Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός - Σε limit up (+15%) το νικέλιο

 

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις ολοένα και πιο hawkish δηλώσεις επιτελών της Federal Reserve σχετικά με τη νομισματική πολιτική, που δείχνουν βούληση αύξησης επιτοκίων.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Οι τιμές του κίτρινου μετάλλου κινήθηκαν ξεκάθαρα ανοδικά, καθώς οι κινήσεις αποφυγής επενδυτικού κινδύνου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω του ρωσοουκρανικού πολέμου και των επιπτώσεων που έχει ο τελευταίος για τον κόσμο", σημειώνει ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής στην Kitco.com, σε σημείωμά του.

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κατέγραψε άνοδο 24,90 δολ. ή 1,3%, κλείνοντας στα 1.962,20 δολ. ανά ουγγιά, την ίδια ώρα που το ασήμι Μαΐου κέρδισε 73 σεντς ή 2,9%, στα 25,92 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χρυσός ανταποκρίθηκε, κατά ένα μέρος, στα σχόλια αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, όπως του προέδρου της Minneapolis Fed, Neel Kashkari, οι οποίοι, παρά τους hawkish τόνους τους, συμπληρώνουν την ανάγκη ήπιας προσγείωσης της οικονομίας στη μάχη με τον πληθωρισμό", τονίζει ο Jeff Wright, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων στην Wolfpack Capital.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, απαγορεύοντας ρητά τις συναλλαγές τις σχετιζόμενες με χρυσό με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

"Η κτηνώδης πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζεται επί του πεδίου, ωστόσο η αίσθηση ότι πλησιάζει κάποιου είδους αποκλιμάκωση, έστω και πρόσκαιρα, αρχίζει να αναδύεται στις αγορές", σημειώνει ο Ricardo Evangelista, ανώτερος αναλυτής στην ActivTrades, σε σημείωμά του.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Μαΐου έχασε 0,7% στα 4,743 δολ. η λίβρα, με την πλατίνα Απριλίου να κερδίζει 1%, στα 1.031,20 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε στα 2.530,60 δολ. ανά ουγγιά, με κέρδη περί το 0,5%.

Η τιμή του νικελίου, εξάλλου, κέρδισε το ανώτατο δυνατό ποσοστό με βάση τους νέους κανόνες διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, επί τη βάσει των έντονων ανησυχιών για την προσφορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, από την αρχή μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης το νικέλιο κέρδιζε 15%, στα 37.325 δολ. ο τόνος, τιμή στην οποία και έκλεισε.

Η Ρωσία παράγει το 10% της παγκόσμιας ποσοτήτων νικελίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. 

 -----------------------

Σχόλια