Τρέχει η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κόντρα στον πληθωρισμό

 Με αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, αναμένεται να έχει ξεπεράσει τις περισσότερες οικονομίες της Ομάδας των 20, παρά τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 24 ετών. «Κλειδί» τα χαμηλά επιτόκια, παρά τις επικρίσεις που δέχεται.

Μία από τις χειρότερες κρίσεις πληθωρισμού στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να εκτροχιάσει την οικονομία της Τουρκίας, καθώς η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών και του τουρισμού δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της. Στήριξη έδωσαν και οι εξαγωγές της, με ώθηση από την αδύναμη τουρκική λίρα.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η τουρκική οικονομία αναμένεται να έχει ξεπεράσει τις περισσότερες της Ομάδας των 20 το δεύτερο τρίμηνο, παρά τον πληθωρισμό που τρέχει σε υψηλό 24 ετών (σχεδόν στο 80%).

Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο, περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη για 7,4% που έδειξε έρευνα του Bloomberg σε 18 οικονομολόγους. Η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 2,1% σε τριμηνιαία βάση.

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει εκλογών του χρόνου, υποστηρίζει ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, την παραγωγή και την απασχόληση σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και του νομίσματος.

Το φτηνό χρήμα (μέσω των χαμηλών επιτοκίων, των οποίων είναι θερμός υποστηρικτής σε αντίθεση με τη γενική τάση, η οποία χαρακτηρίζει ανορθόδοξη την πολιτική του) φαίνεται να έχει προσθέσει ένα επιπλέον προβάδισμα στην οικονομία των 800 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ

------------

Σχόλια