Μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες πισωπατούν στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση. Αιτία οι περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και οι φόβοι ενεργειακών ελλείψεων τον επερχόμενο χειμώνα. Είχαν προηγηθεί Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία κ.α., στο σχέδιο «λιγνίτης».
Περισσότερη παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα επιτρέψει και η Ολλανδία, ούτως ώστε να εγγυηθεί τη διασφάλιση της επάρκειας φυσικού αερίου και συμβαδίζοντας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη στροφή προς τα βαριά ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Στόχος, γράφει το Bloomberg, να αποτραπούν πιθανές ελλείψεις στην ενέργεια.
Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα αναθεωρήσει άμεσα τον νόμο που υποχρεώνει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να λειτουργούν έως το 35% της δυναμικότητάς τους προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Ρομπ Τζέτεν τη Δευτέρα στη Χάγη.
«Χωρίς πρόσθετα μέτρα, δεν είναι πλέον εγγυημένο ότι στην Ευρώπη και την Ολλανδία θα είμαστε σε θέση να γεμίσουμε επαρκώς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ενόψει της προετοιμασίας για τον χειμώνα», δήλωσε.
Το σχέδιο έρχεται εν μέσω αντίστοιχων κινήσεων από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας, οι οποίες έδωσαν και πάλι ώθηση στην παραγωγή λιγνίτη ως απάντηση στην περικοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Τα μέτρα ήρθαν αφότου η Μόσχα μείωσε τις παραδόσεις στον κύριο σύνδεσμο φυσικού αερίου με την Ευρώπη.
Εξάλλου, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο ενεργοποιεί και η Ιταλία, σε μια κίνηση που μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερη εξάρτηση από πιο βρώμικα καύσιμα, ενώ αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη έχει αποφασιστεί και στη χώρα μας.
=======================
Σχόλια