Πού είναι η «Μαρία», οέο;

Στην υπόθεση των Σύρων στην περιβόητη νησίδα συμβαίνουν περίεργα πράγματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευτράπελα, αν δεν είχαμε για μέρες ελεεινές επιθέσεις και κατασυκοφάντηση της χώρας, πως δήθεν άφησε για πολλές ημέρες 38 ανθρώπους αποκλεισμένους σε ελληνική νησίδα στον Εβρο και πως πέθανε ένα κοριτσάκι 5 χρονών από δάγκωμα σκορπιού και θάφτηκε σε μη σημασμένο πρόχειρο τάφο στη νησίδα. Κι άρχισαν τα… θαύματα.

  • Από τον ΦΑΗΛΟ Μ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ*

Η νησίδα αποδείχθηκε πως είναι τουρκική, ποτέ δεν ήταν αποκλεισμένοι, 15 μέτρα απόσταση η ελληνική όχθη με μικρό βάθος και οι Τούρκοι Τζιανταρμάδες τους σεργιανούσαν σε διάφορα σημεία και τελικώς μόλις στις 14 Αυγούστου με απειλές τούς έσπρωξαν σε εμάς και την επομένη έσκασαν μύτη και τους περιθάλψαμε. Μια μικρή ορδή οργίλων ΜΚΟτζήδων και ψυχοπονιάρηδων κυρίως συριζαίων επί ημέρες ξιφουλκούσαν κατά της Ελλάδας, χοροπηδούσαν ως αφιονισμένοι Μάου Μάου για την εγκληματική αδιαφορία των ελληνικών Αρχών και μοιρολογούσαν την καημένη τη μικρή «Μαρία», που το κορμάκι της θάφτηκε πρόχειρα στην παλιονησίδα, αφού το «συντηρούσε η μητέρα στα παγωμένα νερά του ποταμού». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπηρέτησα στις τιμημένες δυνάμεις προκαλύψεως του ένδοξου Ελληνικού Στρατού, Αλεξιπτωτιστές δεν έχει στον Εβρο, αλλά «παγωμένα νερά»; Δεκαπενταύγουστο; Και πρώτη φορά ακούω συντήρηση πτώματος με μούλιασμα στο νερό ντάλα καλοκαίρι. Απέστειλα στις 15/8 μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφού συμφωνήσαμε με τον Θάνο Τζήμερο για Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων και έστειλα δεκάδες αναρτήσεις όπου διακινούνταν τα παραπάνω ψεύδη. Επισκέφτηκα δε στις 29/8 τη Γραμματεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και πληροφορήθηκα πως η μηνυτήρια αναφορά μας μαζί με τα συνημμένα διαβιβάστηκε από τον κ. Ντογιάκο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση.

Προσοχή λοιπόν: 38 άνθρωποι ήταν στη νησίδα και στα πέρα δώθε στο τουρκικό έδαφος, με τους Τούρκους Στρατοχωροφύλακες να τους κρατούν από το αυτί. 38 έκαναν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της… Ελλάδας, ενώ ήταν σε τουρκικό έδαφος (!), τα ονόματα των οποίων δημοσίευσε ο αγαπητός και πολιτισμένος συνομιλητής στα πάνελ, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. 38 πέρασαν με τις απειλές των Τούρκων στο ελληνικό έδαφος και, μιράκολο, 38 «διασώθηκαν» στην Ελλάδα! Αν η μικρή «Μαρία» πέθανε, δεν θα έπρεπε να «διασωθούν» 37; Και βάζω εισαγωγικά στο «διασώθηκαν», διότι από ό,τι φαίνεται μόνο από τους Τούρκους κινδύνευαν και το νερό ήταν ως τη γάμπα. Του Κλασσικού γαρ, Τριτοδεσμίτης, δεν αγαπούσα πολύ τα Μαθηματικά, αλλά ξέρω πως 38 μείον ένα κάνει 37, δεν κάνει πάλι 38. Επειδή τα συριζαίικα και ΜΚΟτζίδικα Μαθηματικά είναι ίσως διαφορετικά, ας μας το εξηγήσει κάποιος.
Απεδείχθη επίσης πως ήταν παραμύθι η αιμορραγούσα έγκυος. Έγκυος υπάρχει αλλά χαίρει άκρας υγείας και καμία αιμορραγία δεν έχει. Επίσης η «κακιά» Ελλάδα προσφέρθηκε να ζητήσει επισήμως από τα Μεμέτια να αναζητηθεί η σορός της νεκρής «Μαρίας», να μεταφερθεί στην Ελλάδα, εξόδοις μας, και να της γίνει αξιοπρεπής ταφή. Και οι γονείς είπαν… όχι! Δεν πειράζει, ας μείνει εκεί! Ποια μάνα, ποιος πατέρας θα έλεγε «δεν πειράζει, αφήστε το νεκρό κοριτσάκι μου να το ξεχώσουν τα αγρίμια ή τα νερά του ποταμού όταν ανεβεί η στάθμη, δεν πειράζει αν δεν θα έχουμε ποτέ τάφο να κλάψουμε, δεν πειράζει αν τη φάνε τα αγρίμια ή τα ψάρια, είναι οκ!»; Πείτε μου, πείτε μας, ρε ψυχοπονιάρηδες «αλληλέγγυοι», ποια μάνα, ποιος πατέρας θα τα πει αυτά για το νεκρό πεντάχρονο κοριτσάκι του; Αν δεν βρομάει αυτό ψέμα, τότε τι; Ο αρμόδιος Υπουργός, ο Νότης Μηταράκης, μίλησε στη Βουλή, συνόψισε πολλά από τα παραπάνω. Είπε πως τέσσερα παιδιά δήλωσε η οικογένεια, δύο από τον πρώτο γάμο και δύο μικρότερα με τη νυν σύζυγο του πατέρα. Τέσσερα παιδιά διασώθηκαν, τα δύο μικρά κορίτσια και το ένα το λένε όχι Μαρία αλλά Μάγια. Πού είναι η μικρή «Μαρία», οέο, που τη δάγκωσε ο σκορπιός, πέθανε αλλά η οικογένεια λέει, νταξ, ας μείνει εκεί, στον μη σημασμένο τάφο, στο πουθενά; Επειτα από όλα αυτά και τα αποκαλυπτήρια τόσων ψευδών, ο γερμανικός «Spiegel» (Καθρέφτης) έγραψε πως τα παιδιά είναι… πέντε! Αυξήθηκαν.
Ποια μάνα και ποιος πατέρας δεν ξέρει πόσα παιδιά έχει; Θα έλεγα κάτι Κορυδαλλιώτικο, τόσα χρόνια γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο πήγαν χαμένα, ακόμη κλαίει η μάνα μου τα λεφτά, αλλά ας μην πέσω στο επίπεδο των αριστερών κοπριτών που έβριζαν τόσες ημέρες την Ελλάδα και κάνουν την πάπια για τα τουρκικά αίσχη. Τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο Μηταράκης, όπως δήλωσε, θα έχει προσκομίσει τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα πρέπει οπωσδήποτε να συσχετιστούν και με τη μηνυτήρια αναφορά μας. Πρέπει να διακριβωθεί ποιος είπε ψέματα, ποιος τους καθοδήγησε, ποιοι διέδωσαν τα ψέματα αυτά και με ποιο σκοπό και εάν έχουμε απλά Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων ή και κάτι άλλο, ακόμη πιο σοβαρό, που αφορά ενδεχομένως την εθνική ασφάλεια και την διεθνή ειρήνη της χώρας. Εμείς πάντως θα τα παρακολουθήσουμε όλα στενά και θα πάμε την πρωτοβουλία μας μέχρι τέλος, στηρίζοντας το κοινό και μόνο μας σπίτι, την Ελλάδα…
ΠΗΓΗ: newsbreak.gr
==============
  • Τα μυστήρια με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου

    Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την καθυστέρηση της να απαντήσει, επιμένει ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην ελληνική πλευρά του Έβρου. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι το στίγμα που δόθηκε είναι στην Τουρκία. Τα κενά της υπόθεσης είναι πολλά όπως και τα άλυτα μυστήρια, καθώς τα ξένα ΜΜΕ που το ανέδειξαν, επικαλούνται μη επιβεβαιωμένες πηγές για πολλές από τις πληροφορίες που αναφέρουν. Με δεδομένη την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία και τα μέσα που διαθέτει για αυτό, κάθε πληροφορία για όσα συμβαίνουν από την άλλη πλευρά, καταγράφεται με επιφύλαξη.

    Οι ελληνικές αρχές με νέα ανακοίνωση της Αστυνομίας και του υπουργού Μετανάστευσης επιμένουν ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος του Έβρου. Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι η ελληνική αστυνομία «έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία» και πως «επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας».

    Το μυστήριο ωστόσο παραμένει. Εδώ και αρκετές μέρες ΜΚΟ έχουν καταγγείλει ότι μερικές δεκάδες προσφύγων έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στον ποταμό Έβρο στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και καμία από τις δύο χώρες δεν τους διασώζει, παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων. Αναφέρουν επίσης ότι ένα 5χρονο κορίτσι είναι νεκρό από δάγκωμα σκορπιού και άλλο ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από την ίδια αιτία.

    Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παρεμβαίνει ποτέ ένα σώμα ασφαλείας της άλλης πλευράς διότι ανοίγει ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο. Μόνο ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν. Κι αν οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνανε τους ανθρωπιστές, θα είχαν σωθεί τα παιδιά και θα δημιουργούνταν ένα διεθνές γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος της η Ελλάδα, υποστηρίζει πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

     

    Η κυβέρνηση κρατά επιφυλακτική στάση, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για άλλη μία σχεδιασμένη πρόκληση της Τουρκίας, αλλά και επειδή κάποιες από τις ΜΚΟ που πρωτοστατούν είναι από αυτές που περιλαμβάνονται στην δικογραφία με κατηγορίες για κατασκοπεία που εξετάζονται από την δικαιοσύνη. 

    Ωστόσο, παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και κάποια άλλα γεγονότα, αν οι άνθρωποι αυτοί και ειδικά τα παιδιά τους, κινδυνεύουν, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία απεγκλωβισμού τους, σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται. «Βέβαια αν βρίσκονται στην τουρκική περιοχή, δεν μπορεί να πάει ούτε ελληνικός στρατός, ούτε ελληνική αστυνομία, ούτε κάποια επίσημη ελληνική αρχή. Θα μπορούσε όμως να πάει μία ανθρωπιστική οργάνωση» αναφέρει στην LifO πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.  

    Ολες οι πληροφορίες που υπάρχουν για το θέμα των εγκλωβισμένων προσφύγων είναι από μή επιβεβαιωμένες ή και αμφισβητούμενες πηγές, οπότε κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα. 

    Είναι γνωστό ότι η Τουρκία προωθεί μεθοδευμένα πρόσφυγες στην ελληνική πλευρά (μερικές φορές με εξαναγκασμό, απειλές και βία, σύμφωνα με καταγεγραμμένες μαρτυρίες) όπως και ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στήνουν συχνά προβοκάτσιες στα σύνορα. Θεωρείται βέβαιο όμως, ότι και η ελληνική πλευρά, κάνει κάποια pushbacks, παρότι δεν το παραδέχεται. Όσες φορές πάντως ζητήθηκε από διεθνείς οργανώσεις η διάσωση προσφύγων, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε. 

    Τα μυστήρια με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου Facebook Twitter
    Από το λογαριασμό twitter της Αγγλίδας δημοσιογράφου που ανέδειξε το θέμα στο Channel 4

    Κάποια ΜΜΕ υιοθετούν σχεδόν πάντα τις τουρκικές καταγγελίες σε παρόμοια συμβάντα και κατηγορούν την Ελλάδα ότι εμποδίζει με βία τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα για να μπουν στο έδαφός της, παρότι είναι γνωστό ότι και πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν στείλει αστυνομικούς στις δυνάμεις της Frontex για να φυλάνε τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ταυτόχρονα δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες, που προωθούνται από την Τουρκία, να μπουν στο έδαφός της και δημοσιεύματα που την κατηγορούν ότι δεν φυλάει αποτελεσματικά τα βόρεια σύνορά της και αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες να βγαίνουν από αυτά. 

    Το ανθρωπιστικό ζήτημα ωστόσο, οφείλει να είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα κάθε δημοκρατικής κυβέρνησης, παρότι είναι γνωστό ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί και διπλωματικό όπλο και εργαλειοποιείται συχνά, όχι μόνο από την Τουρκία. 

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Ψυχογιός και Αναστασία Γκαρά με δήλωσή τους μίλησαν για «μια ανθρωπιστική τραγωδία σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά», ενώ η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, κατηγόρησε την Ελληνική Αστυνομία ότι «αποποιήθηκε κάθε ευθύνη δηλώνοντας ότι η νησίδα όπου βρίσκεται η 5χρονη είναι σε τουρκικό έδαφος» και ζήτησε να «βρεθεί άμεσα λύση για το πεντάχρονο προσφυγόπουλο». Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δώσει αμέσως, όπως οφείλει, την πρέπουσα λύση».

    Σε επικοινωνία μας με ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολήθηκαν με το θέμα, μας ανέφερε ότι ούτε εκείνοι είναι σε θέση να γνωρίζουν με ασφάλεια αν οι πρόσφυγες είναι στην ελληνική ή στην τουρκική πλευρά. «Ανεξάρτητα από το διπλωματικό σκέλος όμως, υπάρχει ένα ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί» μας είπε. 

    «Πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα. Ας πάνε κάποιες ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».  

    Η κυβέρνηση κρατά επιφυλακτική στάση, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για άλλη μία σχεδιασμένη πρόκληση της Τουρκίας, αλλά και επειδή κάποιες από τις ΜΚΟ που πρωτοστατούν είναι από αυτές που περιλαμβάνονται στην δικογραφία με κατηγορίες για κατασκοπεία που εξετάζονται από την δικαιοσύνη.

    Στην ερώτηση μας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι στην ελληνική πλευρά οι πρόσφυγες, ο βουλευτής απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κάτι τέτοιο, γιατί επιλέγει μια πιο προσεκτική στάση και επί της ουσίας δεν αμφισβητεί τον ισχυρισμό της κυβέρνησης για την τοποθεσία. 

    «Εδώ, σε τέτοιες περιπτώσεις υπερβαίνει κανείς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να επικρατεί ο απόλυτος ανθρωπισμός» λέει στην LifO πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

    «Αν πήγαινε ένας εθελοντής, ένας ακτιβιστής και έσωζε αυτό το παιδί που γράφεται ότι το τσίμπησε σκορπιός, με έναν ορό, ας τον συλλαμβάνανε οι Τούρκοι μετά, θα δημιουργούνταν ένα κίνημα άνευ προηγουμένου. Αλλά δεν τόλμησε να το κάνει κάποιος ως τώρα».

    «Αν η κυβέρνηση λέει ότι η νησίδα είναι τουρκική, σημαίνει ότι δεν έχει διεκδίκηση πάνω της. Οταν έχουμε αλλαγές στην στάθμη του νερού στον Έβρο, υπάρχουν μικρές νησίδες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Θέλει πολύ καλή έρευνα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει. Γνωρίζουμε επίσης ότι συχνά ανάμεσα στους διακινητές μεταναστών και προσφύγων υπάρχει και ένας που είναι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ή βρίσκεται στο payroll τους» αναφέρει. 

    «Αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται επιφανειακά. Θέλουν πολύ ψάξιμο για να μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει. Και αλήθεια γιατί είναι άφαντες οι ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό;» αναρωτιέται. 

    Στην ερώτηση μας αν μπορούν οι ελληνικές αρχές να πάνε να τους σώσουν, σε περίπτωση που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, απαντά: «Όχι, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παρεμβαίνει ποτέ ένα σώμα ασφαλείας της άλλης πλευράς διότι θα ανοίξεις ένα πολύ επικίνδυνο μέτωπο. Μόνο ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν» υποστηρίζει. «Κι αν οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνανε τους ανθρωπιστές, θα είχαν σωθεί τα παιδιά και θα δημιουργούνταν ένα διεθνές γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος της η Ελλάδα». 

    Ο συνδικαλιστής γιατρός Παναγιώτης Παπανικολάου που έχει δείξει ενδιαφέρον για τα παιδιά των εγκλωβισμένων προσφύγων στον Εβρο, ανέφερε εχθές, επικαλούμενος πληροφορίες από δημοσιογράφους του βρετανικού Channel 4, ότι οι πρόσφυγες πιθανά εντός της ημέρας να μετακινούνταν στην ελληνική πλευρά.

    Τα μυστήρια με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου Facebook Twitter
    Από το λογαριασμό twitter του Channel 4

    Το παράξενο εδώ είναι πως το Channel 4, που έγραψε για το θέμα με πηγή οργάνωση που κατηγορούν για κατασκοπεία οι ελληνικές αρχές, ισχυριζόταν εδώ και μέρες ότι οι πρόσφυγες ήταν στην ελληνική πλευρά. 

    Η δημοσιογράφος του Channel 4 μάλιστα, που αναδεικνύει καθημερινά το θέμα, ισχυρίστηκε  μεταξύ άλλων ότι μετά το ρεπορτάζ της για τους εγκλωβισμένους Σύρους πρόσφυγες, «η Ελλάδα φαίνεται να παραχωρεί έδαφος στην Τουρκία».

    Υπουργός της κυβέρνησης πάντως, επικαλούμενος την γεωγραφική υπηρεσία Στρατού, υποστήριξε στην LifO ότι σύμφωνα με ενημέρωση που του παρείχε η συγκεκριμένη υπηρεσία, το σημείο που δόθηκε, ανήκει στην τουρκική πλευρά. 

    Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ Γερμανών δημοσιογράφων, βρίσκονται στην περιοχή εδώ και πάρα πολλές μέρες, αλλά το θέμα πήρε ευρύτερη δημοσιότητα μόνο μετά την ανακοίνωση οργανώσεων για το θάνατο ενός κοριτσιού, με το όνομα Μαρία, από τσίμπημα σκορπιού. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσον αφορά το δικαστήριο του Στρασβούργου, “έχει εκδόσει προσωρινή διαταγή ειδικά για τους συγκεκριμένους”, όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στη LiFO.

    “Με βάση τις εν εξελίξει διαδικασίες και ισχυρισμούς, η διαταγή μπορεί να παύσει, να ανανεωθεί, ή να στραφεί κατά της Τουρκίας, αν οι προφεύγοντες στραφούν κατά της Τουρκίας”. Η διαδικασία αυτή ωστόσο θεωρείται εμπιστευτική και λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με αυτό. 

    Το πρώτο θέμα σε κάθε περίπτωση είναι το ανθρωπιστικό, να μην μπουν δηλαδή σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, οι οποίες φαίνεται να μην έχουν καμία αξία για αυτούς που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για τα παιχνίδια τους. 

    Το δεύτερο είναι να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα και πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως διπλωματικό όπλο και μέσο πίεσης. 

    Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, για άλλη μία φορά παρουσιάζει αργά αντανακλαστικά απέναντι σε μία Τουρκία που συνεχίζει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό, αντί να εκθέσει τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες. Και είναι άξιο απορίας γιατί κάποια ανθρωπιστική οργάνωση δεν βρέθηκε εκεί να διαπιστώσει την κατάσταση και να προσφέρει βοήθεια σε όποιον την χρειάζεται. 

    =========================

     

    Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»

    Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»
    «Είμαι κουρασμένη, δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό», είναι η απάντηση που δίνει σταθερά εδώ και μέρες η μητέρα του παιδιού κάθε φορά που τη ρωτάνε. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO

     

    ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ στις αρχές που ερευνούν ως τώρα για το «πέμπτο παιδί» της οικογένειας που έγραψε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ότι υπήρχε και ισχυρίστηκε ότι πέθανε στον Έβρο με ευθύνη των ελληνικών αρχών. Πέμπτο παιδί της οικογένειας, που κατήγγειλε τον θάνατό του, δεν υπάρχει ούτε στις λίστες ούτε στις φωτογραφίες που έβγαζαν οι 38 όσο ήταν στο ποτάμι.

    Επισκεφτήκαμε το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και διαπιστώσαμε ότι η οικογένεια έχει μαζί της τέσσερα παιδιά, όσα έγραψε στη λίστα που έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (τρία κορίτσια κι ένα αγόρι) και είναι σαν αυτά που φαίνονται και στις φωτογραφίες. Για το «πέμπτο παιδί» δεν θέλησε να μιλήσει κανείς.

    Η LiFO σεβάστηκε την επιθυμία των γονιών, αλλά και τον όρο της διοίκησης του ΚΥΤ να μη δημοσιεύσει φωτογραφίες των παιδιών στο κέντρο υποδοχής, ωστόσο έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που τεκμηριώνουν το ρεπορτάζ και όσα κατέγραψε στον Έβρο.

    Επισκεφτήκαμε το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και διαπιστώσαμε ότι η οικογένεια έχει μαζί της τέσσερα παιδιά, όσα έγραψε στη λίστα που έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (τρία κορίτσια κι ένα αγόρι) και είναι σαν αυτά που φαίνονται και στις φωτογραφίες. Για το «πέμπτο παιδί» δεν θέλησε να μιλήσει κανείς.

    Μπαίνεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου και σου σφίγγεται η καρδιά. Βλέπεις γύρω σου δεκάδες ανθρώπους, μερικοί από αυτούς με εμφανή τα σημάδια της κούρασης και της ταλαιπωρίας, οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να βρεθούν πίσω από αυτά τα κάγκελα που τους στερούν την ελευθερία κίνησης προσωρινά, αλλά ελπίζουν πως σύντομα, όταν θα φύγουν από δω, θα την κερδίσουν για πάντα, μαζί με τα όνειρά τους. 

    Πριν από λίγες μέρες το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» έγραψε, χωρίς να τεκμηριώσει, ότι πέθανε ένα προσφυγόπουλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα (ίσως από τσίμπημα, είπαν) και κατηγόρησε γι' αυτό την Ελλάδα, ότι ευθύνεται επειδή δεν πήγε εγκαίρως να το σώσει.

    Οι ελληνικές αρχές είχαν υποστηρίξει τότε ότι σύμφωνα με το γεωγραφικό στίγμα που έδιναν οι πρόσφυγες, βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, όπου εκείνες δεν είχαν δικαιοδοσία, και αν πήγαιναν εκεί, υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού επεισοδίου με την Τουρκία. 

    Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»
    Η είσοδος στο ΚΥΤ Έβρου. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO

    Εν τω μεταξύ, πέμπτο παιδί, που ισχυρίστηκαν οι συντάκτες του «Spiegel» ότι πέθανε, δεν είχε καταγραφεί πουθενά. Ούτε στη λίστα που έστειλαν οι πρόσφυγες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο, όταν ζήτησαν τη διάσωσή τους, ούτε και στη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών με τους 38 πρόσφυγες. 

    Στις θέσεις 22 και 23 της λίστας που έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο καταγράφονται τα δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο της γυναίκας με το επίθετο Al Madani και στις θέσεις 35 και 36 τα δύο κοριτσάκια με το επίθετο Al Ali, όπως είναι και του πατέρα. Το μεγάλο κορίτσι καταγράφηκε ως Ayat και τα δύο μικρότερα ως Maria και Hanin. 

    Οταν έφτασαν στο ΚΥΤ του Εβρου κατέγραψαν πάλι τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια κι ένα αγόρι, αλλά τα δύο μικρότερα είπαν ότι τα λένε Maya και Hanin, αντί για Maria και Hanin. Η Maria είπαν ότι είχε πεθάνει και το ολόιδιο κοριτσάκι που είχαν είπαν ότι ήταν η δίδυμη αδερφή της, η Maya.

    Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά της οικογένειας θα έπρεπε να ήταν πέντε (και οι αδερφές τέσσερις). Ούτε στην αρχική λίστα όμως, πριν από τον καταγγελλόμενο θάνατο ήταν πέντε τα αδέρφια και τέσσερα τα κορίτσια, ούτε στις φωτογραφίες που έβγαζαν κι έστελναν στα ΜΜΕ όταν έφτασαν στην αμμονησίδα. 

    Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»
    Η λίστα που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

    Στις 5/9 η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύει φωτογραφίες προκειμένου να αποδείξει ότι οι αδερφές ήταν τρεις, νομίζοντας ότι το υπουργείο Μετανάστευσης λέει ότι ήταν δύο, κάτι που δεν ισχύει, καθώς και το υπουργείο για τρία κορίτσια μιλάει.

    «Οι δημοσιευμένες ομαδικές φωτογραφίες των προσφύγων πριν πεθάνει η μικρή Μαρία αποδεικνύουν με τον πιο αδιάσειστο τρόπο τα fake news του κυβερνητικού επιτελείου και την ύπαρξη των τριών κοριτσιών στη νησίδα...» γράφει.

    Και πιο κάτω: «Τα τρία μικρά κορίτσια απεικονίζονται στην ομαδική φωτογραφία που δημοσίευσε στις 25 Ιουλίου η "Εφ.Συν."… Η φωτογραφία είχε σταλεί στην εφημερίδα από τους πρόσφυγες πέντε ημέρες πριν από τη δημοσίευσή της, στις 20 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα, στις 20 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των προσφύγων, στέλνοντας στις αρχές τον κατάλογο των ονομάτων τους που επικαλέστηκε ο κ. Μηταράκης στη Βουλή».

    Τρία ίδια κορίτσια με αυτά που έδειξε η Εφημερίδα των Συντακτών βρίσκονται σήμερα με την οικογένειά τους στο ΚΥΤ του Εβρου και τα είδαμε να παίζουν έξω από τον οικίσκο όπου διαμένει η οικογένεια.

    Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»
    Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»
    Φωτογραφία από την «Εφ.Συν.» που δείχνει τις τρεις αδερφές πριν από τον καταγγελλόμενο θάνατο.

    Τρία ίδια κορίτσια με αυτά που έδειξε η Εφημερίδα των Συντακτών βρίσκονται σήμερα με την οικογένειά τους στο ΚΥΤ του Εβρου και τα είδαμε να παίζουν έξω από τον οικίσκο όπου διαμένει η οικογένεια, όσο περιμέναμε την έγκριση της διοίκησης για να μας αφήσει να τους επισκεφτούμε προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για την υπόθεσή τους. 

    Τη διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού, άλλωστε, ζητούσε στις 16/8 και η ΜΚΟ Human Rights 360, η οποία έχει αναλάβει τους 38 πρόσφυγες. «Η διάσωση των 38 Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων στον Έβρο αποτέλεσε επιτέλους ανακούφιση για όλους όσους υποστήριξαν την αξίωσή τους για προστασία από την αρχή. Επιτυχία ήταν και απέναντι στην πολιτική των pushbacks, που είναι συστηματικά και επίμονα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα εδάφη της ΕΕ. Η θλιβερή απόδειξη ενός θανάτου 5χρονου παιδιού, που κέρδισε την προσοχή των ΜΜΕ και το σώμα που θάφτηκε στο νησί, ότι καμία από τις χώρες δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, παραμένει. Με χαρά ακούσαμε την ανακοίνωση ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα συνεργαστεί με το Κίνημα της Ερυθράς Ημισελήνου για την αναζήτηση και ταφή του σώματος με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αναμένουμε την αποτελεσματική διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού» (αναφέρεται και σε πνιγμό δύο ενήλικων που είχε προηγηθεί, όπως λένε, αλλά αυτή ήταν μία καταγγελία την οποία στη συνέχεια δεν ανέδειξαν όσοι μιλούσαν για το παιδί). 

    Η έρευνα για την καταγγελία του νεκρού παιδιού

    Πριν πάμε στον Εβρο αναζητήσαμε το πέμπτο παιδί στη λίστα, αλλά δεν το βρήκαμε. Ρωτήσαμε τον συντάκτη του «Spiegel», αλλά αντί απάντησης, μας συνέστησε υπομονή. Ως τώρα δεν έχει απαντήσει. Αναζητήσαμε το πέμπτο παιδί (και τέταρτο κορίτσι) στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά εκεί φαίνονται τρία κοριτσάκια (όσα είναι και σήμερα) και όχι τέσσερα, όπως έγραψε το «Spiegel».

    Την περασμένη Δευτέρα πήγαμε στον Έβρο, στο ΚΥΤ, όπου βρίσκονται οι τριάντα οκτώ πρόσφυγες. Ζητήσαμε από τη μητέρα να μας μιλήσει, αλλά αρνήθηκε. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ρεπορτάζ μας, την ίδια άρνηση εξέφρασε και την επόμενη μέρα, όταν εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης την επισκέφτηκε για να της προσφέρει όποια βοήθεια επιθυμεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Είμαι κουρασμένη, δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό», ήταν η απάντησή της και, όπως μάθαμε, αυτή είναι η απάντηση που δίνει σταθερά εδώ και μέρες κάθε φορά που τη ρωτάνε. 

    Αποστολή στον Εβρο
    Ο Αμπντουλατίφ, ένας από τους τριάντα οκτώ Σύριους πρόσφυγες. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO

    Οι ανακριτικές αρχές είχαν ζητήσει από την οικογένεια να τους δώσει ρούχα του κοριτσιού, αλλά οι γονείς είπαν ότι δεν έχουν κρατήσει κανένα ρούχο ή άλλο αντικείμενο από το παιδί. Στις καταθέσεις τους έχουν πει ότι δεν θυμούνται πού το έθαψαν ούτε έβαλαν κάποιο σημάδι, π.χ. πέτρες. 

    Ο Αμπντουλατίφ, όταν μιλήσαμε μαζί του, ισχυρίστηκε ότι είδε το πεθαμένο παιδί «ξαπλωμένο και ακίνητο», αλλά δεν ήταν μπροστά όταν πέθανε. Τον ρωτήσαμε αν είδε την ταφή του και απάντησε ξανά αρνητικά. Τον ρωτήσαμε αν ξέρει πού είναι το σημείο ταφής του παιδιού, αφού οι τριάντα οκτώ ήταν όλοι μαζί στην αμμονησίδα του Έβρου, και απάντησε: «Εγώ δεν είδα πού το θάψανε και δεν γνωρίζω πού είναι ο τάφος». 

    — Δεν ήσασταν όλοι μαζί; (ρωτήσαμε πάλι)
    Ήμασταν, αλλά όταν το έθαψαν πήγαν πολύ μακριά από εμάς.

    — Μα η αμμονησίδα δεν είναι πολύ μικρή; 
    Είναι πάνω από 200 μέτρα. Δεν ξέρω να σας πω. 

    — Γνωρίζεις αν η αμμονησίδα αυτή είναι ελληνική ή τουρκική;
    Δεν γνωρίζω. 

    — Ξέρεις από τι πέθανε το παιδί;
    Κάτι την είχε τσιμπήσει, αλλά δεν ξέρω τι. 

    Ο Αμπντουλατίφ ήταν ο μόνος απ' όσους ρωτήσαμε ο οποίος δέχθηκε να μας δώσει συνέντευξη και να μας πει την ιστορία του. Πριν από εκείνον, ρωτήσαμε την Μπαϊντά, τη νεαρή γυναίκα που μιλούσε με τις ΜΚΟ και τα ξένα ΜΜΕ όσο οι τριάντα οκτώ ήταν στο ποτάμι του Έβρου και προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα. 

    Αποστολή στον Εβρο
    Η είσοδος του ΚΥΤ Έβρου. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO
    Αποστολή στον Εβρο  
    Το ΚΥΤ του Έβρου όπου κρατούνται προσωρινά οι 38. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO

    Η Μπαϊντά μας εξήγησε ότι η δικηγόρος της ΜΚΟ της έχει πει να μη δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους. Πριν φύγουμε, ζητάμε από τον διερμηνέα των προσφύγων να τη ρωτήσει αν γνωρίζει τι έδαφος ήταν η αμμονησίδα στην οποία βρίσκονταν, ελληνικό ή τουρκικό. 

    «Η Τουρκία ήταν πίσω μας και η Ελλάδα μπροστά μας», απαντά εκείνη. «Πήραμε το 112 και μας είπε να προχωρήσουμε μπροστά». 

    «Το παιδί ξέρεις πού πέθανε;» ρωτάμε. «Στην αμμονησίδα», λέει, αλλά δεν ξέρει ούτε εκείνη αν ήταν ελληνικό ή τουρκικό έδαφος. Την ευχαριστούμε και φεύγουμε. Μας χαιρετά και αυτή, χωρίς να δώσει ούτε ένα στοιχείο που θα συνέβαλλε στη διερεύνηση του περιστατικού. 

    Η αποστολή της LiFO στον Έβρο κατέδειξε ότι κανένας από τους τριάντα οκτώ πρόσφυγες, ειδικά οι γονείς, δεν θέλει να μιλήσει για το περιστατικό που κατήγγειλαν, αλλά ούτε και να διερευνηθεί. «Δεν θέλουμε να μιλάμε γι' αυτό, είμαστε κουρασμένοι», απαντάνε. 

    Δεν έχουν κανένα ρούχο και κανένα αντικείμενο του παιδιού που λένε ότι πέθανε, δεν θυμούνται πού το έθαψαν και ούτε επιθυμούν πια την εκταφή του για να το θάψουν «με σεβασμό και αξιοπρέπεια», όπως ζητούσαν οι εκπρόσωποί τους. 

    Αποστολή στον Έβρο: «Δεν ξέρουμε, δεν θυμόμαστε»
    Η Μπαϊντά, η νεαρή γυναίκα που μιλούσε με τις ΜΚΟ και τα ξένα ΜΜΕ όσο οι τριάντα οκτώ ήταν στο ποτάμι του Έβρου, μας είπε ότι η δικηγόρος της ΜΚΟ της έχει πει να μη δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO

    Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και πέθανε, όπως ισχυρίστηκε το «Spiegel», οφείλει να παρουσιάσει τα τεκμήρια στα οποία στήριξε τον ισχυρισμό, για να γίνει η διερεύνηση του περιστατικού. Αν υπάρχει θάνατος παιδιού, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των παιδιών, να τις θέτει σε κίνδυνο και να τις εργαλειοποιεί.

    Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και πέθανε, όπως ισχυρίστηκε το «Spiegel», οφείλει να παρουσιάσει τα τεκμήρια στα οποία στήριξε τον ισχυρισμό, για να γίνει η διερεύνηση του περιστατικού. Αν υπάρχει θάνατος παιδιού, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

    Οι πρόσφυγες είναι θύματα και είναι ανθρώπινο να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους. Πάνω στις πλάτες τους όμως έχουν στηθεί όχι μόνο πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια αλλά και μια τεράστια επιχείρηση εμπορίου και εκμετάλλευσης του προσφυγικού δράματος (3.000 ευρώ έχει πάει η ταρίφα μεταφοράς τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, μας είπαν πρόσφυγες στο ΚΥΤ). Παρομοίως, έχουν στηθεί και αμέτρητα fake news για την εξυπηρέτηση αυτής της εκμετάλλευσης. Για τον λόγο αυτό, όποιος σέβεται το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων, το οποίο  δεν έχει καμία ανάγκη από fake news, οφείλει να διερευνά και να τεκμηριώνει κάθε είδηση που αφορά τη ζωή τους. Και όπου υπάρχει άδικη πράξη, να υπάρχει και τιμωρία. 

    Αν υπάρχει θάνατος και ευθύνη των ελληνικών Αρχών, όπως χωρίς στοιχεία κατήγγειλε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ένας τρόπος για να λάμψει η αλήθεια θα ήταν η εκταφή και η νεκροψία. Την οποία όμως οι καταγγέλλοντες δεν επιθυμούν, την ώρα που και οι κατήγοροι αδυνατούν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες. Τελικά ποιος είναι αυτός που εμποδίζει να λάμψει η αλήθεια που αφορά την καταγγελία θανάτου μικρού παιδιού; Εμείς θα κρατήσουμε την όμορφη εικόνα και το χαμόγελο των τριών κοριτσιών και του αγοριού που είδαμε να παίζουν στον Έβρο με την ευχή να τελειώσει σύντομα η περιπέτειά τους για να χαρούν την παιδική τους ηλικία όπως αξίζει σε κάθε παιδί. 

    Αποστολή στον Εβρο
    Εικόνες από το ΚΥΤ Έβρου. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO
    Αποστολή στον Εβρο  
    Εικόνες από το ΚΥΤ Έβρου. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO
    Αποστολή στον Εβρο  
    Ο οικίσκος της οικογένειας με το ροζ ποδήλατο. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO
    Αποστολή στον Εβρο
    Το μεσημεριανό γεύμα, πριν ετοιμαστεί. Φωτ.: Βασιλική Σιούτη / LiFO

Σχόλια