Το άρθρο της ημέρας (18-6-2022)

Blogger: ...προσπαθώντας να καταλάβω τη συνεισφορά του κυρίου και την αιτία της βράβευσής του. Μια εξήγησις... φαίνεται ότι αρκεί που είναι χρήσιμος στο αφήγημα...

Περί Νεοφιλελευθερισμού (Ευνοιοκρατικός καπιταλισμός )

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, ότι η αντίπαλη ιδεολογία είναι η Νεοφιλελεύθερη, η οποία μαζί με την Οικονομική και Πολιτισμική Παγκοσμιοποίηση αγκαλιάζει πολιτικούς, ιδεολογίες και οπαδούς από την Συντηρητική Νέα Δεξιά έως την Νέα Αριστερά και τον Ατομικιστικό Αναρχισμό, έχει δε σαν αρωγούς-χαρακτηριστικά τον εθνομηδενισμό, μεταμοντερνισμό, πολυπολιτισμό, φαυλοκρατία, κορπορατικό κρατισμό και κομματοκρατία, τόσο πιο γρήγορα θα ξαναποκτήσουμε όραμα για το αύριο.
Ευνοιοκρατικός καπιταλισμός (Crony Capitalism)
Ο ευνοιοκρατικός καπιταλισμός (crony capitalism) είναι το οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην παραχώρηση εύνοιας από την πολιτική και τεχνοκρατική ελίτ σε οικονομικούς δρώντες.

Ο όρος έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 στην Νοτιανατολική Ασία.  Η κρίση άλλαξε τις βασικές αντιλήψεις που υπήρχαν για το «οικονομικό θαύμα» χωρών όπως η Νότια Κορέα, φέρνοντας στην επιφάνεια τις ιδιαίτερες στενές σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών, τεχνοκρατών και πολιτικών. 

Συνέχεια εδώ

===============================

Y.Γ.

...το θέ(α)μα έχει και την αισθητική του.


πηγη

Σχόλια