφάλια, άδειες καρδιές, άδειοι τόποι, άδεια ταμεία κι άδειες τσέπες μαζί πάνε.

Σχόλια