Η παρέμβαση του «γκουρού» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτική της κρισιμότητας της διεθνούς κατάστασης.
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Είχε γραφτεί το παρακάτω άρθρο όταν
ο Βαλεντίν Ρογκόφ, αξιωματούχος στη Ζαπορίζια δήλωσε ότι το ουκρανικό
πυροβολικό εκτόξευσε πυραύλους από πολλαπλούς εκτοξευτές στοχεύοντας
απευθείας τα συστήματα ψύξης και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στο
εσωτερικό του εκεί πυρηνικού σταθμού.
Σε αντίθεση με τον ίδιο τον αντιδραστήρα, τα συστήματα αυτά είναι πολύ
πιο τρωτά, αν όμως πληγούν κινδυνεύει αφενός ο αντιδραστήρας να μην
μπορεί να καταψυχεί και να λειώσει ο πυρήνας του όπως στο Τσέρνομπιλ, ή,
αφετέρου, να εκλυθεί μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας από τα απόβλητα στο
περιβάλλον, ισοδύναμη προς αυτό που αποκαλείται «βρώμικη βόμβα». Ο
Ρογκόφ κατηγόρησε τους Ουκρανούς και τον ΟΗΕ ότι παίζουν την κολοκυθιά
με την επίσκεψη των επιθεωρητών της ΔΕΑΕ, λέγοντας ότι μπορούν να πάνε
μόνο μέσω Κιέβου, αλλά το Κίεβο δεν εγγυάται την ασφάλειά τους. Ο λόγος
είναι ότι δεν θέλουν να πιστοποιήσουν το (προφανές) γεγονός ότι οι
Ουκρανοί βομβαρδίζουν τον σταθμό και όχι οι Ρώσοι τον εαυτό τους.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και
πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Χένρι Κίσνγκερ δήλωσε προς
την εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι «είμαστε στα πρόθυρα ενός
πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για θέματα που εν μέρει δημιουργήσαμε
εμείς, χωρίς καμία αντίληψη για το πού υποτίθεται ότι θα μας οδηγήσουν
όλα αυτά». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ο Κίσινγκερ είναι ο «γκουρού» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας για πάνω από μισό αιώνα. Παραμένει το πρόσωπο με το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η παρέμβασή του πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτική της κρισιμότητας της διεθνούς κατάστασης. Ένας ανοιχτός πόλεμος των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός και να οδηγήσει τάχιστα στην καταστροφή της ανθρωπότητας.
Οι επιζήσαντες θα ζηλεύουν τους πεθαμένους. Έτσι περιέγραψαν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύγκρουσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και ο γενικός γραμματέας Νικίτα Χρουστσόφ πριν από 70 χρόνια, όταν υπήρχαν πολύ λιγότερα και πολύ λιγότερο καταστροφικά όπλα από σήμερα.
Προ ημερών μια μελέτη του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers εκτίμησε σε πέντε δισεκατομμύρια τα θύματα ενός πολέμου Αμερικής – Ρωσίας. Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης, συγγραφέας και πολιτικός υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποδεχθούν ότι χρειάζεται «ισορροπία» στον κόσμο και αυτό προϋποθέτει «αποδοχή της νομιμότητας ενίοτε αντιτιθέμενων αξιών».
Ο Κίσινγκερ υπενθύμισε ότι η Ουκρανία περιλαμβάνει ιστορικά ρωσικές περιοχές και δεν μπορεί να θεωρηθεί η ίδια περίπτωση με άλλους νέους συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Πολωνία. Γι’ αυτό, εξήγησε, υποστήριξε στο παρελθόν, την ιδέα μιας ανεξάρτητης μεν, «φινλανδοποιημένης» (ουδέτερης) Ουκρανίας δε.
Η προειδοποίηση Κίσινγκερ συμπίπτει με την κλιμάκωση των απειλών και της έντασης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, μια νέα αποστολή του Κογκρέσου στην Ταϊβάν (που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξουσίας στην Ουάσινγκτον), με την ανακοίνωση σχεδίων τριών γιγαντιαίων κινεζικών εταιρειών να φύγουν από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με την αναχαίτιση ενός βρετανικού αεροσκάφους που είχε μπει στον ρωσικό εναέριο χώρο στη χερσόνησο της Κόλα, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Η Βρετανία ειδικεύεται στον ρόλο του διεθνούς προβοκάτορα για λογαριασμό των εξτρεμιστών της δυτικής Αυτοκρατορίας. Πέρυσι, ο Μπόρις Τζόνσον είχε εγκρίνει προσωπικά τον πλου ενός βρετανικού καταδρομικού εντός των χωρικών υδάτων της Κριμαίας.
Ο Κίσινγκερ προειδοποίησε επίσης την Ουάσινγκτον να μη μεταβάλλει την πολιτική που ακολουθούσε έως τώρα στο θέμα της Ταϊβάν, μια πολιτική που, όπως τόνισε, υιοθετήθηκε και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ και «επέτρεψε την πρόοδο της Ταϊβάν σε μια αυτόνομη δημοκρατική οντότητα και διατήρησε την ειρήνη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επί 50 χρόνια».
Ζελένσκι, ΗΠΑ και Ε.Ε. εκβιάζουν με ουκρανική πυρηνική καταστροφή
Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μας στην κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Έκτοτε όμως η κατάσταση συνεχίζει να εκτραχύνεται.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου TASS επαναλήφθηκαν οι βομβαρδισμοί του πυρηνικού εργοστασίου. Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις απειλές του εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή του σταθμού, απειλές που για να υλοποιηθούν πρέπει να διακινδυνεύσει να τον πλήξει.
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εκβιάζουν, εμμέσως πλην σαφώς, τη Ρωσία, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορίζια και να τον παραδώσει στους Ουκρανούς, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια πυρηνική καταστροφή.
Η Μόσχα επανέλαβε στο μεταξύ τις εκκλήσεις της να πραγματοποιηθεί επιτέλους η επιθεώρηση του σταθμού από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έχει επίσης ζητήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των μεγάλων δυτικών εφημερίδων και τηλεοράσεων εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το ψέμα ότι η Ρωσία δεν θέλει αυτή την επιθεώρηση.
Εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η στάση της Ε.Ε. γιατί αν συμβεί μια πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια θα πληγεί και ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται οι Ρώσοι να παραχωρήσουν την περιοχή του σταθμού, που κατέλαβαν στις 4 Μαρτίου και, επομένως, η εμμονή σε έναν τέτοιο όρο σημαίνει απλά ότι χρησιμοποιείται το θέμα του πυρηνικού κινδύνου αντί να αντιμετωπισθεί.
Τόσο η Ε.Ε., όσο και ο ίδιος ο Ζελένσκι μοιάζουν να μην είναι παρά παρά τυφλά όργανα της αμερικανικής και ΝΑΤΟϊκής πολιτικής, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες της πολιτικής τους και στον ουκρανικό και στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι Ρώσοι κατηγόρησαν προχθές τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν παρακείμενο φράγμα από το οποίο διοχετεύεται νερό στους αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια, χωρίς την ψύξη των οποίων το εργοστάσιο θα ανατιναχθεί.
Διαβάστε επίσης
Σχόλια