Ο ατλαντισμός διαλύει την ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ντόρα τα είπε μια χαρά χθες στον Σκάι: ότι η Κομισιόν τα έχει χαμένα. Ότι ζει σε γυάλινο κόσμο. Ότι αυτή η Επιτροπή είναι ακατάλληλη.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ότι κακώς σιώπησαν οι Βρυξέλλες στην επίθεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός. Ότι ολιγωρούν και δεν βρίσκουν λύσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης. Ηταν μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούς αυτής της έντασης την κριτική από μια προσωπικότητα που ηγήθηκε της εκστρατείας τού «Ναι» στο αψυχολόγητο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Καλώς λοιπόν έπραξε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, άριστα τα έψαλε στο «ιερατείο». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αυτό που δεν πρόλαβε όμως να εξηγήσει στον περιορισμένο τηλεοπτικό χρόνο που διήρκεσε η συνέντευξη (ή δεν θέλησε να πει) ήταν γιατί συμπεριφέρεται έτσι η Ένωση. Είναι μόνο ζήτημα ανικανότητας μιας ηγεσίας που είναι κατώτερη των περιστάσεων ή μήπως είναι και κάτι άλλο; Και κάτι ακόμη; Ας είμαστε ειλικρινείς… Στο ενεργειακό η Ένωση αποτυγχάνει, γιατί καλείται να εφαρμόσει μια πολιτική που δεν ταυτίζεται απολύτως με τα συμφέροντά της. Το ευρωπαϊκό συμφέρον δεν ταυτίζεται απολύτως με το ατλαντικό στην ενέργεια και όση προσπάθεια και αν κάνει η Κομισιόν για να τετραγωνίσει τον κύκλο αυτό είναι απλά αδύνατον.

Ο πόλεμος έγινε πρωτίστως για τον Nord Stream 2 και οι πάντες ψιθυρίζουν, χωρίς όμως να τολμούν να το ομολογήσουν δημοσίως, ότι το φυσικό αέριο που προμηθευόταν μέχρι πρότινος η Ευρώπη από τη Μόσχα ήταν απείρως φθηνότερο από αυτό που καλείται να εισαγάγει τώρα. Η Δύση αποφάσισε να καταργήσει τον καπιταλισμό και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, στον οποίο διαμορφώνονται ελεύθερα οι τιμές για λόγους γεωπολιτικής.

Η Δύση επέλεξε για την Ευρώπη και τους λαούς της το ολιγοπώλιο της ακρίβειας. Η Ευρώπη, αφού αποδείχθηκε ανίκανη να αποτρέψει έναν πόλεμο που ξέσπασε στο έδαφός της, τώρα καλείται, στο όνομα της συμμαχίας, να εφαρμόσει μια πολιτική που καταστρέφει τις ζωές των πολιτών της. Που αποσταθεροποιεί -αν δεν ξεσηκώνει- τις κοινωνίες. Που αποτελεί υγρασία διαβρωτική για τις δημοκρατίες. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο θέμα ανικανότητας της Κομισιόν. Ούτε βεβαίως είναι το εθνικό συμφέρον μόνο που εμποδίζει τις ηγεσίες να προχωρήσουν τάχιστα στην εκπόνηση μιας ευρωπαϊκής λύσης για το Ενεργειακό.

Είναι ο ίδιος ο ατλαντισμός που εμποδίζει την Ενωση να αναλάβει συντεταγμένη πρωτοβουλία για ενιαία ευρωπαϊκή λύση. Είναι εν τέλει ο ατλαντισμός αυτός που διαλύει την ενότητα της Ευρώπης! Η κυρία Μπακογιάννη το είχε υπαινιχθεί σχεδόν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, επισημαίνοντας ότι ο ασφυκτικός τρόπος που λειτουργούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν βοηθά τους Ευρωπαίους, ούτε εμποδίζει την αποτροπή της σύρραξης. Αυτή τη φορά επέλεξε απλώς να σιωπήσει στο σκέλος αυτό.

Όσον αφορά δε τη στάση της Ένωσης στα Ελληνοτουρκικά και την απαράδεκτη σιωπή της στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, εδώ δεν φταίει ο ατλαντισμός – εδώ φταίει ο κακός μας ο καιρός. Οταν οι Γερμανοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, ακόμη και οι Μαλτέζοι εξαρτώνται από τις πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων που παραγγέλνουν οι Τούρκοι ή από τις καταθέσεις μαύρου και άσπρου πολιτικού και επιχειρηματικού χρήματος σε τράπεζες του Νότου, δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για τις αιτίες της σιωπής τους. Εδώ που φτάσαμε, θέμα χρόνου είναι να μπουν στο παιχνίδι των τουρκικών παραγγελιών και οι φίλοι μας οι Γάλλοι και να αυξηθούν οι σιωπές. Τίποτε από όλα όσα συμβαίνουν λοιπόν δεν είναι ανεξήγητο. Ολα εξηγούνται.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν αλλάζουν. Καλά κάνουμε και τα καταγγέλλουμε, λοιπόν, άριστα έπραξε η κυρία Μπακογιάννη και «τα έχωσε» χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήπως και πάρει το μήνυμα, το μείζον όμως είναι να έχουμε αποτέλεσμα. Η Σύνοδος Κορυφής της προσεχούς εβδομάδας θα αποτελέσει ένα δείγμα. Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε.

--------------------------

Blogger: Όσοι μας διαβάζουν τουλάχιστον δεν πέφτουν από τα σύνεφα...

Blogger:

...όταν το κέντρο, η καρδιά του καπιταλισμού, βρίσκεται σε κρίση τότε χρειάζεται σκληρά γεγονότα για να αντλήσει πόρους από την περιφέρεια. Η ΕΕ ως ενδοχώρα των ΗΠΑ  είναι ο μεγάλος χαμένος της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ επέβαλαν την μονοκρατορία τους και μετέφεραν βάρη στον Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. (Εξ' άλλου αυτοί επέτρεψαν να κατασκευασθεί!). Ας θυμηθούμε την πορεία της Ιαπωνίας που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 έβγαζε γλώσσα στις ΗΠΑ. Τώρα ήρθε η σειρά της Γερμανίας να φορέσει ένα άλλο κουστούμι, σαφώς πιο στενό απ΄το προηγούμενο.... (μεταγεννέστερη εγγραφή: δες εδώ, κάποιος συμφωνεία απόλυτα μαζί μας!)

  • ---------------

    *blogger: 29-ΜΑΪΟΥ -2017

     Θα θυμάστε, οι παλιότεροι, ότι η Ιαπωνία "χτυπούσε" παγκόσμια οικονομική πρωτοκαθεδρία με το υπέρογκο πλεόνασμά της. Οι Αμερικάνικες ταινίες, εμφάνιζαν τους "κακούς" Γιαπωζέζους έτοιμους να αγοράσουν τα πάντα στην Αμερική. Στις ίδιες ταινίες η ΓΙΑΚΟΥΖΑ - ιαπωνική μαφία - εμφανιζόταν να διαβρώνει τα πάντα στις ΗΠΑ.  Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης γνωστό. Από το 1993 μέχρι και σήμερα η Ιαπωνία μοχθεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο του στασιμοπληθωρισμού... και σαπίζει καθημερινά.

    Η Γερμανία κινδυνεύει να πάθει ακριβώς το ίδιο. Οι Γερμανοί θα πληρώσουν γιατί είναι "μοναχοφαγάδες", τα θέλουν όλα δικά τους και ...γρήγορα. Η χώρα μας έχοντας χάσει την ανεξαρτησία της - υπογράφοντας μνημόνια - είναι υποχείριο και πιόνι στα χέρια των μεγάλων. Κινδυνεύει να πάθει ότι τα βατράχια στον βάλτο, όταν τσακώνονται τα βουβάλια. Είναι το πιθανότερο σενάριο, μια πιθανότητα που αυξάνει με τον καιρό, αφού η χώρα αδυνατίζει και δεν αναδεικνύεται εναλλακτικό σενάριο επιβίωσης...(Δες κι΄αυτό εδώ

    -----------------------

==================
Επίσης:

Έγραφα στις 13 Μαίου 2018 με αφορμή το πολύ σημαντικό άρθρο με τίτλο: Αποφεύγοντας χαριστικές παραχωρήσεις
 ..κάτι μου λέει ότι ο Αγγλικός{Αμερικανικός(?;)} παράγοντας εμφανίζει  ...ξεχασμένες συμφωνίες στο τραπέζι.(Το αγκάθι που πρέπει να διαχειρισθεί το Βερολίνο είναι: Μετά το 1945 ως κρατική οντότητα δεν είχε το ..βαρίδι των εξοπλισμών κάτι που διευκόλυνε την απογείωση της οικονομίας του. Είναι ώρα ΑγγλοΑμερικάνοι να ζητήσουν την αμοιβή τους για τις ζημίες που υπέστησαν στον ...πόλεμο καθώς και την αμοιβή τους για την ασφάλεια που παρείχαν προκειμένου η Γερμανία να ζει σε ασφάλεια και να πλουτίζει - και μάλλον έχουν (θα βρούν...) τον τρόπο να σύρουν το Βερολίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο και θα πάει διότι ξέρει ότι υπάρχει και άλλου τύπου τραπέζι εκείνο που θυμίζει του κούτσουρο του χασάπη...)  
=================== 
  • Σφοδρή επίθεση Τραμπ στη Γερμανία με αφορμή το ΝΑΤΟ

  • Σχόλια