Παγκόσμια
αναταραχή, αν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των αδύναμων,
προβλέπει με τρόμο η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια πάνε πάντα χέρι χέρι με την πολιτική αστάθεια. Από το μέγαρο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον βγήκε χθες μαύρος καπνός.
Τα σύννεφα των κακών οιωνών απλώθηκαν πάνω από Ελλάδα, Ευρώπη, ολόκληρη την υφήλιο: «Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους σε όλο τον πλανήτη, αν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο αδύναμων» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο CNN. Ακόμα και τα «γεράκια» βλέπουν πλέον την οργή των φτωχών να έρχεται.
Πίσω από τις σκοτεινιασμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο ανησυχία. Κρύβεται κυρίως φόβος. Για ένα ανεξέλεγκτο τσουνάμι, που μπορεί να σηκωθεί από τη θάλασσα των «καταδικασμένων» και να σαρώσει τα πάντα. Η εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια πάνε πάντα χέρι χέρι με κοινωνικές αναταραχές και πολιτική αστάθεια. Πρόσφατα η Γκεοργκίεβα μίλησε ξανά για τον «μαύρο χειμώνα της Ευρώπης»: «Αν η μητέρα φύση αποφασίσει να μη συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή».
Αλήθεια, σε ποιους και σε πόσους αναφέρθηκε χθες το ΔΝΤ; Στην Ελλάδα που δεν θέλει να βλέπουμε ο Μητσοτάκης, στην Ευρώπη και τον κόσμο που δεν θέλουν να κοιτάμε Μακρόν, Σολτς και Λαγκάρντ: Στα 2.900.000 Ελλήνων, έναν στους τρεις, που είναι στο φάσμα της φτώχειας. Στα 96.000.000 ευάλωτων πολιτών της Ε.Ε., έναν στους πέντε, που απειλούνται από την ανέχεια. Στα 3,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, έναν στους δυόμισι, που ζουν με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα. Αυτοί είναι οι απόκληροι που το ΔΝΤ τρέμει μη βγουν στους δρόμους… Το Ταμείο διαπιστώνει ότι πληθωρισμός και ενέργεια οδηγούν τώρα την κοινωνία σε οριακό σημείο. Το έδαφος, όμως, ήταν ήδη έτοιμο. Η πανδημία, η πολυετής οικονομική κρίση, η συρρίκνωση των οικονομικών ευκαιριών και η βουλιμία των απανταχού ελίτ δημιουργούσαν τις συνθήκες «βρασμού».
Τώρα ο πληθωρισμός συνθλίβει κι άλλο το βιοτικό επίπεδο. Πυροδοτεί τα πρώτα κοινωνικά
ξεσπάσματα, αλλά αυτό -σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα- δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα έρχονται. Οι κοινωνίες της Ευρώπης είναι έτοιμες να εκραγούν.
Η Ευρώπη αιχμαλωτίζεται στο δικό της υποκριτικό παιχνίδι μιας
ισορροπίας τρόμου, σε βάρος των πολιτών της: Υπόσχεται στήριξη στους
ευάλωτους για τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα αφήνει
σκανδαλωδώς τις τιμές ενέργειας να εκτινάσσονται για να
αποθαρρυνθεί η χρήση της. Και όσο ακριβαίνει η ενέργεια τόσο αυξάνεται ο
πληθωρισμός και οι τιμές των τροφίμων.
Όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι φουντώνει η αγανάκτηση, μοιράζονται κάποια επιδόματα κι ελαφρύνσεις. Στόχος είναι η κοινωνική δυσαρέσκεια να μη φουσκώσει τόσο ώστε να κινδυνέψουν οι πολιτικές ηγεσίες. Η Ε.Ε. δεν θέλει να μειωθεί η κερδοφορία των εταιριών ενέργειας για να μη θιχτούν μελλοντικές ενεργειακές επενδύσεις. Οι «γύπες» της παγκόσμιας οικονομίας απαιτούν τη βίαιη μείωση της ζήτησης για να μην αποκαλυφθεί η ενεργειακή γύμνια της Ευρώπης, που σκόπιμα μετατρέπει σε «αναλώσιμους» τους πολίτες της για χάρη ΗΠΑ, Ζελένσκι και ενεργειακών κολοσσών.
- Ο κόσμος έχει παγιδευτεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά του πολέμου Δύσης – Ρωσίας για τη νέα γεωπολιτική της ενέργειας. Από τους πολίτες απαιτείται να κρατούν μόνο το κεφάλι έξω από το νερό, ίσα για να αναπνέουν. Δισεκατομμύρια αλλάζουν χέρια, αλλά τα κόστη περνούν στα νοικοκυριά για να συντηρείται η πολιτική – επιχειρηματική ελίτ, που τους απομυζά… Τούτο τον χειμώνα οι άνθρωποι αναγκάζονται να διαλέξουν μεταξύ ψυγείου και θέρμανσης. Αν θα φάνε ή αν θα ζεσταθούν.
Το ΔΝΤ, αλαφιασμένο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους «συμπαίκτες» του. Όμως, μάλλον είναι αργά για να αλλάξει ρότα ο Τιτανικός…
Σχόλια