Gatestone Institute: Οι εκλογές αφορούν πολλές κοντινές -στην Τουρκία- χώρες… Η ιδεολογία του Ερντογάν είναι καθαρά αντιδυτική

 

Το Gatestone Institute δημοσιεύει άρθρο του Burak Bekdil με τίτλο Turkeys Elections Are Not Just Turkeys για την σπουδαιότητα των τουρκικών εκλογών το 2023.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) χρησιμοποίησε την Δικαιοσύνη,την οποία ελέγχει πλήρως, για να εξουδετερώσει τον πολιτικό του αντίπαλο Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem Ιmamoglu), ο οποίος κέρδισε δύο φορές τον Δήμο Κωνσταντινούπολης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Το δικαστήριο τον καταδίκασε με δύο χρόνια φυλάκισης και απαγόρευσε στον Ιmamoglu την συμμετοχή στην πολιτική διότι αποκάλεσε ‘ηλίθιους’ τους αξιωματούχους που ακύρωσαν τις πρώτες εκλογές που κέρδισε για το Δήμο της Πόλης. Αν η ποινή δεν ακυρωθεί ή δεν ανασταλεί, τότε ο Ιmamoglu βγαίνει εκτός ανταγωνισμού για την Προεδρία της Τουρκίας.

Ο Erdogan συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη όπως τον βολεύει για την επιδίωξη πολιτικών στόχων. Ήδη στην φυλακή βρίσκονται 21 Κούρδοι δήμαρχοι, ενώ ο Erdogan έχει διορίσει δικούς του δημάρχους σε 45 από τους 65 Δήμους που κέρδισε το φιλοκουρδικό HDP το 2019.

Για αυτούς τους λόγους, οι εκλογές του 2023 στην Τουρκία είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς δεν αποτελούν απλά ένα ανταγωνισμό μεταξύ των Τούρκων που επιθυμούν να είναι ελεύθεροι και απεχθάνονται το ισλαμικό καθεστώς και αυτών που προτιμούν να πεινούν, ονειρευόμενοι οθωμανικά μεγαλεία. Οι εκλογές αφορούν τόσο τον προσανατολισμό όσο και τη διεθνή πορεία της Τουρκίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επίσης, οι εκλογές του 2023 αφορούν πολλές κοντινές στην Τουρκία χώρες. Η ιδεολογία του Erdogan είναι καθαρά αντιδυτική και ο ίδιος πολλές φορές δεν κρύβει ότι έχει αναθεωρητικά όνειρα αναβίωσης του δοξασμένου οθωμανικού παρελθόντος που θαυμάζει. Επίσης, πολλές φορές, έχει υπονομεύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Erdogan είναι περισσότερο φανατικός από όσο νομίζει η Δύση και ότι στόχος του δεν είναι μόνο να αυξήσει την επιρροή του στις γειτονικές χώρες συμπληρώνοντας, αλλά αναπληρώνοντας την επιρροή των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Εάν ητηθεί στις εκλογές ο Erdogan, τότε ο διάδοχός του θα αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει το άρθρο του Αμερικανού πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον (John Bolton) ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποβάλει από τους κόλπους του την Τουρκία και η Δύση να βοηθήσει την τουρκική αντιπολίτευση, ώστε να έχουν οι Τούρκοι πολίτες την ευκαιρία να ξανακερδίσουν την χώρα τους.

Ο αρθρογράφος τονίζει μεν ότι ο Bolton έχει δίκιο, ωστόσο επισημαίνει τον κίνδυνο μεγαλύτερης συσπείρωσης των Τούρκων γύρω από τον Πρόεδρό τους, όταν δέχεται ισχυρή κριτική από αυτούς που θεωρούν «δυτικούς άπιστους, ιμπεριαλιστές και πρώην αποικιοκράτες  που μισούν τον Erdogan, επειδή αυτός τους αντιτίθεται».

*Ο Burak Bekdil είναι γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, που απολύθηκε από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Τουρκίας και τώρα γράφει στο Gatestone και είναι ερευνητής στο Middle East Forum.

ΠΗΓΗ: Gatestone Institute – Άρθρο του Burak Bekdil – Turkeys Elections Are Not Just Turkeys

Σχόλια