Η Κίνα και ο κόσμος!

Το να θεωρούμε την σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με τα σημερινά σύνορα της ως την πανάρχαια και ιστορική Κίνα είναι μια ιδεολογική κατασκευή του 20ου αιώνα. Η «Κίνα των 5.000 ετών» χρονολογείται από το εθνικιστικό κίνημα των Χαν των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Ένας συγγραφέας, ο Zhang Binglin, δημιούργησε τότε αυτή την ιδέα ότι οι Χαν ήταν όλοι απόγονοι ενός μυθικού «Κίτρινου Αυτοκράτορα» του οποίου η καταγωγή χάνεται στα βάθη των 5.000 ετών. Στόχος του ήταν να ενισχύσει την ταυτότητα των υπηκόων των Χαν απέναντι στους αυτοκράτορες Τσινγκ της Μαντζουρίας. Υπήρξαν όμως ασυνέχειες σε όλα αυτά τα 5.000 χρόνια ιστορίας. Πρώτον, κατακτήσεις από εισβολείς, όπως οι Μογγόλοι ή οι Μαντσού. Και επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των «κινεζικών» κρατικών οντοτήτων. Το κράτος Τσιν πριν από 2.200 χρόνια δεν ταυτίζεται με την «Κίνα». Δεν περιλαμβάνει τμήματα της σημερινής κινεζικής επικράτειας, όπως το Θιβέτ. Και απλώς δεν αυτοαποκαλείται «Κίνα».
Η κρατική οντότητα προσδιορίζονταν από τη δυναστεία που ήταν επικεφαλής της δηλαδή τους Τσιν, και μετά τους Χαν, οι Τανγκ, οι Μινγκ κ.λπ. Ο όρος «Κίνα» εμφανίστηκε στην Ευρώπη με τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και περιγράφει ένα μακρινό βασίλειο στα σύνορα της Άπω Ανατολής. Όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν ως εκεί τον 16ο αιώνα κουβαλούσαν μαζί τους αυτή την ιδέα της «Κίνας». Είχαν την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν αμετάβλητο παλιό πολιτισμό, με πολύ μεγάλη ιστορία, συγκρίσιμο με τους Αιγύπτιους και άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Όμως οι ίδιοι οι Κινέζοι έβλεπαν τους εαυτούς τους πρώτα από όλα ως υπήκοους του κράτους Μινγκ ή της Αυτοκρατορίας Τσινγκ. Τελικά, τον 19ο αιώνα, οι ευρωπαϊκές ιδέες για την «Κίνα» υιοθετήθηκαν από το εθνικιστικό κίνημα των Χαν. Για τους εθνικιστές ήταν ο μόνος τρόπος για να γίνουν σύγχρονοι και ισχυροί.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Κίνα μπορεί να εξαφανιστεί και να διαιρεθεί ξανά. Οσες περιφερειακές ταυτότητες και φυγόκεντρες τάσεις και να υπάρχουν ένα ισχυρό εθνικό κράτος θα είναι πάντα η ισχυρή εναλλακτική απάντηση στο χάος. Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα και είναι προορισμένη να παραμείνει μια μεγάλη δύναμη. Ακόμα κι αν ο πληθυσμός της αρχίσει να μειώνεται θα παραμείνει για πολύ καιρό, αν όχι πάντα, πολύ πιο μπροστά από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ακόμη κι αν ο ινδικός πληθυσμός την ξεπεράσει, η Ινδία δεν φαίνεται να μπορεί να ενεργήσει με την ίδια συνοχή όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα. Συνεπώς η Κίνα θα παραμείνει και ισχυρός αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Bill Hayton
Le Point

Σχόλια