Ορισμένοι κλάδοι
οικονομικής δραστηριότητας θα υποστούν σοβαρές πιέσεις και θα πρέπει να
επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Υπό εξέταση θέτει ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή του από τη Γερμανία στην Ανατολική Ευρώπη, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις στην προμήθεια του φυσικού αερίου. Οι προειδοποιήσεις της εταιρείας αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η ενεργειακή κρίση, η οποία πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλεί να αλλάξει τον βιομηχανικό χάρτη της Ευρώπης και να υποχρεώσει τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου, να έλθει κοντύτερα στην αποβιομηχάνιση. Από την πλευρά της η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε ότι η μεταφορά της παραγωγής είναι μία από τις επιλογές που έχει μεσοπρόθεσμα εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου αποδειχθεί πως έχουν μεγάλη διάρκεια, πέραν αυτού του χειμώνα. Ο όμιλος, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται δώδεκα πασίγνωστα εμπορικά σήματα, διαθέτει μεγάλα εργοστάσια στη Γερμανία, αλλά και στην Τσεχία και στη Σλοβακία, δηλαδή σε χώρες που είναι από τις περισσότερο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο επί του εδάφους της Γηραιάς Ηπείρου. «Ως μεσοπρόθεσμες εναλλακτικές εστιάζουμε στην πιο τοπική παραγωγή, στη μεταφορά παραγωγικής ικανότητας ή στις τεχνικές εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων, παρόμοιες με όσες ήδη εφαρμόζονται στο πλαίσιο των προκλήσεων που προξενούν οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλα πρόσφατα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε ο Γκενγκ Γου, επικεφαλής αγορών της Volkswagen, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Οπως είπε εκπρόσωπος της Volkswagen στο Bloomberg, η νοτιοδυτική Ευρώπη ή οι παράκτιες ζώνες της βόρειας Ευρώπης, περιοχές που έχουν καλύτερη πρόσβαση σε φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη θάλασσα, θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στους κερδισμένους σε οποιαδήποτε μεταφορά της παραγωγής. Ο όμιλος της Volkswagen λειτουργεί ήδη εργοστάσια αυτοκινήτων στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο, χώρες που φιλοξενούν τερματικούς σταθμούς για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί τελικά να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της Ευρώπης, έχει δηλώσει ο Σιμόνε Ταλιαπιέτρα, του ιδρύματος Μπρίγκελ. «Ορισμένοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας θα υποστούν σοβαρές πιέσεις και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη», ανέφερε προσφάτως. Εν τω μεταξύ, ήδη, υπάρχουν ενδείξεις πως η βιομηχανική θέση της Γερμανίας υποχωρεί. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ταυτόχρονα, η παραγωγή χημικών μειώθηκε, με αυτήν του Ιουνίου να υποχωρεί σχεδόν 8% σε σύγκριση με τα ισχύοντα πέρυσι τον Δεκέμβριο.
«Οι πολιτικοί πρέπει να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη έκρηξη στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», σχολίασε ο Τόμας Στεγκ, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων του ομίλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, «διαφορετικά, ιδιαίτερα οι μικρές και οι μεσαίες ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα πρέπει να μειώσουν ή και να παύσουν εξ ολοκλήρου τη δική τους παραγωγή».
Καθημερινή
=================
...ενέργεια είπατε; Για δείτε μια παλιότερη διδακτική εγγραφή...(ή αλλιώς: αυτά παθαίνεις αν είναι αποικία...)
Σχόλια