Σε πλήρη ρήξη οδηγούνται οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες. H Ελλάδα ακολουθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προχώρησαν σε μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία, η οποία όμως εξακολουθεί να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Μόσχα. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παίρνει μία σειρά από αρνητικά μηνύματα σχετικά για τον ρόλο της Τουρκίας, με τελευταίο την δήλωση της Βικτόριας Νούλαντ για τον EastMed. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σίγουρα οι καταγγελίες για μαζικές θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπούτσα επιβάρυναν την εικόνα της Ρωσίας στην Ευρώπη. Κανείς στην Δύση δεν έχει διάθεση να ακούσει και πολύ περισσότερο να εξετάσει την ρωσική θέση περί “προβοκάτσιας”, μέσω μίας ανεξάρτητης έρευνας. Μόνο ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Ουγγαρία Βίκτορ Ορμπάν φάνηκε διατεθειμένος να εξετάσει την πρόταση Πούτιν για πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Όμως, δεν είναι μόνο οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα ο λόγος που το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να οξύνει περαιτέρω τις ελληνορωσικές σχέσεις, διακινδυνεύοντας αντίποινα που ήδη προανήγγειλε η ρωσική πλευρά και δια στόματος της Μαρίας Ζαχάροβα. Στην πραγματικότητα, διακινδυνεύεται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μία ενδεχόμενη αλλαγή της ρωσικής στάσης σε ζητήματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά και κυρίως το Κυπριακό.
Εκτός από την (αυτονόητη) καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία και την υιοθέτηση σκληρών κυρώσεων, με τις οποίες είναι σύμφωνη και η αξιωματική αντιπολίτευση, το κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις είχε ήδη επιβαρύνει η αποστολή οπλισμού στο Κίεβο, αλλά κυρίως η ρητορική του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιρωσικού κλίματος. Για να παραφράσουμε την γνωστή παροιμία, “ήταν στραβό το κλήμα. το έφαγαν και οι απελάσεις”!
Αντίδραση για τους Ρώσους διπλωμάτες
Η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που καυτηρίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για «λογική ίσων αποστάσεων» και «απόψεις Καμμένου», αναφερόμενος στις φιλορωσικές θέσεις που εκφράζει στα social media ο πρώην εταίρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών έγινε «στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας». Επισήμανε πως, ακόμα και όταν η απερχόμενη κυβέρνηση είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, ουδέποτε επιδίωξε «το κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων», όπως βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει και ομολόγησε ανοιχτά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι απελάσεις έγιναν, χωρίς η ελληνική πλευρά να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, εκτός από το γενικόλογο ότι παραβιάστηκε η διεθνής σύμβαση που ρυθμίζει τη συμπεριφορά των διαπιστευμένων διπλωματών σε μία χώρα. Ηχεί, μάλιστα, σαν ειρωνεία όταν το υπουργείο Εξωτερικών ανέχεται κραυγαλέες υπερβάσεις όχι μόνο από Δυτικούς διπλωμάτες, αλλά και από Τούρκους, οι οποία ωμά αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Θυμίζουμε πως όταν είχε γίνει γνωστή η υπογραφή του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης (το οποίο η Άγκυρα φέρνει στο “τραπέζι” σε κάθε ευκαιρία) η Ελλάδα είχε περιοριστεί να απελάσει μόνο τον τότε Λίβυο πρέσβη. Ουδέποτε έχουμε δει απελάσεις Τούρκων διπλωματών από το προξενείο της Κομοτηνής, το οποίο επίσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άντρο αποσταθεροποιητικής δράσης.
Η επίσκεψη Νούλαντ
Δεν είναι διόλου τυχαίο που οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών ανακοινώθηκαν όσο πραγματοποιεί επίσκεψη η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, γνωστή για τις σκληρές αντιρωσικές της θέσεις. Η Νούλαντ είχε πρωτοστατήσει στην ουκρανική κρίση του 2014, μαζί με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο, τον γνωστό μας Τζέφρι Πάιατ και είχε εκφράσει με το μνημειώδες «fuck EU» τις πραγματικές της διαθέσεις για τον ρόλο της ΕΕ στην Ουκρανία!
Επίσης, η κ. Νούλαντ έχει διακριθεί για το φιλοτουρκικό ρόλο της στο Κυπριακό. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της για τον αγωγό EastMed, στην συνέντευξη της στην “Καθημερινή”, όπου ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ προκρίνουν την μεταφορά υγροποιημένου αερίου, συμπεριλαμβάνοντας στους σχεδιασμούς τους και την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά “ακριβό” και “χρονοβόρο” project τον East Med.
Στο ερώτημα, λοιπόν, “τι κερδίζει η Ελλάδα” υιοθετώντας την αντιρωσική στάση των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας έρχονται να απαντήσουν άλλες δύο ειδήσεις που έγιναν γνωστές, μόλις μέσα σε ένα 24ωρο: η πρώτη είναι η εγκαινίαση του “Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας”, ο οποίος ήρθε ως αποτέλεσμα του μεσολαβητικού ρόλου που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο Ουκρανικό.
H δεύτερη είναι η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, το οποίο καλεί να εξετάσει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως αυτή «θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε την μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ». Ουδόλως απασχολεί τις ΗΠΑ που η Τουρκία δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και φυσικά εξακολουθεί να διατηρεί τους S-400. Αλλά η κυβέρνηση έχει να ασχοληθεί με τα σοβαρά, την “υποδοχή” του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αύριο στην Βουλή…
================
Σχόλια