Μπούμερανγκ για την Ευρώπη το εμπάργκο
Με τη Ρωσία να δείχνει σημάδια ότι επωφελείται από το ασταθές και χαοτικό εμπόριο ενέργειας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ορισμένοι αναρωτιούνται αν οι δυτικές κυρώσεις απέτυχαν.
Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για να πνίξουν τη ρωσική οικονομία της Ρωσίας λειτούργησαν με απροσδόκητο τρόπο, λέει ο κορυφαίος οικονομολόγος Paul Krugman, που προσθέτει πως η Δύση θα είναι, τελικά, αυτή που θα υποφέρει οικονομικά… ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
«Η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να πουλήσει πράγματα, έχει μεγάλο πρόβλημα να αγοράσει πράγματα» έγραψε ο Krugman σε άρθρο στους New York Times, σημειώνοντας ότι, παρόλο που τα δυτικά έθνη είναι προσηλωμένα στο να περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές, οι ρωσικές εισαγωγές είναι που έχουν προκαλέσει όλεθρο στη Μόσχα.
Αν μη τι άλλο, λέει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, πρόκειται για μια σαφή απόκλιση από το αρχικό σχέδιο της Δύσης, το οποίο στόχευε να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας μέσω απαγορεύσεων και της επιβολής πλαφόν στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.
Βέβαια, το σχέδιο, ούτως ή άλλως, απέτυχε, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου και, ταυτόχρονα, περιόρισε την προσφορά στα δυτικά έθνη αυξάνοντας τις τιμές, ανατρέποντας τις οικονομίες στην Ευρώπη και φέρνοντάς τες στο χείλος της ύφεσης.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, το Brent έχει αυξηθεί 8% και το φυσικό αέριο 70%.
Η άλλη πλευρά της εξίσωσης
Ωστόσο, η άλλη πλευρά της εξίσωσης λέει μια διαφορετική Ιστορία… Οι απαγορεύσεις πωλήσεων έχουν μειώσει
τον όγκο συναλλαγών της Ρωσίας με τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις
κατά 60% και τις χώρες που δεν τις κυρώνουν κατά 40%, επεσήμανε ο
Krugman.
Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε δραματική μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και, συναφώς, του ΑΕΠ.
Σε αυτό το σημείο ο οικονομολόγος υπενθυμίζει πως, ιστορικά, οι απόπειρες οικονομικού πολέμου βαίνουν ανεπιτυχείς, εκτός και αν περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Αυτό ενισχύει την αισιοδοξία της Μόσχας, που συνεχίζει να περικόπτει τις προμήθειες ενέργειας στην Ευρώπη, φέρνοντάς τη σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, δεδομένου ότι τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου έχουν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και τον κίνδυνο ύφεσης.
Και ο χειμώνας… έρχεται, καταλήγει ο Krugman.
=====================
Σχόλια