Δεν έπρεπε να εκπλαγεί κανείς, η Merkel απλώς αποκάλυψε τη μεγάλη αλήθεια: Οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν παγίδα για τη Ρωσία

Το 2014 ή λίγο αργότερα, η Ρωσία θα μπορούσε να είχε κατακτήσει εύκολα την Ουκρανία αλλά δεν το έκανε για έναν συγκεκριμένο λόγο 

Η έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία ώθησε πολλούς αναλυτές να διερωτηθούν γιατί η Ρωσία δεν κατέφυγε σε στρατιωτικές μεθόδους πίεσης το 2014.
Το 2014 ή λίγο αργότερα, η Ρωσία θα μπορούσε να είχε κατακτήσει εύκολα το Κίεβο.
Εάν η Μόσχα είχε ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, θα ήταν δυνατό να σωθούν τόσες πολλές ζωές στο Donbass και να αποφευχθεί η κατάσταση που βιώνουν σήμερα η Ρωσία και η Ουκρανία.
Μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να είχε σώσει χιλιάδες ζωές.
Ωστόσο ο Putin υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη τότε να αντιμετωπίσει ισχυρές κυρώσεις, υποστηρίζει σε ανάλυσή του στην Pravda ο γνωστός αναλυτής – ερευνητής Andrey Mihayloff.
Αν η Ρωσία είχε προσαρτήσει όλη την Ουκρανία, η Δύση θα είχε ανταποδώσει και οι ενέργειές της θα μπορούσαν να είχαν συντρίψει εντελώς τη ρωσική οικονομία.
Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι αποφάσεις του Putin το 2014 βασίστηκαν σε οικονομικούς παράγοντες, αν και οι νέες αποκαλύψεις της Angela Merkel δίνουν μια εντελώς διαφορετική άποψη για τα γεγονότα εκείνης της χρονιάς.
Στην πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ ειλικρινής.
Ίσως, ποτέ δεν ήταν τόσο ειλικρινής με τον Τύπο και τον εαυτό της.

Οι συμφωνίες του Μινσκ ως παγίδα για τη Μόσχα

Η Merkel αποκάλυψε ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ δημιουργήθηκαν αρχικά ως παγίδα για τη Μόσχα.
Κανείς δεν επρόκειτο να τηρήσει αυτές τις υποχρεώσεις - ο πραγματικός τους σκοπός ήταν να κερδίσουν χρόνο.
Το 2014, η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Ρωσία μπορούσε γρήγορα να προσαρτήσει τη χώρα.
Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε να συμβεί αυτό - η συμμαχία έκανε κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει το status quo.
Σύμφωνα με τη Merkel οι συμφωνίες του Μινσκ έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό τους.
Το Κίεβο κέρδισε χρόνο, ενίσχυσε τον στρατό του και αύξησε την αμυντική του ικανότητα, ενώ η Μόσχα περιορίστηκε στις θέσεις που επιτεύχθηκαν.
Η συνέντευξη της Angela Merkel μεταφράζεται σε ένα απλό μήνυμα: Εξαπάτηση του Putin
Η πολιτική είναι βρώμικη και πολύπλοκη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τους δύο ηγέτες που θεωρούσαν ο ένας τον άλλον όχι μόνο συνεργάτες, αλλά και στενούς φίλους.
Επιπλέον, η Merkel υποκρινόταν ότι ανησυχούσε πολύ για τα γεγονότα που συνέβαιναν στην επικράτεια της Ουκρανίας τόσα χρόνια.
Ανησυχούσε υποκριτικά για τον βομβαρδισμό του Donetsk, τις ένοπλες συγκρούσεις στη γραμμή επαφής και τις προσπάθειες της ουκρανικής πλευράς να κλιμακώσει την κρίση.
Όταν η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου, η Merkel συναντήθηκε με τον Putin και του υποσχέθηκε ότι θα έλυνε τα πάντα, επισημαίνει ο Mihayloff.
Θα πραγματοποιούνταν νέες διαπραγματεύσεις και θα υπογράφονταν περισσότερες συμφωνίες.
Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες (σ.σ. Μινσκ) είναι μηδαμινής σημασίας στα μάτια του Κιέβου, του Βερολίνου και ολόκληρου του μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Θα σταματήσει ποτέ η Δύση;

Φαίνεται ότι η Δύση θα συνεχίσει να λέει ψέματα στη Ρωσία, να τροφοδοτεί τη Μόσχα με ψεύτικες υποσχέσεις και να τη μαχαιρώνει πισώπλατα ξανά και ξανά. Τι έκανε η Ρωσία για να τα αξίζει όλα αυτά;
Η Δύση χρησιμοποίησε τους αγωγούς Nord Stream 2 και εναντίον της Ρωσίας
Η Angela Merkel είπε ότι θα ήταν αδύνατο να ενωθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το 2014.
Η Ουκρανία θα είχε μείνει μόνη της σημείωσε.
Παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει τόσα όπλα στην Ουκρανία.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Merkel σημείωσε επίσης ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ξεκίνησε ούτως ή άλλως.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει κανείς ότι η Merkel γνώριζε ότι ο αγωγός δεν θα λειτουργούσε ποτέ.
Η Δύση υπέγραψε τη σύμβαση για να πιέσει τη Μόσχα να αποδεχθεί τις συμφωνίες του Μινσκ.
Η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες χώρες (Δανία, Νορβηγία) ήταν περίπλοκη και πολύ ακριβή.
Η καλύτερη λύση θα ήταν η σύναψη της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.
Το έργο δεν βοήθησε κανέναν να αυξήσει τον όγκο των καυσίμων του, αλλά η Ρωσία συνέχισε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων, οι οποίες αποδείχθηκαν αρκετές για όλη την Ευρώπη.
Η Merkel πρόσθεσε και κάτι άλλο σημαντικό: όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθει η ώρα να καθίσουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Καμία εναλλακτική στις συμφωνίες του Μινσκ

Η Μόσχα έχει επαναβεβαιώσει πολλές φορές από το 2014-2015 ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στις Συμφωνίες του Μινσκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επανέλαβε αυτή τη φόρμουλα σχεδόν πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τον Φεβρουάριο του 2022, μιλώντας μετά από συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron, ο Putin είπε: «Όσον αφορά τις Συμφωνίες του Μινσκ, είτε είναι ζωντανές είτε όχι, είτε έχουν κάποια προοπτική είτε όχι, πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική».

Οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν φάρσα

«Ήταν προφανές σε όλους στη μετασοβιετική Ουκρανία ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ ήταν φάρσα. Ήταν προφανές ότι ήταν ο πέμπτος πρόεδρος της Ουκρανίας o Petro Poroshenko ήταν εκείνος που «εξελέγη» για να τις ‘’εκτελέσει’’.
Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα υπήρχε συμφιλίωση, ότι η έγχρωμη επανάσταση του Μαϊντάν δεν ήταν εναντίον του Yanukovych
κανείς δεν ενδιαφερόταν για τον Yanukovych. Όπως αποδείχτηκε, ωστόσο, αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο σε όλους στη Ρωσία», είπε αποκαλυπτικά ο Ουκρανός βουλευτής Oleg Tsarev.
Η πολιτική των «εταίρων» οδήγησε στην κατάσταση του Φεβρουαρίου του 2022 πολύ πριν από τη νίκη του Euromaidan.
«Θα ξεκινήσω από μακριά. Πριν από είκοσι χρόνια, υπό τον "φιλορώσο" (τότε Ουκρανός Πρόεδρος) Leonid] Kuchma, η Ουκρανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πολλοί τότε είχαν διαρωτηθεί γιατί τόση βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αφού δεν πρόκειται για το Ισραήλ και μία σύμμαχο χώρα της Ουάσινγκτον.
«Η Ουκρανία είναι ένα αντίβαρο στη Ρωσία, και αυτό εξηγεί γιατί η Ουάσιγκτον δεν φείδεται πόρων», είπε ο Vladislav Mitskevich, πρώην διπλωμάτης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Στήριζαν την Ουκρανία σε όλα, ακόμη και σε πράγματα που δεν είχαν σημασία.
Οι προθέσεις του Κιέβου και των ΗΠΑ του έγιναν σαφείς πριν από αρκετά χρόνια, συνέχισε ο διπλωμάτης.
«Οι συμφωνίες του Μινσκ είχαν ένα χρονικό πλαίσιο. Το Κίεβο έπρεπε να τις εκπληρώσει μέχρι το τέλος του 2015.
Μέχρι το τέλος του 2015, είχε γίνει προφανές ότι κανείς στην Ουκρανία δεν θα συμμορφωνόταν με καμία συμφωνία.
Οι Ουκρανοί πολιτικοί μίλησαν για αυτό το κενό.

Putin: Έπρεπε να ξεκινήσουμε νωρίτερα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά η Ρωσία ήλπιζε να καταλήξει σε διευθέτηση στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin την Παρασκευή (9/12/2022).
Επεσήμανε ότι αυτό που είχε πει πρόσφατα η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, σχετικά με τις συμφωνίες του Μινσκ «απλώς δείχνει ότι κάναμε τα πάντα σωστά από την άποψη της έναρξης μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Αποδείχθηκε ότι κανείς δεν επρόκειτο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», τόνισε ο Putin.
«Η ηγεσία της Ουκρανίας, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος Petro Poroshenko, αναγνώρισε επίσης ότι δεν επρόκειτο να ενεργήσει σύμφωνα με όσα είχαν υπογραφεί.
Ωστόσο, περίμενα ότι οι άλλοι συμμετέχοντες θα ήταν ειλικρινείς μαζί μας, αποδεικνύεται ότι μας εξαπάτησαν επίσης, στόχος τους ήταν να χτίσουν τη στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας και να την προετοιμάσουν για εχθροπραξίες.
Προφανώς, βρήκαμε τον προσανατολισμό μας πολύ αργά, για να είμαι ειλικρινής.
Ίσως έπρεπε να τα είχαμε ξεκινήσει όλα αυτά νωρίτερα, αλλά απλώς ελπίζαμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια διευθέτηση στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Tass.
Ο Putin χαρακτήρισε εντελώς απροσδόκητη και απογοητευτική τη δήλωση της Merkel:
«Ειλικρινά, δεν περίμενα να το ακούσω από μία πρώην ομοσπονδιακό καγκελάριο, γιατί πάντα βασιζόμουν στην υπόθεση ότι η γερμανική ηγεσία είναι ειλικρινής μαζί μας.
Ναι, φυσικά , ήταν στο πλευρό της Ουκρανίας και την υποστήριξε, αλλά και πάλι μου φαινόταν ότι η ηγεσία της Γερμανίας πάντα προσπαθούσε ειλικρινά για μια διευθέτηση των αρχών που είχαμε συμφωνήσει, οι οποίες επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Μινσκ».
Τόνισε ότι «τώρα υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στην ατζέντα, και είναι ήδη κοντά στο μηδέν».

Οι όροι της Συμφωνίας του Μινσκ

1. Μια κατάπαυση του πυρός. Τον Φεβρουάριο του 2015, υπήρχαν ακόμη σφοδρές μάχες σε ορισμένες περιοχές μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, με τους Ουκρανούς να σημειώνουν μεγάλες απώλειες.

2. Απόσυρση του βαρέως οπλισμού από τις πρώτες γραμμές.

3. Ο ΟΑΣΕ -μια οργάνωση ασφαλείας 57 μελών που περιλαμβάνει επίσης τις ΗΠΑ και τον Καναδά- παρακολουθεί τις πρώτες γραμμές.

4. Ο διάλογος για τις τοπικές εκλογές σε περιοχές που καταλαμβάνονται από φιλορώσους αντάρτες.

5. Η πλήρης αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε, για παράδειγμα, να καταβληθούν οι συντάξεις.

6. Να αποκατασταθεί ο έλεγχος της ουκρανικής κυβέρνησης στα σύνορα με τη Ρωσία.

7. Η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

8. Συνταγματική μεταρρύθμιση που θα παρείχε κάποια αυτονομία στις περιοχές της ανατολικής περιοχής Donbass της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr  ---ΠΗΓΗ

========================

 Δε μας λέει κάτι που δεν ξέραμε η Μερκελ.. το πόσο δουλικά της Αμερικής είναι, ότι εκμεταλλεύονταν το φτηνό φυσικό αέριο για τη Γερμανική βιομηχανία αλλά παράλληλα κάνανε και μπίζνες με τους Ουκρανοναζί με στόχο την υπονόμευση της Ρωσίας είναι γνωστά. Το βασικό θέμα είναι αν ο Πούτιν πράγματι μπορούσε να ανοίξει μέτωπο με την Ουκρανια από το 2014. Δεν είναι σίγουρο τότε κατά πόσο θα χε στήριξη από Κίνα, Ινδία.. και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους ξεσκίζανε στην αντιρωσική προπαγάνδα. Εδώ είμαστε στο 2022 και μετά από όλα τα αίσχη που κάνανε εναντίον των ρωσόφωνων, για τη φράου Μέρκελ, χέστηκε η φοράδα. Μιλάμε για κυνισμό απίστευτο.. μετά απορούμε πως στηρίζουν καθάρματα σαν τον Ζελένσκι.

=====================
Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΝΣΚ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η Μέρκελ επιβεβαιώνει ότι η ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία ήταν ένα τέχνασμα. Οι συμφωνίες του Μινσκ έδωσαν στην Ουκρανία "πολύτιμο χρόνο" για να "δυναμώσει", δήλωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας
[7 Δεκεμβρίου, RUSSIA TODAY] Η εκεχειρία του 2014 που έγινε με τη μεσολάβηση του Βερολίνου και του Παρισιού στο Μινσκ ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στο Κίεβο χρόνος για να ενισχύσει τον στρατό του και ήταν επιτυχής από αυτή την άποψη, υποστήριξε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Σε μια εκτενή συνέντευξη για τα 16 χρόνια της θητείας της στην εξουσία, η Μέρκελ δήλωσε στο περιοδικό Zeit ότι η πολιτική της έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήταν σωστή, αν και όχι επιτυχής.
"Θεώρησα ότι η έναρξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και τη Γεωργία που συζητήθηκε το 2008 ήταν λάθος", δήλωσε η Μέρκελ. "Οι χώρες δεν είχαν ούτε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ούτε είχαν μελετηθεί πλήρως οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, τόσο σε σχέση με τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Γεωργίας και της Ουκρανίας όσο και με το ΝΑΤΟ και τους κανόνες συνδρομής του".
Η ίδια χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ του Σεπτεμβρίου 2014 ως "μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία". Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Ουκρανίας να υποτάξει τις δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με τη βία.
"[Η Ουκρανία] χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο για να γίνει ισχυρότερη, όπως μπορείτε να δείτε σήμερα", συνέχισε η Μέρκελ. "Η Ουκρανία του 2014/15 δεν είναι η Ουκρανία του σήμερα. Όπως είδατε στη μάχη για το Ντεμπάλτσεβο στις αρχές του 2015, ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να τους είχε κατατροπώσει τότε. Και αμφιβάλλω πολύ ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είχαν κάνει τότε όσα κάνουν τώρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία".
Η ήττα στο Ντεμπάλτσεβο είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015. Η Μέρκελ δήλωσε ότι ήταν "σαφές σε όλους μας ότι η σύγκρουση είχε παγώσει, ότι το πρόβλημα δεν είχε λυθεί, αλλά αυτό έδωσε στην Ουκρανία πολύτιμο χρόνο".
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφαση για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η άρνησή της θα είχε "επιδεινώσει επικίνδυνα το κλίμα" με τη Μόσχα, δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία. Απλώς έτυχε να μην μπορεί η Γερμανία να προμηθευτεί αέριο από αλλού, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για τυχόν αυτοκριτική, η Μέρκελ δήλωσε στη Zeit ότι "ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ πραγματικά, επειδή η Ρωσία δεν ήταν ουσιαστικά ειρηνική" και ότι το ΝΑΤΟ "θα έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο γρήγορα στην επιθετικότητα της Ρωσίας" το 2014.
Ο Πιοτρ Ποροσένκο, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014, δήλωσε σε εγχώριο ακροατήριο τον Αύγουστο του 2015 ότι το Μινσκ ήταν ένα τέχνασμα για να κερδηθεί χρόνος για στρατιωτική ενίσχυση. Το ίδιο παραδέχθηκε και στη Δύση τον Ιούλιο του 2022, σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους. Το Κρεμλίνο αναγνώρισε τις δημοκρατίες του Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη, τα οποία έκτοτε ψήφισαν να ενταχθούν στη Ρωσία μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειών Χερσώνα και Ζαπορόζιε, και απαίτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι μια ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ σε κανένα δυτικό στρατιωτικό μπλοκ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη.
...........................................................................................................................
  • Η Μέρκελ παραδέχτηκε την εξαπάτηση για την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ - Ρωσία. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αποκάλυψε ότι οι συμφωνίες προορίζονταν να "δώσουν χρόνο" στην Ουκρανία να ενισχύσει τον στρατό της
    [8 Δεκεμβρίου, RUSSIA TODAY] Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε τη διπλοπροσωπία της κυβέρνησής της σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία εκεχειρίας του 2014 είχε ως στόχο να δώσει χρόνο στο Κίεβο να ενισχύσει τον στρατό του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Zeit που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η Μέρκελ δήλωσε ότι το πρωτόκολλο του Μινσκ που μεσολάβησαν η Γερμανία και η Γαλλία ήταν "μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία", τον οποίο χρησιμοποίησε για να "γίνει ισχυρότερη", όπως αποδεικνύεται στο πεδίο της μάχης τώρα. Αναφερόταν στο πρώτο από τα δύο έγγραφα που είναι γνωστά συλλογικά ως "συμφωνίες του Μινσκ" και τα οποία σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν το Κίεβο να συμφιλιωθεί με τους αντάρτες στα ανατολικά, οι οποίοι είχαν απορρίψει το αποτέλεσμα ενός ένοπλου πραξικοπήματος στην πρωτεύουσα το 2014.
Το Βερολίνο και "κατ' επέκταση η Δύση" δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, κατέληξε η Ζαχάροβα με βάση τα σχόλια της Μέρκελ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους "παράστησαν ότι υποστηρίζουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" που ενέκρινε τον οδικό χάρτη για την ειρήνη, ενώ διοχέτευαν όπλα στην Ουκρανία και "αγνόησαν όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου ... για χάρη ενός αποφασιστικού πλήγματος κατά της Ρωσίας", εξήγησε η ίδια σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Zeit, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία "θα μπορούσε εύκολα να έχει υπερφαλαγγίσει" τα ουκρανικά στρατεύματα το 2015, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει αν "οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν κάνει τότε όσα κάνουν τώρα". Το δεύτερο μέρος των συμφωνιών του Μινσκ υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2015 εν μέσω στρατιωτικής ήττας που υπέστησαν τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία επιχείρησαν να καταστείλουν τις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς.
Η περιγραφή της Μέρκελ για τις συμφωνίες συμπίπτει με εκείνη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου υπογράφηκαν. Στο εσωτερικό της χώρας, τον Αύγουστο του 2015, είχε δηλώσει ότι η ειρηνευτική συμφωνία ήταν ένα τέχνασμα για να δοθεί χρόνος στην κυβέρνησή του για στρατιωτική ανάπτυξη. Το ίδιο είπε σε δυτικό ακροατήριο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα του Μινσκ, βάσει των οποίων οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα είχαν αποκτήσει ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους. Το Κρεμλίνο αναγνώρισε τις δημοκρατίες του Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη, τα οποία έκτοτε ψήφισαν να ενταχθούν στη Ρωσία μαζί με τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορόζιε.
Η Ρωσία απαίτησε επίσης να δηλώσει επίσημα η Ουκρανία ότι είναι μια ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ σε κανένα δυτικό στρατιωτικό μπλοκ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη.
[Με την ευκαιρία να σχολιάσω ότι η συνέντευξη της Μέρκελ έμμεσα καταρρίπτει τις ερμηνείες ορισμένων Ρώσων αναλυτών για το νόημα της τελευταίας δήλωσης Πούτιν (όταν μίλησε με μητέρες Ρώσων πολεμιστών πριν λίγες μέρες). Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι ήταν λάθος του ότι δεν ολοκλήρωσε το 2015 την ένταξη του Ντονμπάσ στη Ρωσία και δέχτηκε τις συμφωνίες του Μινσκ. Την άποψη περί λάθους έχουν υποστηρίξει και πολλές τοποθετήσεις από το Ντονμπάς. Όμως, ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές έσπευσαν να "ερμηνεύσουν" τις δηλώσεις Πούτιν με τον εξής (λίγο περίεργο) τρόπο: Ο Πούτιν διαχωρίστηκε στον "άνθρωπο" Πούτιν και στον "πολιτικό ηγέτη" Πούτιν. Κατ' αυτούς τους αναλυτές, ο Πούτιν ως "άνθρωπος" έκανε αυτή την δήλωση εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την εξέλιξη των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά ως ηγέτης στην πραγματικότητα (λένε οι ίδιοι αναλυτές) γνωρίζει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν μονόδρομος για τη Ρωσία και επομένως, δεν έχει αναθεωρήσει την άποψή του ότι αυτές όφειλαν να γίνουν.
Στην φωτογραφία, η συνάντηση στο Μινσκ στις 11 Φεβρουαρίου του 2015]
====================
 

Σχόλια