Η Ρωσία απαγορεύει την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων από αλλοδαπούς

 

Οι έγκυρες άδειες για το δικαίωμα χρήσης του υπεδάφους που κατέχονται από αλλοδαπούς θα μεταβιβαστούν σε ρωσικές οντότητες ή θα επιστραφούν στο ταμείο του υπεδάφους.

28 Ιουνίου 2022

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την έκδοση αδειών για την ανάπτυξη ορυκτών πόρων σε ξένες εταιρείες. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στην επίσημη πύλη νομικών πληροφοριών της Ρωσίας.

Ο νόμος ορίζει ότι μόνο οι νομικές οντότητες που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και οι μεμονωμένοι επιχειρηματίες που είναι πολίτες της Ρωσίας, μπορούν να κάνουν χρήση των ρωσικών ορυκτών πόρων. Για να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία, οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουν νομικές οντότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία και να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα χρήσης του υπεδάφους των οικοπέδων σε αυτές. Οι έγκυρες άδειες για το δικαίωμα χρήσης του υπεδάφους που κατέχονται από αλλοδαπούς θα μεταβιβαστούν σε ρωσικές οντότητες ή θα επιστραφούν στο ταμείο του υπεδάφους.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του, οι αλλοδαπές νομικές οντότητες πρέπει να ενημερωθούν για την ανάγκη μεταβίβασης του δικαιώματος χρήσης ενός υπεδάφους σε μια ρωσική νομική οντότητα. Μετά από αυτό, εντός 90 ημερών, οι αλλοδαποί χρήστες του υπεδάφους υποχρεούνται να δημιουργήσουν μια νομική οντότητα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι η εταιρεία ρωσικών σιδηροδρόμων λαμβάνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το υπέδαφος τοπικών οικοπέδων για την εξόρυξη ορυκτών για την κατασκευή των σιδηροδρόμων Baikal-Amur και Trans-Siberian χωρίς δημοπρασία.

Η Ρωσία διαθέτει πλούσια αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος, μαγγανίου, χρωμίου, νικελίου, πλατίνας, τιτανίου, χαλκού, κασσίτερου, μολύβδου, βολφραμίου, διαμαντιών, φωσφορικών αλάτων και χρυσού. Τα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στα νοτιοδυτικά της χώρας πιστεύεται ότι περιέχουν το ένα έκτο των συνολικών αποθεμάτων του κόσμου.

Πηγή: kosmodromio.gr

Σχόλια