Στα δύσκολα οι Γερμανοί… ξεχνούν τους κοινοτικούς κανόνες: Πολλά δισ. ευρώ για τη διάσωση της UNIPER

 


Το γερμανικό κράτος θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, με την απόκτηση του 30% του κεφαλαίου του ομίλου, ο οποίος απειλείται με πτώχευση λόγω της μείωσης των εξαγωγών του ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος.

Το σχέδιο διάσωσης θα οδηγήσει «σε δημόσια συμμετοχή της τάξεως του 30%», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της αύξησης του κεφαλαίου κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Uniper είναι μία εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για την τροφοδοσία των πολιτών σε ενέργεια», εξήγησε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρουσιάζοντας τα έκτακτα μέτρα.

Ο όμιλος θα έχει επίσης την ενίσχυση δημοσίου δανείου ύψους «μέχρι 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ» σε μετατρέψιμα ομόλογα που θα μεταβληθούν μακροπρόθεσμα σε μετοχές, σύμφωνα με την Uniper.

Μία επέκταση κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ της επείγουσας πιστωτικής γραμμής θα χορηγηθεί από την δημόσια τράπεζα KfW, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο όμιλος, που έχει περιέλθει σε δυσπραγία λόγω των τιμών του φυσικού αερίου, ζητούσε την βοήθεια του γερμανικού κράτους εδώ και εβδομάδες.

Εκατοντάδες υπηρεσίες του δημοσίου και πάροχοι ενέργειας στην Γερμανία εξαρτώνται για την τροφοδοσία τους από τον όμιλο Uniper.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε προσωπικά για την αποτροπή της πτώχευσης της Uniper, η οποία θα απειλούσε με διάλυση της ενεργειακής αγοράς και με ελλείψεις ενέργειας σε χιλιάδες πελάτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το γερμανικό κράτος δεσμεύθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την σύσταση «μηχανισμού που θα επιτρέπει …αύξηση τιμών» για τους πελάτες από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το μέτρο, το οποίο αποτέλεσε αίτημα του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού εδώ και πολλές εβδομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των λογαριασμών του φυσικού αέριου για τους γερμανούς καταναλωτές.

Η Uniper, πρώτος εισαγωγέας φυσικού αερίου στην Γερμανία, έχει πληγεί σημαντικά από την μείωση κατά 60% από τα μέσα του Ιουνίου των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom.

Η εταιρεία ήταν ο βασικός πελάτης του ρωσικού ομίλου στην Γερμανία. Στο εξής, για να ανταποκριθεί στους όρους των συμβολαίων της, θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο στην αγορά spot, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Αποτέλεσμα: η Uniper, που απασχολεί 12.000 εργαζόμενους στον κόσμο, χάνει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

Για να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση, η εταιρεία άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο που κανονικά προορίζονταν για τον χειμώνα.

Ο καγκελάριος Σολτς διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την διάσωση του ομίλου δεν θα ισχύουν για πάντα.

Με πληροφορίες από AFP και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / EK
Βερολίνο, Γερμανία  ΠΗΓΗ

==========

Οι Γερμανοί έχουν διπλή ηθική. 
Οι άλλοι εφαρμόζουν τους κανόνες που έχουν υπογραφεί, αλλά οι ίδιοι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν. 
Τρία παραδείγματα:
 
1. Εδώ και χρόνια έχουν υπερβολικά πλεονάσματα - πάνω από 6% όριο που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά κανείς δεν τολμάει να θίξει το θέμα και να τιμωρηθεί η Γερμανία. Αντίθετα τιμωρούνται χώρες που έχουν υπερβολικά ελλείμματα, πάνω από 3% του ΑΕΠ τους. 
 
2. Το Συνταγματικό Γερμανικό δικαστήριο είναι υπεράνω των αποφάσεων της ΕΕ, αντίθετα όταν πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν άλλα κράτη πλην Γερμανίας, οι αποφάσεις της ΕΕ δεν ...πειράζει να παραβιάζουν τα Συντάγματα άλλων χωρών! 
 
3. Γενικά οι Γερμανοί είναι υπέρ των κανόνων στο διεθνές εμπόριο.  Δεν θεωρούν κατακριτέο να λαδώνουν το ...σύμπαν προκειμένου να ...βοηθήσουν τις εξαγωγές των εταιρειών τους. Πως νομίζετε υπερχρέωσαν την Ελλάδα. Δείτε τους τομείς των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον ΟΤΕ, τις πάσης φύσεως κρατικές προμήθειες που τις .."γκάζωσαν" με τους δικούς τους εντολοδόχους για να μετατραπεί η χώρα σε μια μάντρα από γερμανικά παλιοσίδερα...

 ------------------------------

Blogger: 

 

Παντού κρυμμένες επιδοτήσεις. Αρκεί να πωλούν τα προϊόντα τους οι Γερμανοί. Αυτό που δεν αναλύει ο συγγραφέας είναι στο αυξημένο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα έχουν μεγάλη συνεισφορά η κατ΄όνομα ΑΠΕ, που έχουν εκτοξεύσει το τιμολόγιο της ΔΕΗ στα ύψη! (Από τις οποίες ΑΠΕ πάλι οι Γερμανικές επιχειρήσεις επιδοτούνται για να εξάγουν στους ιθαγενείς τα παλιοσίδερα...)

Αν στο κόστος της ενέργειας βάλλει κανείς και το χρηματοοικονομικό κόστος - υπάρχει τραπεζικό σύστημα και αν ναι τι με τι επιτόκια δίνει χρήματα στις επιχειρήσεις σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού των αντίστοιχων επιχειρήσεων στη Γερμανία;  Δεν χρειάζεται και άλλα στοιχεία για να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι οι όποιος ντόπιες επιχειρήσεις έχουν ημερομηνία λήξεως... αν δεν έχουν χρεοκοπήσει ήδη. 

Κάποιες σοβαρές μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα εκτός Ελλάδας και οι λοιπές περιμένουν να εξαγορασθούν για ένα πιάτο φακές...

...και για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι:

Σχόλια