«Δούρειος Ίππος» και πάλι ο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Αποφασισμένος να μοιράσει το Αιγαίο με τους Τούρκους - Eμπλέκει και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ιδιαίτερα «γαλαντόμος» αποδεικνύεται με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μοιράσει το Αιγαίο με τους Τούρκους, σαν να ήταν… χωράφι του παππού του!

Η τοποθέτηση αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, την προηγούμενη εβδομάδα, ήλθε να πλαισιώσει ανάλογες τοποθετήσεις ολόκληρου του μετώπου του κατευνασμού της Τουρκίας, που αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θεώρησε ότι ήταν ο κατάλληλος καιρός για μια ομοβροντία υπέρ της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της συνεννόησης με την Τουρκία προκειμένου να… διασφαλιστεί όχι μόνο η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και να «διευκολυνθεί» η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία… μέσω Τουρκίας.

Όπως η «δημοκρατία» είχε ήδη από το Σάββατο αναδείξει με άρθρο της Κύρας Αδάμ, αυτού του είδους οι τοποθετήσεις τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία καθόλου τυχαίες δεν είναι, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ σκληρό γεωπολιτικό πόκερ σχετικά με τη διέλευση αγωγών φυσικού αερίου, που η Τουρκία διεκδικεί είτε να καταλήγουν σε αυτήν είτε να αναγνωρίζουν τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στόχευση, δε, τόσο της Τουρκίας όσο και άλλων παραγόντων είναι να υποχρεωθεί η χώρα μας σε κάποιον «συμβιβασμό» με την Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουν γρήγορα να «προχωρήσουν» τα ενεργειακά έργα της περιοχής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την πάγια τακτική αυτών που ζητούν τον κατευνασμό της Τουρκίας, δεν παρέλειψε να «εξάρει» τον ρόλο της στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής» και δικαιολογώντας ακόμη και τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που παίζει στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, καθώς, όπως εξήγησε, «θέλει βαθμούς ελευθερίας» σε σχέση με τη Δύση, γιατί «η Τουρκία αλλού συγκλίνει και αλλού συγκρούεται με τη Ρωσία». «Η Τουρκία δεν κάνει κάποια πρωτοτυπία», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει αυτήν την περίοδο η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να εκλογικεύσει το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν.

«Tο Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»

Αφού, λοιπόν, πρώτα «θεμελίωσε» το μέγεθος και τη σημασία της Τουρκίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε «στο ψητό» λέγοντας ότι θα πρέπει τώρα να λύσουμε, «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο», είναι «παράκτια χώρα», και υπογραμμίζοντας ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη».

Συμπλήρωσε, δε, ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από έξι μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε έξι εμείς και δώδεκα μίλια η Τουρκία. «Εκεί μπορούμε να τα επεκτείνουμε», είπε, υποδεικνύοντας την πρόθεση να συμμορφωθεί η χώρα μας με το τουρκικό casus belli για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη χαλαρότητα με την οποία απεμπόλησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ο πρώην υπουργός επανήλθε με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία προσπάθησε να αποδώσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τη φράση «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη». Στην ανάρτησή του σημείωνε συγκεκριμένα πως αυτή ειπώθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ το 1978.

Ξέχασε, φυσικά, να σημειώσει ότι το δικαίωμα της χώρας μας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια προκύπτει από την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας) που ολοκληρώθηκε το 1982 και άρχισε να εφαρμόζεται μόλις το 1994, και η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη έννοια «ελευθερίας των θαλασσών», που προέβλεπε εθνικά χωρικά ύδατα περίπου τριών μιλίων.

Η Άγκυρα επανέρχεται για «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών, αλλά η Αθήνα σιωπά

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και οι «λαγοί» του κατευνασμού της Τουρκίας σχεδόν εμμονικά επαναλαμβάνουν πως «άλλαξε η Τουρκία» μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τούς εκθέτει όχι μόνο βάζοντας ξανά στο τραπέζι τα περί «αποστρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών, αλλά ζητώντας ακόμη και να μην… πατάνε το πόδι τους σε αυτά Ελληνες αξιωματούχοι.

Η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για ακόμη μία φορά συνέχισε στον ίδιο ακριβώς τόνο να ξεδιπλώνει τις παράνομες και παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις για τα νησιά του Αιγαίου και να φτάνει μέχρι του σημείου να κατηγορεί τη χώρα μας για… παραβιάσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η χώρα μας «συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 423 φορές το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης εντός του τρέχοντος έτους».

Δεν έμεινε εκεί, αλλά αναφέρθηκε στις… επισκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά σημειώνοντας: «Πλέον των παραπάνω, Ελληνες αξιωματούχοι επισκέφτηκαν 19 φορές τα νησιά αυτά. Οι 11 από αυτές τις επισκέψεις έγιναν από τον υφυπουργό Άμυνας», λες και για να πάει ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός στα νησιά αυτά του ανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να πάρει την άδεια του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ή κάποιου… Τούρκου δημάρχου.

Προκειμένου μάλιστα να… καταρρίψει τους όποιους ισχυρισμούς ανερυθρίαστα κάποιοι στη χώρα μας προσπαθούν να οικοδομήσουν για να προετοιμάσουν τις «Πρέσπες του Αιγαίου», συνέχισε διευκρινίζοντας ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα νησιά στα οποία ισχύει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης συνιστούν παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τις παρουσιάζει σε κάθε ευκαιρία σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές της.

Στην Αθήνα, από ό,τι φαίνεται, επέλεξαν και αυτήν τη φορά να ακολουθήσουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, κάνοντας ότι δεν άκουσαν τίποτε, αφού επίσημη απάντηση στις αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας δεν δόθηκε. Εκτός και εάν θεώρησαν ότι ο «τόνος» που χρησιμοποιήθηκε, όταν ακόμη μία φορά ξεδιπλώθηκε η βεντάλια του τουρκικού αναθεωρητισμού, ήταν «καλύτερος» από παλιά κι έτσι και αυτού του είδους οι προκλήσεις να ερμηνεύθηκαν ακόμη και ως «πρόοδος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. ΠΗΓΗ

===============

---------------------------------

«Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»: Τις θέσεις της Τουρκίας προπαγανδίζει ο Βενιζέλος!

 

Προκλητικός δήλωσε ότι η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο!

Τρελά πανηγύρια έχουν στήσει στην Άγκυρα μετά την σύμπλευση, με την προπαγάνδα της Τουρκίας, του που προκαλεί με τις θέσεις του τον Ελληνισμό.

Μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δικαίωσε την γείτονα για τις εις βάρος μας διεκδικήσεις, αναφέροντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο» γιατί είναι «παράκτια χώρα» και ότι το… Αιγαίο δεν είναι και ελληνική λίμνη!

Με θράσος χιλίων πιθήκων τάχθηκε υπέρ της άμεσης εξεύρεσης… λύσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής». Και συμπλήρωσε «είχα πιέσει την κυβέρνηση από 27 Φεβρουαρίου να γίνει η συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν, διότι και η Τουρκία μη νομίζετε ότι κάνει τίποτα περίεργα πράγματα, εμπνευσμένα ή ταχυδακτυλουργίες. Έχει ένα χάρτη πάρα πολύ δύσκολο, έχει μία πολύ δύσκολη γεωγραφική θέση. Λοιπόν είναι καταδικασμένη, εν τέλει, να είναι με τη Δύση. Έχει τα πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ, είναι σημείο ανάσχεσης για τη ρωσική πυρηνική απειλή. Με τη Ρωσία αλλού συγκρούεται, αλλού συμφιλιώνεται, έχει μία περίεργη σχέση στρατηγικής κατανόησης».

Για δε το Αιγαίο ξεπερνάει κάθε όριο πρόκλησης η τοποθέτησή του:

«Ως εκ τούτου, λοιπόν, είναι τώρα η στιγμή και για λόγους γεωπολιτικούς και για λόγους ενεργειακούς, εκτός και αν θέλουμε να ξεχάσουμε αυτό που λέγεται κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, να λύσουμε το θέμα της οριοθέτησης εντός του Διεθνούς Δικαίου, λέγοντας απλά πράγματα, δηλαδή αυτό μόνο, ότι θα σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία έχει μία θέση στη Μεσόγειο, είναι παράκτια χώρα, όπως βεβαίως έχει και η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ και ο Λίβανος και η Αίγυπτος, δεν αποκλείουμε κανέναν, άρα δεν αποκλείουμε την Τουρκία στο μέτρο που το προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Ότι το Αιγαίο ούτως ή άλλως δεν θα είναι χώρος εξορύξεων αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι και ελληνική λίμνη, έχει και η Τουρκία ακτές. Θυμίζω ότι έχουμε 6 μίλια χωρικά ύδατα εμείς, 6 μίλια χωρικά ύδατα η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο όμως έχει 12 μίλια η Τουρκία και 6 εμείς. Άρα μπορούμε εκεί να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και να είμαστε επί ίσης βάσης. Απλά πράγματα, Διεθνές Δίκαιο και δηλώσεις πολύ απλές, ότι εμείς δεν θέλουμε να υπερβούμε το όριο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αναγνωρίζουμε τη θέση του άλλου, εάν τα επόμενα όμως πέντε-δέκα χρόνια δεν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα ας τα ξεχάσουμε, γιατί θα πάμε σε άλλες μορφές ενέργειας, τόσο απλά».

Όταν η Άγκυρα έχε τέτοια βοήθεια από το εσωτερικό της Ελλάδας χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω;

==============

 

Αφιερωμένο εξαιρετικώς στον κύριο Βενιζέλο!

 

Δημοσιευση:

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας από τους ολίγους πολιτικούς που μελέτησαν διεξοδικώς τα Αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και αυτό τον τιμά.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. που έπραξαν κάτι ανάλογο. Τα αρχεία αυτά αποτελούν πολύτιμο εθνικό θησαυρό, εγχειρίδιο για κάθε πολιτικό που θέλει να μάθει την Ιστορία του τόπου από τις πηγές, από ποιους παρέλαβε τη σκυτάλη. Για ένα πράγμα δεν προσφέρονται τα Αρχεία Καραμανλή: Για πολιτική εργαλειοποίηση προς ικανοποίηση αλλότριων σκοπών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεργάστηκε ως υπουργός με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την κατάρτιση του νόμου για την απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να κόβει και να ράβει φράσεις του Καραμανλή στα μέτρα των φιλοδοξιών του, όπως έπραξε προσφάτως, όταν ισχυρίστηκε ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» και προς αποφυγήν πολιτικών επιθέσεων εις βάρος του απέδωσε τη φράση αυτή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σε κείμενο που περιέχεται στα αρχεία του.

Το καλύτερο μνημόσυνο προς τον μεγάλο πατριώτη Μακεδόνα πολιτικό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1998, είναι ο σεβασμός στις απόψεις του, όχι η διαστρέβλωσή τους. Οι ύστατες σκέψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το Αιγαίο διατυπώθηκαν στις 16 Ιουλίου 1991 μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο, και τις αποδίδει πιστά σε εμπεριστατωμένο σημείωμά του ο Πέτρος Μολυβιάτης. Το σημείωμα δημοσιεύεται στις σελίδες 587-588 του τόμου 12Β των Αρχείων Καραμανλή. Το αφιερώνω στον αγαπητό κατά τα λοιπά Ευάγγελο Βενιζέλο, βέβαιος ότι του διέφυγε το συγκεκριμένο απόσπασμα. Ο διάλογος Καραμανλή – Μπους έχει ως εξής:

«Πρόεδρος Μπους: Χωρίς να θέλω να αναμειχθώ στα εσωτερικά σας, αλλά επειδή τα θέματα αυτά έχουν πάρει διεθνή χαρακτήρα, θα ήθελα να μιλήσουμε για την Κύπρο και τις σχέσεις σας με την Τουρκία.

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Είναι δυσάρεστο ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, βρίσκονται σε κακή αλλά και επικίνδυνη κατάσταση. Δεν είναι μόνο το Κυπριακό, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα σε βάρος της Ελλάδος, όπως τα νησιά του Αιγαίου, η Θράκη κ.λπ. Επίστευα πάντοτε και πιστεύω στην ανάγκη επιλύσεως των διαφορών μας με την Τουρκία. Η γεωγραφία μάς υποχρεώνει να συνυπάρχουμε. Χρειάζεται λίγη λογική και λίγο πολιτικό θάρρος. Εγώ προσπάθησα πολύ να λύσω τις διαφορές μας με την Τουρκία. Για να σώσω τη φιλία των δύο χωρών εγκατέλειψα την ιδέα της Ενώσεως που ήταν εθνικό θέμα και συμφωνήσαμε για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

»Πρόεδρος Μπους: Πότε έγινε αυτό;

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Τον Ιανουάριο του 1959… Μετά προσπάθησα να συνεννοηθώ με τους Τούρκους και έκανα προτάσεις συνάψεως Συμφώνου μη Επιθέσεως το 1976 στον Ντεμιρέλ. Το δέχθηκε και μετά 10 ημέρες μετάνιωσε. Εκανα και μια προσπάθεια για το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και πρότεινα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συναντηθήκαμε με τον Ντεμιρέλ στις Βρυξέλλες και υπογράψαμε γι’ αυτό ένα κοινό ανακοινωθέν.

Μετά 10 ημέρες έστειλα τους αντιπροσώπους μας για να συζητήσουν τη σχετική διαδικασία και ο Ντεμιρέλ υπαναχώρησε, λέγοντας ότι υπέγραψε το ανακοινωθέν χωρίς να το διαβάσει. Οταν συνάντησα τον Ετσεβίτ, του είπα και πάλι για τη Χάγη γιατί, πέραν των άλλων, συμφέρει και πολιτικά, αφού η απόφαση θα είναι του Δικαστηρίου και δεν θα κατηγορηθούν οι κυβερνήσεις. Μου είπε ότι είχα δίκιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να δεχθεί γιατί ο ίδιος είχε κατηγορήσει τον Ντεμιρέλ για προδοσία, όταν είχε συμφωνήσει. Οπως βλέπετε, επικρατεί κλίμα φανατισμού. Ο πολιτικός ανταγωνισμός των κομμάτων έχει οξύνει τα θέματα αυτά σε τέτοια έκταση ώστε να μην ελέγχονται από καμία κυβέρνηση. Εάν ευρίσκετο στην Αγκυρα μια κυβέρνηση με θάρρος να πάρει τις ευθύνες της, θα προχωρούσε σε λύσεις. Και υπάρχουν λύσεις.

»Πρόεδρος Μπους: Ο Οζάλ δεν μπορεί να το κάνει; Είναι καλός και σώφρων.

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Δεν τον ξέρω. Η φιλοδοξία μου ήταν, πριν αποσυρθώ από τον δημόσιο βίο, να λύσω τις διαφορές μας με την Τουρκία, αλλά δεν βρήκα συνομιλητή.

»Πρόεδρος Μπους: Ίσως αποδειχθεί κατάλληλος συνομιλητής ο Οζάλ, αν και στερείται επαρκούς υποστηρίξεως στην Τουρκία.

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Οταν μιλάμε για ανάγκη επιδείξεως πολιτικού θάρρους, εννοούμε να αγνοηθεί η κοινή γνώμη.
(…)

»Πρόεδρος Μπους: Τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ, εάν μπορούν να κάνουν κάτι;

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Έχω πει και παλιότερα ότι, αντί οι ΗΠΑ να δίνουν χρήματα και όπλα στην Τουρκία, που πρέπει να της δίνουν γιατί είναι σύμμαχος, θα ήταν καλύτερα να της έδιναν περισσότερες συμβουλές. Να είναι λίγο λογικότεροι. Γιατί αυτό που κάνουν οι Τούρκοι είναι παράλογο. Δεν το λέω ως Ελλην, αλλά ως τρίτος, χωρίς προκατάληψη. Επί 30 χρόνια προσπαθώ να αποκαταστήσω μια καλή συνεργασία με την Τουρκία. Κάποτε οι “New York Times” γράψανε κάτω από μια φωτογραφία μου ότι αυτός είναι ο Καραμανλής, του οποίου άσπρισαν τα μαλλιά, λόγω του Κυπριακού.

»Πρόεδρος Μπους: Ο Οζάλ είναι λογικός άνθρωπος περισσότερο από όλους. Συνεργάσθηκα μαζί του στον πόλεμο. Δεν ξέρω βέβαια τις θέσεις του σε κάθε πτυχή του Κυπριακού.

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Έχω 59 χρόνια δημόσιο βίο. Και έχω γνωρίσει όλους τους Τούρκους ηγέτες, αλλά όχι τον Οζάλ. Πάντως είναι ανάγκη να λυθούν οι διαφορές μας με την Τουρκία. Είναι συμφέρον των δύο λαών. Είναι συμφέρον της Βαλκανικής. Είναι συμφέρον της Συμμαχίας. Χρειάζεται λίγη λογική και θάρρος.

»Πρόεδρος Μπους: Ποιο είναι συγκριτικά μεγαλύτερο πρόβλημα για εσάς; Μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου;

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Εξαρτάται από το τι επιδιώκει η Τουρκία. Εάν έχει βλέψεις σε βάρος των νησιών του Αιγαίου, τότε ασφαλώς αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από το Κυπριακό. Αν όχι, δεν υπάρχει θέμα. Το Αιγαίο πάντως είναι κατοχυρωμένο με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

»Πρόεδρος Μπους: Υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή φασαρία για το θέμα;

»Στρατηγός Σκόουκροφτ: Υπάρχει σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Ναι, αλλά αν οι Τούρκοι πάρουν υφαλοκρηπίδα μεγαλύτερης εκτάσεως αυτής που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότης της Ελλάδος.

»Πρόεδρος Μπους: Το αντιλαμβάνομαι.

»Πρόεδρος Δημοκρατίας: Το Αιγαίο είναι 50% ελληνικός χώρος, 42% διεθνής και 8% τουρκικός. Και παρά ταύτα, οι Τούρκοι θέλουν να το μοιράσουμε στη μέση. Αν γίνει αυτό, διχοτομείται η ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα. Και δυστυχώς φοβούμαι ότι όλα αυτά γίνονται άνευ λόγου, γιατί τελικά δεν υπάρχει πετρέλαιο».

Σχόλια