«Η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή. Αυτό τονίζει, σε μια ξεκάθαρη απάντηση σε ακόμα μία πρωτοφανή παρέμβαση του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Υπενθυμίζεται ότι, ο χρησιμοποιώντας διατάξεις του νέου νόμου της κυβέρνησης, υπέρ των παρακολουθήσεων, ο αναρμόδιος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, σε γνωμοδότησή του προς ιδιώτη πάροχο υποστηρίζει, σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει στον θιγόμενο ιδιώτη.
Το ζήτημα ωστόσο είναι, ότι εκ του συνταγματικού της ρόλου, η Ανεξάρτητη Αρχή, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους και να διασφαλίζει την τήρηση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας φτάνει στο σημείο να απειλεί ουσιαστικά μέλη της ΑΔΑΕ με ποινές φυλάκισης, λόγω του «ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος» τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών. «Οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης» αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γνωμοδότησή του.
Σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση, απάντησε με δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. «Η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή» τονίσε και εξηγεί στη συνέχεια πως
«Περαιτέρω, η -ούτως ή άλλως προβληματική ως προς τη συμβατότητά της με την ΕΣΔΑ και το εθνικό Σύνταγμα- ρύθμιση της παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022 σχετικά με το ειδικό ζήτημα της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφάλειας ουδόλως περιορίζει τις γενικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ που κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 §1 του ειδικότερου, εκτελεστικού του άρθρου 19 §2 του Συντάγματος, νόμου 3115/2003. Πρόκειται για δύο νόμους με μη διασταυρούμενα κανονιστικά πεδία»
Ολόκληρη η δήλωσή του Χρήστου Ράμμου:
Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, αλλά σύμφωνα και με τα ισχύοντα ευρύτερα στα κράτη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στα οποία ανήκει η χώρα μας, ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση.
Ειδικότερα, η ρητή, κατά το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, συνταγματική κατοχύρωση της ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, διασφαλίζουσας μάλιστα το απολύτως απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών, έχει την έννοια ότι κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει επί της εν λόγω Αρχής οιαδήποτε μορφή προληπτικού ελέγχου ή προληπτικής εποπτείας (εντολή, κατευθυντήρια ερμηνευτική οδηγία κ.λ.π.).
Συνεπώς, και με δεδομένο ότι το Σύνταγμα φωτίζει την ερμηνεία των νόμων και όχι το αντίστροφο, το άρθρο 29 παρ. 2 του Ν.4938/2022, ερμηνευόμενο σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 2, του Συντάγματος, έχει την έννοια ότι ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί «νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος», να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, απευθύνοντας σε αυτήν κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο.
Η δε απαγόρευση έκδοσης τέτοιας αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ισχύει a fortiori, εάν, όπως συμβαίνει εν προκειμένω, η ΑΔΑΕ έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως συναφών υποθέσεων και διενεργεί ήδη σχετικούς ελέγχους. Επομένως, η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή.
Περαιτέρω, η -ούτως ή άλλως προβληματική ως προς τη συμβατότητά της με την ΕΣΔΑ και το εθνικό Σύνταγμα- ρύθμιση της παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022 σχετικά με το ειδικό ζήτημα της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφάλειας ουδόλως περιορίζει τις γενικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ που κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 §1 του ειδικότερου, εκτελεστικού του άρθρου 19 §2 του Συντάγματος, νόμου 3115/2003. Πρόκειται για δύο νόμους με μη διασταυρούμενα κανονιστικά πεδία. Εκτός, δε του γεγονότος ότι ουδόλως προκύπτει πως ο νομοθέτης θέλησε έναν τέτοιο περιορισμό, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η αποτελεσματική άσκηση αυτών των γενικών αρμοδιοτήτων συνδέεται από την ημέρα που ιδρύθηκε η ΑΔΑΕ, κατά τρόπο άρρηκτο και πολυποίκιλο, με τον συστηματικό έλεγχο των παρόχων και όλων των δημοσίων φορέων, στον τομέα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών · έλεγχο, ο οποίος δεν έχει ως μόνο σκοπό την ενημέρωση που προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 5002/2022. Κάτι που επιμένει να παραγνωρίζει ο κ. Εισαγγελεύς στην γνωμοδότηση του.
Θα ακολουθήσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών εκτενής ανακοίνωση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ επί των εν λόγω θεμάτων.
Χρήστος Ράμμος
Πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.
--------------------
Achilleas Broutas.
ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.....
ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΛΑΚΑΔΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ..
==========================
Την Κυριακή είχαμε μια ανάρτηση στην οποία αναρωτιόμαστε: "Ο Βελόπουλος θα γίνει δεκανίκι του Μητσοτάκη για να μπει ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών;¨. Αν κρίνουμε από τις σημερινές εξελίξεις, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης θα διαψεύσει το δημοσίευμα του "Βηματοδότη" που τον εμφάνιζε έτοιμο να συμβάλει στην προσπάθεια της Ν.Δ., να ελέγξει την πλειοψηφία των μελών της ΑΔΑΕ.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη το προεδρείο της Βουλής συζητάει την αντικατάσταση τριών μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων λήγει η θητεία, και η έγκριση των αντικαταστατών τους απαιτεί τα 3/5 των ψήφων. Αν τα καινούργια μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα τότε είναι δεδομένο ότι άλλο ένα σκάνδαλο θα το φάει το σκοτάδι.
"Σε μια τέτοια περίπτωση ο Χ. Ράμμος θα παραιτηθεί, αρνούμενος η επιτροπή του να καταντήσει μαριονέτα στα χέρια της κυβέρνησης", εκτιμούσαμε στην ανάρτηση που αναφέραμε. Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα εμφανίζουν να αποτυγχάνει αυτή η μεθόδευση της κυβέρνησης. Ο Βελόπουλος φαίνεται να εκτιμάει ότι πολιτικά δεν τον συμφέρει να γίνει τόσο ολοφάνερα παρακολούθημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και το Μέγαρο Μαξίμου, παίζει το τελευταίο του χαρτί. Κι αυτό λέγεται Ισίδωρος Ντογιάκος.
Οπως μας πληροφορεί ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός με ανάρτησή του στο f/b ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας Ισίδωρος Ντογιάκος απειλεί ευθέως τα μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ακόμη και με ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, αν προχωρήσουν σε ελέγχους στους παρόχους (Cosmote, Vodafone και Wind) ώστε να διαπιστωθεί ποιοι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη.Ο ρόλος της ΑΔΑΕ είναι να προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών το οποίο διασφαλίζεται από το σύνταγμα με απόλυτο τρόπο. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος κι εκείνοι που επέλεξαν να τον χρίσουν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αγνοώντας ακόμη και το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά για σοβαρά παραπτώματα, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και τους νόμους και το σύνταγμα.
Η γνωμοδότησή του με την οποία επιχειρεί να παρακωλύσει την έρευνα για τις παρακολουθήσεις, αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή. Δεν νοείται να μην υπάρξει αντίδραση, όχι από το πολιτικό σύστημα, αλλά από τους ίδιους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Εκτός αν δεν τους πειράζει να λέγεται πως βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Για μας αυτή η κίνηση δεν αποτελεί έκπληξη. Την αφιερώνουμε όμως στους θεσμολάγνους "υπερασπιστές" των νόμων και του αστικού Συνάγματός τους.
Υ.Γ: Οταν φτάνει στο σημείο ακόμα και ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, Ξενοφώντας Κοντιάδης να κάνει την παρακάτω τοποθέτηση αντιλαμβάνεστε πόσο απροκάλυπτα κάνουν κουρελόχαρτο τους τους δικούς τους νόμους και το Σύνταγμα.
Σχόλια