Η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, και η Κύπρος μας: Λέγεται ότι ο “περίφημος” Άμος Χοκστάιν ετοιμάζεται να ασχοληθεί με το Αιγαίο

 

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ, Ουάσιγκτον

Έχουν, πρόσφατα, γεμίσει οι ελληνικές εφημερίδες με αναλύσεις περί ΑΟΖ, με χάρτες, με 12 ν.μ αιγιαλίτιδα ζώνη, με NAVTEX και με υδρογονάνθρακες τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ως συνήθως δεν είμαστε σε θέση να καταστρώσουμε ένα σχέδιο με το τι επιδιώκουμε  εμείς στις θάλασσές μας και ασχολούμαστε με τις ΑΟΖ των γειτονικών κρατών. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Έτσι κάνουμε αναλύσεις των σχεδίων της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης αντί να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν δίκιο οι Αμερικανοί που για δεκαετίες τώρα μας λένε «You are always reactive and never proactive».

  • Η κρίσιμη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο

Έχουν περάσει 40 χρόνια από την δημιουργία της UNCLOS και 18 χρόνια από την ανακήρυξη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας  και ήρθε η ώρα η πατρίδα μας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει την πρωτοβουλία που της δίνει η τραγωδία της Ουκρανίας.

Οι Έλληνες πρωθυπουργοί από τον Κώστα Σημίτη μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρνούνται να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Κύπρο, υποκύπτοντας σε ένα άλλο άγραφο casus belli του Ταγίπ Ερντογάν.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα  υποψιαζόμαστε ότι η Αίγυπτος δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Γί αυτό δεν αναφέρει ποτέ ότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και γι΄αυτό έκανε μια προβληματική  τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερώσει η Ελλάδα τα σχέδια του Καίρου είναι, άμεσα και πριν είναι πολύ αργά, να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτή της Κύπρου βάσει της μέσης γραμμής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UNCLOS, που θα δίνει πλήρη επήρεια στην νήσο Στρογγύλη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και φυσικά ούτε με την Λιβύη.
Όπως έγραψε ο Κώστας Βενιζέλος:

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, για να προχωρήσει χρειάζεται πολιτική απόφαση και αποφασιστικότητα να προστατευτούν τα συμφέροντά τους. Να τολμήσουν χρειάζεται. Έχοντας σχέδιο, πολιτική και όχι όπλο το θεαθήναι.»

Η Αίγυπτος έχει κάνει πέντε οριοθετήσεις ΑΟΖ. Με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα και την Λιβύη. Με όλα τα κράτη έχει κάνει πλήρη οριοθέτηση εκτός Ελλάδας απαιτώντας  τμηματική οριοθέτηση, που δεν προβλέπεται από την UNCLOS.

Η Λιβύη απέρριψε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου την απόφαση της Αιγύπτου της 11ης Δεκεμβρίου για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

«Αυτή η οριοθέτηση είναι άδικη επειδή ανακοινώθηκε μονομερώς, παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και τις αρχές της καλής πίστης και του σεβασμού της κυριαρχίας», ανέφερε το Λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Προσθέτοντας «Η οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων που θα εγγυώνται τα συμφέροντα και των δύο μερών και θα σέβονται την αρχή της ισότητας».

Ο επόμενος χάρτης, βασισμένος στο Δίκαιο της Θάλασσας δείχνει βάσει μέσης γραμμής την οριοθέτηση ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο

Οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου

Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2013.

Οι Αμερικανοί ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς και φαίνονται φοβερά ανήσυχοι, διότι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει επικίνδυνα  τις απειλές του και θέλουν να προλάβουν τον εφιάλτη ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, που τον θεωρούν καταστροφικό για τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρώην ειδικός απεσταλμένος του Bureau of Energy Resources, και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, διαμεσολάβησε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και φαίνεται ότι τα κατάφερε.

Τώρα διαφαίνεται ότι οι Αμερικανοί θέλουν να τον στείλουν για να «βοηθήσει» στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου! Απλώς προσευχηθείτε.

Σχόλια