Κίνα: Μοντέλο για όλο τον κόσμο η σχέση μας με τη Ρωσία!

 Νέα ξεκάθαρη παρέμβαση της Κίνας υπέρ της Ρωσίας, παρά την επίθεση στην Ουκρανία. Καταγγέλλει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για νοοτροπία ψυχρού πολέμου και δεσμεύεται για κοινή ανάπτυξη «νέου μοντέλου διεθνών σχέσεων».


Η Κίνα ενίσχυσε τη ρητορική της υποστήριξη προς τη Ρωσία, αψηφώντας τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη που ζητούν από το Πεκίνο να καταδικάσει τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ένα σημαντικό στοιχείο από την επιτυχία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας είναι ότι οι δύο πλευρές υπερβαίνουν το μοντέλο της στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, προσθέτοντας ότι «δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα νέο μοντέλο διεθνών σχέσεων». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αυτό το μοντέλο αφορά τη μη πρόκληση αντιπαραθέσεων ή τη στόχευση άλλων εθνών, είπε ο Ζάο σε τακτική ενημέρωση την Παρασκευή στο Πεκίνο.

Πρόσθεσε ότι αυτό ήταν διαφορετικό από τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» που επιδεικνύεται από ορισμένες χώρες -η καθιερωμένη κριτική του Πεκίνου για τη συνεργασία των ΗΠΑ με μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ, του οποίου η επέκταση σύμφωνα με το Πεκίνο οδήγησε στην επίθεση της Ρωσίας.

Αντιθέτως προς το μοντέλο των ρωσοκινεζικών σχέσεων, ο Zhao κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά, προτρέποντας και τον τελευταίο Ουκρανό να πολεμήσει παρά τις εκκλήσεις των ευρωπαϊκών λαών, του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας να τερματιστεί η σύγκρουση.

Μολονότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρωζώνη κατά 44,7%, παρότι ο πληθωρισμός αυξάνεται και οι απλοί άνθρωποι επηρεάζονται όλο και περισσότερο, «εντούτοις οι έμποροι όπλων των ΗΠΑ έχουν κάνει μια περιουσία», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, σημείωσε, δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους και προωθούν συνεχώς την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, επί της ουσίας αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την κρίση στην Ουκρανία. «Ο πραγματικός σκοπός των ΗΠΑ δεν είναι η ειρήνη, αλλά να συνεχιστεί η σύγκρουση», κατέληξε ο Zhao.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο μήνα για «συνέπειες», εάν το Πεκίνο στηρίξει τη Μόσχα για την εισβολή και ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι η χώρα του δεν ήθελε τον πόλεμο.

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η Κίνα έχει υποστηρίξει τη Ρωσία ή τη βοήθησε να παρακάμψει τις κυρώσεις, αλλά έχει προσφέρει υποστήριξη σε επίπεδο δηλώσεων, επαναλαμβάνοντας ρωσικές θεωρίες όπως ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ διαχειρίζονται ένα δίκτυο βιοεργαστηρίων όπλων στην Ουκρανία, επισημαίνει το Bloomberg.

Το Πεκίνο έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι τηρεί τη φιλία «χωρίς όρια» που διακήρυξαν ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν συναντήθηκαν λίγο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.

Σχόλια