Ο Μητσοτάκης δεν συγχαίρει τον Όρμπαν για την επανεκλογή του

 Συντονισμένα ή μη, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα σε όλη την Ευρώπη δεν συνεχάρησαν τον Όρμπαν. Μόνο οι ακροδεξιοί της Ευρώπης έσπευσαν να τον συγχαρούν ενώ το Βίζεγκραντ υιοθέτησε μια πιο διπλωματική προσέγγιση. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του φιλοευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου, η ελληνική κυβέρνηση δεν έστειλε συγχαρητήρια επιστολή ούτε έκανε κάποια δημόσια τοποθέτηση για την επανεκλογή του ακροδεξιού Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, τόνισαν κυβερνητικές πηγές στη EURACTIV.

Οι σχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όρμπαν δεν ήταν άλλωστε και οι πιο ευχάριστες στο παρελθόν, με τους δυο να συγκρούονται ανοιχτά στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Συντονισμένα ή μη, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα σε όλη την Ευρώπη δεν συνεχάρησαν τον Όρμπαν. Μόνο οι ακροδεξιοί της Ευρώπης έσπευσαν να τον συγχαρούν ενώ το Βίζεγκραντ υιοθέτησε μια πιο διπλωματική προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση, τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρώπης για εμβάθυνση στην ενοποίηση, μετά τις ουγγρικές εκλογές, ίσως χρειαστεί να επανεξεταστούν.

Η EURACTIV επικοινώνησε με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ουγγαρίας στις Βρυξέλλες και ρώτησε ποιοι ηγέτες της ΕΕ συνεχάρησαν τον Όρμπαν ακόμη και ιδιωτικά, αλλά δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Ενώ ο Όρμπαν γιόρτασε τη νίκη του δημοσιεύοντας μια φωτογραφία στο Facebook όπου μιλάει με τον Ντόναλντ Τράμπ στο τηλέφωνο, η Ευρώπη περιμένει την επόμενη πολιτική κίνησή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά τις γερμανικές εκλογές, η Ευρώπη έχει λάβει προοδευτικό προσανατολισμό και έχει ορκιστεί βαθύτερη ολοκλήρωση στην ΕΕ.

Όμως τα εκλογικά αποτελέσματα της Ουγγαρίας είναι μια προειδοποίηση για τις Βρυξέλλες ότι ορισμένα από αυτά τα σχέδια μπορεί να χρειαστεί να τεθούν σε αναμονή.

Δυτική Ευρώπη

Στο Παρίσι, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσε στην EURACTIV Γαλλίας ότι ούτε ο Πρόεδρος Μακρόν ούτε η γαλλική κυβέρνηση συνεχάρησαν τον Όρμπαν για τη νίκη του. Η μόνη αντίδραση ήρθε από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία έγραψε στο Twitter «Όταν ο λαός ψηφίζει, ο λαός κερδίζει!».

Στην Αυστρία, μόνο το δεξιό λαϊκιστικό FPÖ (Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας) συνεχάρη τον Όρμπαν. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, το φιλελεύθερο κόμμα Neos «ήλπιζε σε αλλαγή πορείας», ενώ το κυβερνών συντηρητικό κόμμα (ÖVP) δεν σχολίασε.

Ομοίως στο Βερολίνο, συγχαρητήρια απηύθυναν ο αναπληρωτής αρχηγός του ακροδεξιού AfD στη Bundestag, Norbert Kleinwaechter.

Στη Χάγη, μόνο το εθνικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) χαιρέτισε την επανεκλογή του Όρμπαν ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ο αρχηγός του Γκέερτ Βίλντερς είπε: «Μακάρι να είχαμε έναν πρωθυπουργό σαν τον Όρμπαν».

Στο Λονδίνο, κανένα πολιτικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συνεχάρη τον Όρμπαν και η μόνη δήλωση προήλθε από τον εκπρόσωπο του Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να έχει «στιβαρή» σχέση με την Ουγγαρία.

Στο Ελσίνκι ούτε το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών δεν τον συνεχάρη.

Απογοήτευση στον ευρωπαϊκό νότο

Στο νότο της Ευρώπης, καμία κυβέρνηση, προοδευτική ή συντηρητική, δεν έδωσε συγχαρητήρια στον Ορμπάν. Αντίθετα, ακροδεξιά κόμματα χαιρέτησαν τη νίκη του.

Στην Ισπανία, μόνο το ακροδεξιό Vox, τρίτη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, συνεχάρη τον Ούγγρο ηγέτη και είπε ότι η νίκη του Fidesz ήταν ένα «σημάδι του μέλλοντος» για την Ευρώπη.

Στη Ρώμη, η ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Fratelli d’Italia Τζιόρτζια Μελόνι κάλεσε τις Βρυξέλλες να σεβαστούν τη βούληση των Ούγγρων.

«Επί χρόνια του επιτίθενται για τις πολιτικές του για την υπεράσπιση των συνόρων και της οικογένειας, αλλά κανείς δεν τον ευχαρίστησε τις τελευταίες εβδομάδες για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων. Η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εκπληρώνει τις άλλες δεσμεύσεις της. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να δεσμεύσει εκ νέου τους Ούγγρους στον κοινό σκοπό και να κλείσει χώρους στην παρέμβαση της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά για να το πράξουν οι Βρυξέλλες πρέπει πρώτα να σεβαστούν τη θέλησή τους», είπε η Μελόνι, σύμφωνα με πρακτορείο ANSA.

Ομοίως, ο λαϊκιστής αντίπαλος της Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι από τη Lega Nord, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Μαζί κερδίζουμε, ακόμη και χωρίς τα δισεκατομμύρια του Σόρος».

Στην Αθήνα, κυβερνητική πηγή είπε στην EURACTIV Ελλάδος ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) δεν έδωσε συγχαρητήρια στον Ορμπάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεγάλες συγκρούσεις στο παρελθόν με τον Όρμπαν στις συνόδους κορυφής του ΕΛΚ, ειδικά για τη μετανάστευση και την απροθυμία του τελευταίου να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Ο Μητσοτάκης ηγήθηκε επίσης της πρωτοβουλίας των κεντροδεξιών ηγετών για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από την κεντροδεξιά οικογένεια.

Στην Πορτογαλία, ούτε ο Πρόεδρος ούτε η κυβέρνηση συνεχάρησαν τον Όρμπαν για τη νίκη του.

Η μόνη αντίδραση ήρθε από τον Αντρέ Βεντούρα, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Chega, στο Twitter. Το μήνυμά του έγραφε «Συγχαρητήρια στον ουγγρικό λαό και στον πρωθυπουργό Όρμπαν. Έχετε επιτύχει μια ηχηρή νίκη παρά όλες τις προσπάθειες μποϊκοτάζ των γραφειοκρατικών και παγκοσμιοποιητικών δυνάμεων στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρεθούμε σύντομα στη Λισαβόνα ή τη Βουδαπέστη!».

Πιο «διπλωματικό» το Βίσεγκραντ

Οι χώρες του Βίσεγκραντ ήταν πιο προσεκτικές στις δηλώσεις τους, αν και είναι γνωστό ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η στάση της Βουδαπέστης απέναντι στη Μόσχα έχει εκνευρίσει τις υπόλοιπεςχώρες του Βίσεγκραντ.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αποστασιοποιήθηκε από τη θέση του Όρμπαν για την Ουκρανία (και την ομιλία του την Κυριακή όπου ο Όρμπαν επιτέθηκε εναντίον του Ζελένσκι). Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο Μοραβιέτσκι δεν τον έχει συγχαρεί ακόμη δημόσια για την εκλογική του επιτυχία.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (4 Απριλίου), όταν ο Μοραβιέτσκι ρωτήθηκε για περαιτέρω συνεργασία με τις ουγγρικές αρχές στη διεθνή σκηνή, απέφυγε την ερώτηση λέγοντας ότι ήταν μια «δημοκρατική ψήφος που πρέπει να γίνει σεβαστή». Αποφεύγοντας την ερώτηση, επιτέθηκε στη Γερμανία και τη Γαλλία για την έλλειψησκληρής απάντησης στην κατάσταση στην Ουκρανία.

«Όποιος διαβάζει τα πρακτικά [των συνόδων κορυφής της ΕΕ] θα ξέρει πολύ καλά ότι η Γερμανία συνιστά βασικό τροχοπέδη για πολύ ισχυρές κυρώσεις. Δεν σταμάτησε τις κυρώσεις ο Πρωθυπουργός Όρμπαν και, μάλιστα, το βασικό φρένο το έβαλαν οι μεγάλες χώρες, αυτές που φοβούνται για τις business τους. Αυτοί που φοβούνται τις συνέπειες. Μήπως φοβούνται κάτι άλλο;».

Στη Μπρατισλάβα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ συνεχάρη τον Όρμπαν μέσω γραπτού μηνύματος, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενό του.

Ο Σλοβάκος βουλευτής από το κόμμα του Χέγκερ, Γκιόργκι Γκιμέσι, μακροχρόνιος υποστηρικτής του Ορμπάν, τον συνεχάρη ήδη το βράδυ της Κυριακής. Εκτός από αυτό, δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες αντιδράσεις από τα κόμματα του συνασπισμού, ενώ η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα παρέμεινε σιωπηλή.

Ελαφρώς διαφορετική ήταν η στάση της αντιπολίτευσης, ειδικά των δύο πρώην πρωθυπουργών Πίτερ Πελεγκρίνι και Ρόμπερτ Φίκο, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Όρμπαν και είπαν ότι η εθνικο-συντηρητική γραμμή σκέψης του προφανώς έχει υποστήριξη από τον πληθυσμό. Ο Φίκο επαίνεσε την εθνικιστική του πολιτική και είπε ότι η Ουγγαρία είναι πρώτη για αυτόν [Όρμπαν] και δεν άφησε την Ουγγαρία να εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στην Πράγα, οι Πράσινοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους ενώ η πρόεδρος του κοινοβουλίου Μαρκέτα Αντάμοβα(πρόεδρος του TOP 09, κόμμα κυβερνητικού συνασπισμού) έγραψε στο Twitter:

«Η Ουγγαρία επέλεξε το μέλλον της τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι ένας σημαντικός αριθμός Ούγγρων ήθελε να επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Το μέλλον της Τσεχικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε μια συμμαχία με εταίρους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και έχουν επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί η Ρωσία του Πούτιν».

Πρώτος, πρώτος ο Γιάνσα της Σλοβενίας

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον Ούγγρο ηγέτη.

«Συγχαρητήρια Βίκτορ Όρμπαν για την 4η συνεχόμενη νίκη. Είναι καλό να έχεις φίλους ως γείτονες», έγραψε στο Twitter.

Ομοίως, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς τον συνεχάρη για την «πειστική νίκη του και την τέταρτη θητεία του στην πρωθυπουργία».

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ συνεχάρη τον Όρμπαν σημειώνοντας τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ουγγαρίας και τις εξαιρετικές σχέσεις εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στο μέλλον και θα συμβάλουν στην ασφάλεια και την κατανόηση στην περιοχή», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Στη Ρουμανία, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός ήταν σιωπηλοί για τις ουγγρικές εκλογές και απλώς το UDMR, το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας που είναι γνωστός υποστηρικτής του Όρμπαν, δήλωσε ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα.


(Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com – Eleonora Vasques, Fernando Heller, Giorgos Alimonos, Davide Basso, Laura Kabelka, Ondřej Plevák, Giedre Peseckyte, Sebastijan R. Maček, Michal Hudec, Zeljko Trkanjec, Maria de Deus Rodrigues, Bartosz Sieniawski, Bogdan Neagu, Sofia Leeson, Alexandra Brzozowski, Krasen Nikolov, Benjamin Fox, Vlad Makszimov)

==========

  • Θρίαμβος των πατριωτών 

    ΒLOGGER: 

    ...αν καταλάβατε καλά, υπάρχει μια πολιτική ομάδα - αυτοκαθορίζεται ως φιλοευρωπαϊκή, έτσι θέλουν να λένε - που θεωρούν ότι όλοι όσοι διαφωνούν μαζί τους είναι φασίστες (τουλάχιστον!)

    Προσπερνούν το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ηγέτης εκλέχθηκε από ένα λαό! Όλα αυτά είναι ανθυπολεπτομέρειες! Η συγκεκριμένη ομάδα κατέχει την αλήθεια και όλοι οι άλλοι είναι καταγέλαστοι. Να εικάσω ότι σε επόμενο βήμα θα υποχρεώσουν τον Ουγγρικό λαό να ψηφίζει μέχρις ότου η κάλπη βγάλλει τους αρεστούς! Καθαρά και πολιτισμένα πράγματα.... 

    ..πως θα αντέξουμε τόση ...δημοκρατία! 

    ααααααααααααααα  

    ...υπάρχει κι' άλλη λύση για την Ουγγαρία! 

    Να αλλάξουν λαό! Πετυχημένη συνταγή ήδη την εφαρμοουν στο προτεκτοράτο....

Σχόλια