Λαβρόφ: Ρωσία και Αφρική εργάζονται για την μείωση του εμπορίου σε δολάρια και ευρώ

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ουγκάντα και το Κονγκό μεταξύ 24ης και 28ης Ιουλίου.


O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι ρώσοι και αφρικανοί εταίροι εργάζονται για την μείωση, αν και σταδιακά, του εμπορίου σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ σε αμοιβαίες εμπορικές πληρωμές. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Σίγουρα, η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί κάποια προσαρμογή των μηχανισμών της αλληλεπίδρασής μας. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει ένα ζήτημα διασφάλισης της απρόσκοπτης υλικοτεχνικής υποστήριξης και συντονισμού του συστήματος των χρηματοπιστωτικών διακανονισμών για να καταστούν ασφαλείς από την εξωτερική παρέμβαση. Σε συνεργασία με τους εταίρους της, η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της χρήσης εθνικών νομισμάτων και συστημάτων πληρωμών. Εργαζόμαστε για να μειώσουμε σταδιακά το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ στο αμοιβαίο εμπόριο», δήλωσε ο Λαβρόφ σε άρθρο του σε αφρικανικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μεταξύ 24ης και 28ης Ιουλίου, ο Λαβρόφ θα ταξιδέψει στην Αφρική και έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ουγκάντα και το Κονγκό. Η Μόσχα, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την προμήθεια τροφίμων, λιπασμάτων και ενέργειας σε αφρικανικές χώρες, ανεξάρτητα από τις δυτικές κυρώσεις.

«Είναι σημαντικό όλοι οι Αφρικανοί φίλοι μας να κατανοήσουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπληρώνει με καλή πίστη τις υποχρεώσεις της βάσει διεθνών συμβάσεων όσον αφορά τις εξαγωγές τροφίμων, λιπασμάτων, ενέργειας και άλλων αγαθών ζωτικής σημασίας για την Αφρική. Η Ρωσία λαμβάνει όλα τα μέτρα για το σκοπό αυτό», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά την σημασία των βασικών αγαθών για τον κοινωνικό ιστό, ο οποίος περιλαμβάνει τα τρόφιμα. «Θα ήθελα να τονίσω ότι οι εικασίες της δυτικής και ουκρανικής προπαγάνδας ότι η Ρωσία φέρεται να “εξάγει πείνα” είναι εντελώς αβάσιμες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη σε άλλους», δήλωσε ο Λαβρόφ.

‎Υποστήριξε ότι η Δύση χρησιμοποίησε την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού για να παρακρατήσει εμπορεύματα και ροές τροφίμων, γεγονός που ανάγκασε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων τους, κάτι που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης μιας ‎‎παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης‎‎.‎

============

Σχόλια